Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

494 resultaten


ID: 14339 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Cordula

Sint-Cordulaplein (Schoten)
Vrijstaand gebouw gelegen te midden van het voormalige kerkhof.


ID: 14753 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Doornstraat 73 (Sint-Gillis-Waas)
Open hoeve bestaande uit woonhuis, bietenbewaarkeldertje en dwarsschuur onder afgewolfd dak met opwaartse welving boven de menpoort en nog gedeeltelijk houten wanden. Het beboomd erf, aan de straatzijde afgezoomd door een meidoornhaag is verminkt door een modern woonhuis, terwijl het oude vandaag dienst doet als bergschuur.


ID: 83798 | Bouwkundig element

Hoeve met maalderij 's Hondsmeulen

Shondstraat 24 (Sint-Gillis-Waas)
Boerderij met recent woonhuis aan de straat en achterliggend maalderijgebouw.


ID: 38751 | Bouwkundig element

Koutermolen

Molenstraat (Sint-Martens-Latem)
De Koutermolen is een vroeg 17de-eeuwse houten korenwindmolen van het type staak- of standaardmolen met gesloten voet, de enige resterende van de Oost-Vlaamse Leiestreek, gelegen op de molenkouter ten oosten van de kerk.


ID: 15225 | Bouwkundig element

Hoeve Bressinck

Uilenstraat 95 (Sint-Niklaas)
Hoeve met gerestaureerd woonhuis van 1621. Verankerde bakstenen gevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak met centraal dakvenster. Ten zuidoosten en evenwijdig aan het woonhuis: houten dwarsschuur onder rieten zadeldak.


ID: 15237 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Walburg

Walburgstraat 33-39 (Sint-Niklaas)
Het Walburgkasteel bevindt zich in een groot park en bestaat uit het kasteel, terras met prieeltjes en duiventoren. De parkingang situeert zich langs de Walburgstraat. Waterburcht in traditionele bak- en zandsteenstijl bestaande uit twee langse vleugels van verschillende lengte, met steil zadeldak gevat tussen trapgevels. Ten westen van het kasteel, vrijstaande duiventoren. Zogenaamde conciërgewoning ten noorden van het kasteel. Verankerde bak- en zandsteenbouw in traditionele stijl. Voornamelijk landschappelijke parkaanleg met grote vijver waarover houten boogbrug, kiosk, golvende grasvelden, kronkelende wandelpaden, struikenmassieven en solitaire bomen. Ten slotte het zogenaamd bos met dicht op elkaar staande bomen.


ID: 23026 | Bouwkundig element

Begijnenhuis Torenhuis

Begijnhof 8 (Sint-Truiden)
mogelijk vroeger de woning der grootmeesteres. Door middel van muurankers gedateerd 1619.


ID: 22693 | Bouwkundig element

Kapucijnenklooster en kloosterkerk Sint-Antonius

Clement Cartuyvelsstraat 10-12 (Sint-Truiden)
Voormalig kapucijnenklooster; thans zetel van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn. Stichting van het klooster in 1614, aanvang van de bouw in 1618.


ID: 22994 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter-en-Paulus

Halmaal-Dorp 27 (Sint-Truiden)
Oorspronkelijk laat-gotisch zaalkerkje door middel van twee gevelstenen op de zuidgevel gedateerd 1603; met één travee aan de westzijde vergroot, voorzien van een transept, en aangepast in neoromaanse stijl circa 1893.


ID: 23012 | Bouwkundig element

Kasteel van Melveren

Sint-Godfriedstraat 15-21 (Sint-Truiden)
Sterk vervallen herenhuis, waarvan grote gedeelten tijdens de 20ste eeuw gesloopt werden. Resterende gebouwen uit 17de, 18de en 19de eeuw.