2980 resultaten


ID: 423 | Bouwkundig element

Pastorie

Meldert-Dorp 2 (Aalst)
Verscheidene malen herbouwd, onder meer in 1717; verbouwd in het eerste kwart van de 19de eeuw. Voortuin en grote bebouwde achtertuin op een hoge dam gelegen; omringd door een vrij hoge muur van bakstenen en kasseien, die het straattracé volgt.


ID: 471 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Moorsel-Dorp zonder nummer (Aalst)
Gelegen aan de Kerkstraat met geasfalteerde parking aan zuidzijde. Beboomd gedesaffecteerd kerkhof, omringd door een verlaagd zandstenen muurtje met toegang via twee laatclassicistische hekpijlers van arduin.


ID: 172 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Moorselbaan zonder nummer (Aalst)
Eenvoudig U-vormig hoevetje met deels gekasseid en geplaveid erf. Opzij rechts, ijzeren ingangspoort. Aan de straatkant, boerenhuis met één bouwlaag onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 216 | Bouwkundig element

Sint-Jozefscollege

Pontstraat 7, 13-15 (Aalst)
Het Sint-Jozefscollege werd in 1619 gesticht en bestaat uit 17de-eeuwse college- en klasgebouwen, een 18de-eeuwse kerk en internaatsvleugel, een 19de-eeuwse refter met muurschilderingen uit begin 20ste eeuw en enkele uitbreidingen en verbouwingen waaronder een modernistische vleugel uit 1937.


ID: 179 | Bouwkundig element

Boerenarbeidershuis

Popperodedries 49 (Aalst)
Boerenarbeidershuisje met één bouwlaag van vier traveeën onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 441 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Putstraat 1 (Aalst)
Voorheen boerenhuis, reeds vermeld in akte van 1789. Twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak. Beschilderde en beraapte gevel met gecementeerde plint.


ID: 76223 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Rozemarijnstraat 3 (Aalst)
Verankerde gecementeerde lijstgevel van drie bouwlagen en drie traveeën, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 246 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Sint Jobstraat 217, 221-225 (Aalst)
L-vormig hoevetje met witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldak (pannen). Achterin gebouwd boerenhuis met rechthoekige muuropeningen in omlijstingen van gesinterde baksteen (begin 19de eeuw) naast aangepaste van recentere datum.


ID: 254 | Bouwkundig element

Herberg

Sluierstraat 5 (Aalst)
Huis van vier traveeën en twee en een halve verdieping onder zadeldak. Baksteenbouw. Verankerde, bepleisterde gevel op arduinen plint, begin 19de eeuw.


ID: 75 | Bouwkundig element

Klooster der zwarte zusters

Zwarte Zustersstraat 6-8 (Aalst)
Eerste zwarte zustershuis, gelegen in dezelfde straat op het hoekpand van de vroegere Peperstraat, gesticht in 1474 door de toenmalige burgemeester Jan de Proost en zijn echtgenote A. van Steelant om pestzieken te verzorgen. Opheffing in 1796.