Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

494 resultaten


ID: 26385 | Bouwkundig element

Het Goed van Baarlevelde

Noordhoutstraat 46 (Gent)
Reeds vermeld in 1604, eertijds omwalde hoeve van de prelaat van de norbertijnerabdij van Drongen. Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een groot, deels met gras begroeid erf met omlopend pad. Aan noorden en oosten bewaarde walgrachten. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met verankerde en gecementeerde gevel. Ten noorden, oosten en zuiden, paardenstallen van baksteen onder schild- en zadeldaken.


ID: 25466 | Bouwkundig element

Herenhuis

Onderbergen 70-72 (Gent)
Twee burgerhuizen van elk drie traveeën met drie bouwlagen en mansardedak met twee dakkapellen, in het eerste kwart van de 20ste eeuw een groot empire-getint herenhuis, met een oudere kern uit eerste kwart van de 17de eeuw.


ID: 25478 | Bouwkundig element

Wulfaert Vilainsteen en Hof van Schardau

Onderstraat 10 (Gent)
Het Hof van Schardau is een gotisch steen, volgens archiefstukken gebouwd circa 1540 door F. Van der Gracht. Einde 16de eeuw klooster der Rijke Claren, in 1623, samen met het zogenaamde Wulfaert Vilainsteen door de schepenen gekocht en ingericht als weeshuis voor meisjes zogenaamd Blauwe Meiskensschool. Circa 1902 werd de 18de-eeuwse Blauwe Meiskensschool afgebroken en in 1902 vervangen door het huidige schoolgebouw naar ontwerp van stadsarchitect Charles Van Rysselberghe.


ID: 26682 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Roger De Letterstraat 1 (Gent)
Georiënteerde kerk ingeplant aan de noordzijde van het dorpsplein, voorheen gelegen binnen ommuurd kerkhof, sinds 1973 omringd door een grasperk; gebouwd ter vervanging van de oude Sint-Laurentiuskapel, hersteld en gewijd circa 1350. Na het bombardement van 1917 bleef enkel de toren overeind staan. Daarop volgt de reconstructie van de kerk, met uitzondering van de behouden toren, uitgevoerd in 1924-25 naar ontwerp van architect A. Poppe die zich baseerde op de gevonden funderingen.


ID: 19673 | Bouwkundig element

Stadswoning

Sint-Lievenspoortstraat 36-40 (Gent)
Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen, onder links afgewolfd zadeldak; verbouwde oude kern met overblijfsel van het verdwenen clarissenklooster, volgens archiefstukken aangepast in 1839.


ID: 18819 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus

Sint-Margrietstraat (Gent)
Plattegrond ontvouwt een driebeukige, pseudobasilicale kerk van zes traveeën met een halfrond afgesloten koor ingeschreven in een vijfzijdige absis en recht afgesloten zijbeuken. Polygonale traptoren in zuidwestelijke kooroksel, achtkantige klokkentoren boven het koor.


ID: 26692 | Bouwkundig element

Poort Hof te Sloten

Slotendries 3, 3A (Gent)
Gerestaureerde rechte bakstenen poortgevel uit eerste kwart 17de eeuw, afgedekt door een rij Vlaamse pannen en tussen twee lagere, rechte zijmuren grotendeels opgetrokken van 20ste-eeuwse baksteen. Enig overblijfsel van het historisch belangrijk en nog deels omwalde goed genaamd Hof te Sloten.


ID: 21213 | Bouwkundig element

Convent Ter Berghe

Sophie Van Akenstraat 11 (Gent)
Huis van twee bouwlagen met zadeldak, uit het eerste kwart van de 17de eeuw. Ommuurde voortuin met twee brede rechthoekige toegangspoorten in arduinen omlijsting van circa 1800. Bakstenen voorgevel, voorzien van een verankerde trapgevel met 10 trappen + topstuk, van drie traveeën. Zijgevel van zeven traveeën voorzien van twee getrapte dakvensters. Aan de rechter kant haakse aanbouw met trapgevel.


ID: 25904 | Bouwkundig element

Stadswoning met trapgevel

Steendam 16 (Gent)
Trapgevel met 8 treden + topstuk, met vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak, uit eind 16de of begin 17de eeuw.


ID: 25905 | Bouwkundig element

Stadswoning met trapgevel

Steendam 18, 18A (Gent)
Traditionele trapgevel met 7 treden + topstuk van zandsteen met drie traveeën, twee bouwlagen en zadeldak, in cartouche gedateerd 1613.