Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

494 resultaten


ID: 41130 | Bouwkundig element

Hoeve

Waterstraat 3 (Laakdal)
Achterin gelegen hoeve met woonhuis, stalling en schuur; voor het woonhuis waterput met galg.


ID: 54307 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Macharius

Dorpsstraat (Laarne)
Laatgotische hallenkerk centraal ingeplant op het dorpsplein, oorspronkelijk omringd door een ovaalvormig ommuurd kerkhof, gebruikelijk bij middeleeuwse dorpskerken.


ID: 972 | Bouwkundig element

Kasteel d'Aspremont-Lynden

Groenplaats 1 (Lanaken)
Het kasteel is gelegen binnen de omheining van het gesticht, en neemt het volledige stadsgedeelte tussen de Kanaalstraat en Onder De Linden in.


ID: 960 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Petronella

Heirbaan 161 (Lanaken)
Gotische kapel van 1620, gerestaureerd in 1750, voorzien van een neogotisch voorportaal in 1879, en nogmaals gerestaureerd in 1973.


ID: 872 | Bouwkundig element

Cisterciënzerinnenabdij

Hocht 2-4 (Lanaken)
De Sint-Agatha-abdij van Hocht wordt het eerst vermeld circa 1186 als Predium de Huckte. Van het abdijcomplex resteren thans de ruïnes van het kerkkoor, het abdissenkwartier, het huidige kasteel, het poortgebouw, de aalmoezenierswoning, de hoeve en de watermolen.


ID: 302711 | Archeologisch geheel

Norbertinessenklooster: archeologische overblijfselen

Populierenlaan (Lanaken)
De restanten van het in 1140 gestichte norbertinessenklooster bevinden zich langs de Populierenlaan. Het kloostercomplex werd vernield in 1579 door de Spaanse troepen en nadien hersteld. In 1797 werd het door het Franse bestuur opgeheven en verkocht voor afbraak in 1828.


ID: 9080 | Bouwkundig element

Ommegang De Nood Gods

Bellaertstraat , Grotekapellelaan , Molenbergstraat , Ommeganglaan (Lede)
De kerkgeschiedenis van Lede is nauw verbonden met de verering van het miraculeus beeld dat volgens de legende in 1414 uit de Rijnstreek naar Lede werd gebracht. De ommegang gaat van de kerk naar de hoek van de Nieuw- en Bellaertstraat, de hoek van de Ommegang- en Keibergkerkweg, de Grote Kapellestraat bij de hoek van de Steenweg op Erpe, de Grote Kapel in de Grote Kapellestraat en Molenstraat ten westen van het kerkhof en ten oosten ervan.


ID: 24396 | Bouwkundig element

Hoeve Capellehof

Sint-Jansplein 10 (Ledegem)
Historische pachthoeve van het voormalige leengoed Rollegem, waarvan de geschiedenis nauw samenhangt met het ontstaan van Rollegem-Kapelle. Hoeve met voornamelijk 19de-eeuws uitzicht. Lage bestanddelen van donkere, verankerde baksteen, onder pannen zadeldaken rondom een erf met grind; onder meer witgeschilderde erfgevels op gepikte plint. Siertuin, met onder meer leiperelaars, ten oosten van het woonhuis. Vrijstaand poortgebouw onder zadeldak en boerenhuis muurankers 1702, doch mogelijk met oudere kern van 1623.


ID: 134745 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel van Gaasbeek met omgeving

Kasteelstraat 40 (Lennik)
Domein van 49 hectare rond een burcht uit 1236 met verschillende bijgebouwen, meermaals aangepast en vanaf 1887 gerestaureerd in historiserende stijl door architect-decorateur Charle-Albert; renaissanceaanleg met terrastuin, paviljoenen, ­gloriettes en sterrenbos van circa 1620.


ID: 72373 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Boekhandelstraat 1 (Leuven)
Hoekhuis dat in het laatste kwart van de 18de eeuw opgetrokken werd ter vervanging van twee woningen die samen De Hertog van Brabant genoemd werden.