Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 134516 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Nieuw Kasteel met park

Spikstraat 24, 24A-B (Rotselaar)
Villa het 'Nieuw Kasteel' of 'Kasteel de Wouters' vindt zijn oorsprong in een bescheiden landhuis dat rond 1870 door griffier Jan Reynaerts uit Haacht werd gebouwd. Het huis kreeg zijn definitieve vorm door een verbouwing in eclectische stijl na de verkoop van het goed aan Elisabeth de Wouters d'Oplinter in 1902. Gelegen in een landschappelijk park (oorspronkelijk 2 hectare) met langwerpige vijver ('rivierlandschap').


ID: 42697 | Bouwkundig element

Kasteel van Terheiden

Torenhoflaan 65, 67A-E (Rotselaar)
Omgracht ensemble van slottoren in de vorm van een Grieks kruis met kern uit de 13de-14de eeuw en een woonvleugel in traditionele bak- en zandsteenstijl met aansluitende bijbouw in stijl- en regelwerk uit de 17de eeuw, uitbreiding uit 1870.


ID: 306885 | Bouwkundig element

Woning Smedts

Vijfde Liniestraat 22 (Rotselaar)
Grotendeels ommuurd perceel met burgerhuis in neoclassicistische stijl, opgericht in 1871-1872 door Louis Smedts, landbouwer en schepen in Rotselaar. Later in eigendom van zoon Theodorus Smedts die burgemeester (1875-1911) werd en een belangrijke brouwer te Rotselaar.


ID: 90411 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

A. Rodenbachstraat 14 (Ruiselede)
Koppelwoning, waarvan het rechtse pand circa 1836 werd heropgebouwd en het linkse pand circa 1872 werd herbouwd. Twee lage, verankerde dubbelhuizen onder zadeldak.


ID: 90380 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Aalterstraat 8 (Ruiselede)
Rijhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1874.


ID: 90394 | Bouwkundig element

Het Waterkot

Aaltervoetweg 6 (Ruiselede)
Voormalige locatie van een watermolen aan de Wantebeek en herberg. Is één van de twee watermolens van de heerlijkheid Axpoele. Deze wordt, samen met een tweede watermolen en een windmolen eeuwenlang door de molenaarsfamilie Braet uitgebaat.


ID: 90428 | Bouwkundig element

Parochiekerk Carolus Borromeus met kerkhof

Brandstraat (Ruiselede)
Georiënteerd bedehuis in neogotische stijl te midden een kerkhof, opgetrokken in 1864-1865 op initiatief van pastoor Carolus Doom en naar ontwerp van priester-architect Jan-August Claryss uit Meulebeke, hij volgde de ideeën van architect Jean-Baptiste Bethune.


ID: 90423 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brandstraat 16 (Ruiselede)
Voormalige pachthoeve van de familie Gilliodts, grootgrondbezitter in Doomkerke. Vroeger "Tieste Van Ackers hof", nu beter bekend als "Pestels hof" genoemd respectievelijk naar de vroegere en huidige bewoners. De kleigrond op de weide achter deze hoeve dient als grondstof voor de bakstenen die gebruikt worden voor het bouwen van de kerk, school en klooster, pastorie en de omliggende huizen.


ID: 90427 | Bouwkundig element

Pastorie bij de parochiekerk Carolus Borromeus

Brandstraat 22 (Ruiselede)
Tegelijkertijd met de kerk, school en klooster (zie nummers 24-26) gebouwd in "1864" zie datum gemetseld in de rechterzijgevel. Opgetrokken in bruine baksteen, met lokaal gewonnen klei en gebakken in een buitenoven gelegen achter de kerk. Links palend aan het kerkhof. Oorspronkelijk met voortuin van de straat afgescheiden door hekken zoals te zien op een oude foto.


ID: 90416 | Bouwkundig element

't Waterhuisje

Brandstraat 3 (Ruiselede)
Hoevetje met losse bestanddelen, woonhuis dwars op de straat georiënteerd. De naam houdt verband met de talrijke overstromingen van de nabij gelegen Pachtebeek waarbij het huisje zich telkens als op een eilandje kon handhaven.