Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

158 resultaten


ID: 44 | Bouwkundig element

Schepenhuis, belfort en Gebiedshuisje

Grote Markt 30 (Aalst)
Vermoedelijk het oudst bewaarde Schepenhuis der Nederlanden, opklimmend tot het eerste kwart van de 13de eeuw. Van het toenmalig gebouw blijven het basisplan en het algemeen volume grosso modo bewaard. Deels ingebouwde vierkante belforttoren met afgesnuite hoek aan westgevel van 1460. Laatgotisch Gebiedshuisje van 1543-44, met twee traveeën, één bouwlaag boven entresol en zadeldak. In- en uitgezwenkte geveltop geflankeerd door ronde zuilen.


ID: 212 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Onderwijsstraat 1, Oude Vismarkt 13 (Aalst)
Het complex omvat een aantal gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met circa 200-jarige beuk, met neogotische westvleugel en poort van 1878; ten oosten complex met georiënteerde kapel uit het eerste kwart van de 15de eeuw met mogelijke oudere kern en latere aanpassingen; ten noorden, de kloostergang en conventgebouwen uit het vierde kwart 15de eeuw en de 17de eeuw, en ten zuiden, het 17de-eeuws hospitaal met latere uitbreidingen.


ID: 41424 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kard. Mercierstraat (Aarschot)
Belangrijk gotisch monument van ijzerzandsteen uit de Demerstreek met verwerking van kalksteen. Zetel van een seculier kapittel. Vermoedelijk begin 14de eeuw start van de bouw, onder andere gedenksteen in koorapsis uit 1337 met vermelding van Franse bouwmeester Jacob Piccart. Vermoedelijk werd in de eerste helft van de 15de eeuw de westerpartij afgewerkt.


ID: 4068 | Bouwkundig element

Kapel Pieter Potklooster

Grote Pieter Potstraat (Antwerpen)
Gotisch zaalkerkje met puntgevel van Balegemse zandsteen uit het tweede kwart van de 15de eeuw, op de hoek van Grote en Kleine Pieter Potstraat.


ID: 4274 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Korte Nieuwstraat 22 (Antwerpen)
Kapel van het Sint-Annagodshuis of Weduwengasthuis, in 1400 gesticht door de weduwe Elisabeth Hays en Boudewijn de Riddere voor zes arme oude vrouwen. Gotisch zaalkerkje gebouwd in 1400, met een 17de-eeuws barokportaal.


ID: 301420 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Onze-Lieve-Vrouwekapel

Lange Gasthuisstraat 45 (Antwerpen)
Muurschilderingen in het schip, midden 15de eeuw.


ID: 5350 | Bouwkundig element

Sint-Niklaasgodshuis

Lange Nieuwstraat 3, Sint-Nicolaasplaats 1-10 (Antwerpen)
Godshuis van het meerseniersambacht, gesticht in 1422 in de gebouwen van het gasthuis der Falcontinnen. Traditioneel gebouwencomplex met gotische kapel in 1423 toegewijd aan Sint-Niklaas. Ingrijpend gerestaureerd onder leiding van architect Fritz Van Averbeke in 1958-1968.


ID: 6299 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andries

Waaistraat 1 (Antwerpen)
Laatgotische kruiskerk met schip en toren uit de eerste helft van de 16de eeuw, transept, hoogkoor en zijkapellen uit de 17de eeuw, en een barokke klokkentoren uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 81743 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus en Sint-Theodoricus met kerkhof

Kerkdreef 1 (Anzegem)
In oorsprong romaans kerkje, gelegen ten noorden van het kasteel met neerhof van de heren van Vichte. Georiënteerd bedehuis omgeven door grasperk afgezoomd door beukenhaag. Voorheen met omringend kerkhof, gesloten in 1930.


ID: 21376 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Aldegondis met kerkhof

Sint-Aldegondisplein 5 (As)
De parochiekerk Sint-Aldegondis is gebouwd onder patronaat van de abdij van Munsterbilzen en is een gaaf bewaard voorbeeld van Maasgotiek. De toren dateert uit het begin 15de eeuw, maar het schip is recenter, vermoedelijk circa 1500 te dateren. De kerk ligt in een ommuurd kerkhof, waar zich vier 17de-eeuwse hardstenen grafkruisen bevinden en enkele oude buxusbollen.