Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

494 resultaten


ID: 27560 | Bouwkundig element

Restanten gotische kerk

Armenlos 3 (Oudenaarde)
Vroeger parochiekerkje voorin gedeeltelijk ommuurde grote beboomde tuin gelegen, naar het zuiden georiënteerd. In 1828 worden kerk, omringende ommuurde kerkhof en andere kerkgoederen verkocht. Toren werd afgebroken in 1830; schip tot woningen verbouwd. Twee zandstenen zuilen uit de 16de eeuw bleven deels bewaard.


ID: 27310 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Walburga

Sint-Walburgastraat (Oudenaarde)
Oorspronkelijk ingeplant aan de buitenbochtzijde van de inmiddels gedempte scherpe Scheldebocht. Tot 1784 met omringend kerkhof, sinds protestants bewind in 1580 bebouwd met talrijke kleine huisjes. Geoosterde, heden volledig vrijstaande kerk met massieve vierkante westtoren van 88 meter.


ID: 45573 | Bouwkundig element

Schandpaal

Marktplein (Oudenburg)
De arduinen zuilvormige constructie is de 17de-eeuwse schandpaal van Oudenburg. Het is één van de weinige overgebleven West-Vlaamse schandpalen en is een sprekend overblijfsel van het Ancien Regime in Oudenburg. De in 1620 vervaardigde schandpaal is opgetrokken in blauwe hardsteen.


ID: 40368 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Cantempréstraat (Pepingen)
Voormalige priorijkerk, homogeen gebouw opgetrokken in baksteen en blauwe hardsteen, aangevat in 1619 en aansluitend bij de Henegouwse gotiek, ten zuiden bevindt zich een langgerekt kerkhof.


ID: 31244 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bertinus

Garenstraat (Poperinge)
Laatgotische, bakstenen hallenkerk met zware westtoren, grosso modo daterend uit het tweede en derde kwart van de 15de eeuw. De kerk is gebouwd in baksteengotiek van de kuststreek, hiernaar verwijzen het bouwmateriaal, het kerkschema, en de architectonische versieringen. Het gaat om de oudste parochiekerk gelegen in de stadskern.


ID: 31039 | Bouwkundig element

Gasthuis

Gasthuisplein 1, Gasthuisstraat 3, 3A (Poperinge)
Oorspronkelijk fungeerde het pand als passantenliedengasthuis onder de leiding van kloosterzusters. Oudst bewaard gedeelte met grosso modo T-vormige plattegrond, omvattend een kapel met kloostergang, een sacristie en een voormalig reftergedeelte. De huidige gebouwen dateren uit het vierde kwart van de 17de eeuw, de 18de eeuw en de 20ste eeuw.


ID: 31476 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kasteelstraat 1 (Poperinge)
Neoclassicistisch herenhuis gebouwd circa 1810 op de plaats van het in 1793 vernield kasteel. Het kasteel werd gebouwd in 1620 en is zichtbaar op een 17de-eeuwse afbeelding van Sanderus.


ID: 31375 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vedastus met kerkhof

Reningelstplein 4A (Poperinge)
Ten oosten van het Reningelstplein gelegen georiënteerd bedehuis met een omringend kerkhof. In oorsprong een romaans bedehuis van het basilicale type van omstreeks 1200, later omgebouwd tot een gotische hallenkerk. Uitbreidings- en aanpassingswerken in de 18de en 19de eeuw.


ID: 31504 | Bouwkundig element

Hoeve Blauwhuis

Trappistenweg 17 (Poperinge)
Voormalige zetel van het 'Hof en heerlijkheid van Watou', woonhuis van de heren van Watou en de eerste graaf van Watou. Historische hoeve gelegen ten zuidoosten van de dorpskom, met boerenhuis met behouden 'hooghuis' uit het laatste kwart van de 16de eeuw-eerste kwart van de 17de eeuw.


ID: 2436 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Remigiusparochie

Beerzelplein 10 (Putte)
Pastorie opgericht in 1610 met aanpassingen uit het derde kwart van de 18de eeuw en 1845, toegang tot het erf gebeurt via een brede korfboogpoort.