Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

494 resultaten


ID: 19487 | Bouwkundig element

Burgerhuis in gotische stijl

Augustijnenkaai 2, Lievestraat 5, 5A (Gent)
Woonhuis met trap- en lijstgevel van samen vijf traveeën en twee bouwlagen afgedekt met zadeldak; vermoedelijk daterend uit eind 15de eeuw, grondig gerestaureerd in 20ste eeuw. Verankerde bak- en zandsteenbouw in gotische stijl.


ID: 24493 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacobs

Bij Sint-Jacobs (Gent)
Eén der drie romaanse kerken in de stadskuip. Voornamelijk opgetrokken uit Doornikse kalksteen, gerestaureerd met blauwe hardsteen, later verwerkt met Balegemse zandsteen. In kern opklimmend tot de 12de eeuw, doch met talrijke verbouwingen door de eeuwen heen en een grondige restauratie in het vierde kwart van de 19de eeuw. De plattegrond ontvouwt een driebeukige pseudo-kruisbasiliek van vijf traveeën met zijkapellen aan beide zijden, twee vierkante westtorens, een achtkantige kruisingstoren, transept, vijfzijdig koor met kranskapellen en een sacristie ten zuiden.


ID: 26444 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Vilain

Braemkasteelstraat (Gent)
Het kasteel Vilain, in de volksmond ook zogenaamd kasteel Rattendale, ligt in een sinds enkele jaren voor het publiek opengesteld park met grotendeels behouden buitenste omwalling, bijgenaamd de Paardewal, deels gedempt in 1905.


ID: 24620 | Bouwkundig element

Kapel van refugiehuis van norbertijnenabdij Drongen

Drongenhof 13 (Gent)
Kapel van het voormalig refugiehuis van de norbertijnenabdij van Drongen. Sinds de 14de eeuw zouden de norbertijnen van de abdij van Drongen hier een toevluchtshuis bezeten hebben, in de loop van de 15de eeuw uitgebreid met kapel en klooster. Een nieuwe kapel kwam tot stand in 1607. Sobere, eenbeukige kapel in laat-gotische stijl van zes rechte traveeën met driezijdige koorsluiting, georiënteerd naar het zuiden; uitgewerkt als een bak- en zandsteenbouw.


ID: 20345 | Bouwkundig element

Convent der Heilige Drievuldigheid met toegangspoort

Gravin Johannastraat 21 (Gent)
Convent der Heilige Drievuldigheid, bestaande uit drie diephuizen waarvan de twee rechtse palen aan de straat en het linkse inspringt. Links kleine voortuin met omheiningsmuur toegankelijk via een uitgesproken barokpoort in hardstenen omlijsting, afkomstig van het Sint-Christina Convent. Achter de poort gelegen, gerestaureerde verankerde bakstenen trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen, uit de 17de eeuw.


ID: 25855 | Bouwkundig element

Alexianenklooster - Sint-Amanduscollege

Ingelandgat 34, Oude Houtlei 13A-H, Sint-Michielsstraat 13A-B, Watergraafstraat 2-4, 10 (Gent)
Sinds de eerste helft van de veertiende eeuw verbleef de broedergemeenschap van de Alexianen aan de Houtlei. In 1863 werden hun kloostergebouwen door de broeders van de Christelijke Scholen omgevormd tot Sint-Amanduscollege. Het complex, dat begin 21ste eeuw grotendeels door het aanpalende Sint-Lucasinstituut is overgenomen, bestaat uit een belangrijke 17de-eeuwse bouwfase met de kapel en een barok poortje, neogotische gebouwen uit de periode 1863-1914 en een contrasterende modernistische bouwfase van 1959-1963 naar ontwerp van architect Pierre Pauwels.


ID: 25080 | Bouwkundig element

Gildehuis Wijnschroedershuis

Kleine Vismarkt 2-4, Kraanlei 2 (Gent)
Oud gildehuis der Wijnschroeders of Kraankinderen midden 18de eeuw deels gesloopt en na verbreding van de Kraanlei in 1755 heropgebouwd. Het Wijnschroedershuis, naar ontwerp van architect David 't Kindt, is opgevat als een herenhuis in rococostijl met brede voorgevel uitziend op de Leie van elf traveeën en twee bouwlagen. Haaks op de achtergevel van het Wijnschroedershuis, bevindt zich het in 1912 gereconstrueerde lokaal van de gilde der Kraankinderen naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens.


ID: 25082 | Bouwkundig element

Burgerhuis 't Groen Cruys

Kleine Vismarkt 6 (Gent)
Huis van zes traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak en eertijds gedateerd 1614 op gesculpteerde reliëfs in boogvelden van bovenverdieping. Voorgevel gerestaureerd in 1890, begane grond gewijzigd in de 20ste eeuw. Lijstgevel opgetrokken uit baksteen met gebruik van zandsteen voor de hoekblokken, penanten, speklagen en markerende waterlijsten. Gedeeltelijk bewaarde zijtrapgevel.


ID: 19416 | Bouwkundig element

Stadswoning

Lange Violettestraat 43 (Gent)
Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak van circa 1600. Verankerde bakstenen trapgevel met 7 treden en een topstuk. Benedenverdieping met houten 19de-eeuwse winkelpui.


ID: 21209 | Bouwkundig element

Convent Ten Durpe

Mathias Gesweinstraat 1A, Sophie Van Akenstraat 3, 3A-E (Gent)
Twee gelijklopende huizen met links in omheiningsmuur arduinen steekboogpoortje in rococodeuromlijsting met schelpvormige sluitsteen, uit midden 18de eeuw. Trapgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1617, maar voorzien van jaarankers 1721, verwijzend naar gevelaanpassingen. Ernaast, gelijkaardige trapgevel van drie traveeën, door middel van muurankers gedateerd 1667. Zijgevel van twee traveeën met twee aanleunende bijbouwen onder gelijklopende zadeldaken, waaronder lijstgevel van vier traveeën.