Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7806 resultaten


ID: 33365 | Bouwkundig element

Romp van Devreesesmolen, maalderij en leerlooierij

Looierijstraat (Aalter)
Romp van de Devreesesmolen, een stenen stellingmolen die opgetrokken werd in 1866-1867 als koren- en oliewindmolen. In 1872 werd een stoommachine toegevoegd. In 1946 werd de site uitgebreid met een leerlooierij.


ID: 200755 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Lotenhullestraat (Aalter)
Binnen het gedeeltelijk omwalde terrein met de kerk staat aan de straatkant de neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën met grafkelder, opgericht circa 1854 door graaf Leopold 1e Sergeant d’Hendecourt naar ontwerp van architect de Limbourg.


ID: 34823 | Bouwkundig element

Hospice van Caneghem

Lotenhullestraat 60 (Aalter)
Voormalig zogenaamd "Hospice van Caneghem", vanaf 1958 gemeentehuis en thans dienstencentrum. In 1863 opgericht als klein hospitaaltje voor acht inwoners van Bellem met een legaat van Jacob-Lieven van Caneghem, bewoner van het kasteel van Bellem en eveneens oprichter van het Gentse Hospice van Caneghem of zogenaamd Blindengesticht op de Coupure.


ID: 34963 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Malsemstraat 18 (Aalter)
Hoeve op met gras begroeid erf met ijzeren hek. Ten westen, boerenwoning met één bouwlaag onder zadeldak met witgekalkte gevel op gecementeerde plint met vernieuwde rechthoekige vensters.


ID: 34965 | Bouwkundig element

Watermeulenhoeve

Malsemstraat 21 (Aalter)
Hoeve met ten noorden, boerenhuis met bakstenen gevel, daterend van 1870, met licht getoogde vensters met witte persiennes en arduinen lekdrempels. Ten westen, dwarsschuur en bakhuis.


ID: 34825 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bellem

Mariahovelaan 2-4, 4A (Aalter)
Het omgrachte kasteel Mariahove werd begin 19de eeuw heropgebouwd door de industrieel J.-L. van Caneghem. Het werd in de periode 1855-1860 in neoclassicistische stijl aangepast naar ontwerp van Bruno Renard. Het omringende park in landschappelijke stijl werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden van het park een jachtbos met dreven in sterrenpatroon. De ronde duiventoren is afgedekt met een achtkantige leien spits met windwijzer met duif en klimt vermoedelijk op tot de 16de eeuw.


ID: 34832 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Markettestraat 22 (Aalter)
Boerenwoning met gewitte gevel op gepikte plint met getoogde muuropeningen, grotendeels vernieuwd. Bewaard houten steekpompje voor het huis.


ID: 34653 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Nieuwendam 7 (Aalter)
Hoeve met losstaande bestanddelen met erachter liggend erf. Breed boerenhuis, vermoedelijk uit eind 18de eeuw of begin 19de eeuw; negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met niskapelletje in rechter zijgevel. Ten oosten, aangebouwde stallen en schuur onder zadeldak. Ten zuiden, ongeveer parallel aan het woonhuis, dwarsschuur onder zadeldak.


ID: 33405 | Bouwkundig element

Klooster van de Heilige Ursula, school en rustoord

Onderdale 1 (Aalter)
Klooster van de Heilige Ursula, vrije lagere en kleuterschool en rustoord van de zusters franciscanessen, gesticht in 1858 door J.B. van de Woestijne d'Hansbeke; gebouwd in 1859-60 naar ontwerp van architect Ceukelaere.


ID: 33367 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Overleiestraat 3 (Aalter)
Iets achterin gelegen woonhuis van zes traveeën onder zadeldak, van circa 1865.