Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

494 resultaten


ID: 86134 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Zwarte Adelaar

Bosstraat 19 (Maaseik)
Herenhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, van 1620. Het overleefde de verschillende grote branden die dit stadsgedeelte teisterden.


ID: 49026 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Malecote 3 (Maldegem)
Volledig heropgebouwde hoeve in de periode 1600-1611, met hoevegebouwen ingeplant op met gras begroeid erf; de oorspronkelijke cirkelvormige omgrachting bleef bewaard, een gedeeltelijke tweede omgrachting wordt gevormd door een beek. Boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk in kern uit de 18de eeuw. Bakstenen dwarsschuur van acht traveeën onder pannen zadeldak, na de vernieling van 1918 gerestaureerd.


ID: 50594 | Bouwkundig element

Oud Schepenhuis

Marktstraat 38 (Maldegem)
Oud Schepenhuis, opgetrokken circa 1525, hersteld in 1607 na beschadiging tijdens de godsdiensttroebelen onder meer met stenen afkomstig van het in ruïne verkerende schip van de kerk. In 1930, naar aanleiding van het eeuwfeest van België, deels herbouwd en voorzien van een neogotisch parement waardoor het zijn huidige uitzicht kreeg.


ID: 308502 | Bouwkundig element

Schoutenhuis

Antwerpsesteenweg (Malle)
Het Schoutenhuis, ook gekend als het Schaliënhuis, was gelegen op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Berckhovenstraat. Het was een vrijstaand dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag in een traditionele bak- en zandsteenstijl onder een zadeldak met aandaken, opklimmend tot het einde van de 16de - begin 17de-eeuw, door sommige bronnen gedateerd in ‘1608’ en gebouwd door Wilhelmus Gysels. Het Schoutenhuis was de plek waar de schepenen van dubbeldorp Westmalle-Zoersel vergaderden.


ID: 13543 | Bouwkundig element

Portierswoning

Antwerpsesteenweg 58 (Malle)
Gerestaureerd hoekhuis dat volgens De Lattin het portiershuisje was van het kasteel, gebouwd in 1600.


ID: 3789 | Bouwkundig element

Stadswoning Drie Koningen

Befferstraat 28 (Mechelen)
Aangepaste traditionele puntgevel met lichte renaissance-inslag; jaarankers 1620.


ID: 3625 | Bouwkundig element

Infirmerie Groot Begijnhof

Guido Gezellelaan 47-49 (Mechelen)
Voormalige Infirmerie, ingeplant op het terrein, tussen de Krankenstraat, Nonnenstraat en Guido Gezellelaan, heden deels afgebroken en verbouwd.


ID: 3652 | Bouwkundig element

Pastorie van het Groot Begijnhof

Hoviusstraat 23 (Mechelen)
Traditioneel breedhuis van bak- en zandsteen; zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak onderbroken voor getrapt dakvenster met bolkozijn aan voor- en achtergevel.


ID: 3472 | Bouwkundig element

Paleis Margaretha van Oostenrijk

Keizerstraat 20 (Mechelen)
Paleis in Brabantse baksteengotiek met vroegrenaissance gedeelte aan de Keizerstraat, doorgaans beschouwd als het oudst bekende voorbeeld van renaissance-architectuur in de Nederlanden.


ID: 3499 | Bouwkundig element

Lakenhuis

Korenmarkt 8 (Mechelen)
Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, hoge huistoren centraal tegen de achtergevel.