258 resultaten
ID: 301362 | Landschappelijk geheel
Turnhoutsebaan (Antwerpen)
Het Rivierenhof is een landschapspark waarvan de oorspronkelijke inrichting met siertuinen, dreven, een spiegelvijver en zesvoudige beukendreef dateert uit het einde van de 18de eeuw. In 1921 werd het domein opengesteld voor het publiek en uitgerust met spel-, sport- en educatieve infrastructuur. Het Kasteel Rivierenhof klimt op tot de 16de-17de eeuw. Vermeldenswaardig zijn ook de Schranshoeve, het Stercxhof en het openluchttheater. Verder omvat het domein een restant van de Herentalse Vaart, die werd gegraven in 1490 en dienst moest doen als verbinding met Herentals en als waterbevoorrading naar Antwerpse brouwerijen. Het Rivierenhof heeft een behoorlijk bomenbestand en de verbinding met de vallei van de Grote Schijn is nog aanwezig.
ID: 6299 | Bouwkundig element
Waaistraat 1 (Antwerpen)
Laatgotische kruiskerk met schip en toren uit de eerste helft van de 16de eeuw, transept, hoogkoor en zijkapellen uit de 17de eeuw, en een barokke klokkentoren uit het tweede kwart van de 18de eeuw.
ID: 81785 | Bouwkundig element
Vichteplaats 46-48 (Anzegem)
Volledig omwalde site, toegankelijk via relatief korte, gekasseide dreef uitgevend op bakstenen boogbrug, met op het einde imposant poortgebouw. Omwald opperhof met kasteel op motte. Neerhof met woonhuis, stalvleugel, schuur en duiventoren.
ID: 21376 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Aldegondisplein 5 (As)
De parochiekerk Sint-Aldegondis is gebouwd onder patronaat van de abdij van Munsterbilzen en is een gaaf bewaard voorbeeld van Maasgotiek. De toren dateert uit het begin 15de eeuw, maar het schip is recenter, vermoedelijk circa 1500 te dateren. De kerk ligt in een ommuurd kerkhof, waar zich vier 17de-eeuwse hardstenen grafkruisen bevinden en enkele oude buxusbollen.
ID: 79346 | Bouwkundig element
O.L.Vrouwstraat (Avelgem)
Georiënteerd bedehuis gelegen in de oostelijke uithoek van de gemeente nabij de Schelde. De huidige kerk is in kern laat-romaans, opklimmend tot circa 1220. Van deze initiële bouwfase bleven de kruisingstoren, de zuidelijke transeptarm, een deel van de zuidwand van het rechthoekig koor en de zuidgevel van het schip bewaard. Na beschadiging in 1485, hersteld en bouw van het huidige koor en zijkoor. Omstreeks 1900-1901 wordt de kerk grondig verbouwd en vergroot door de Gentse architect August van Assche. Omringend ommuurd kerkhof met ten zuidoosten graven van het Gemene Best.
ID: 52234 | Bouwkundig element
Kerkplein (Balen)
Transeptloze, neogotische kerk met basilicale opstand, uit het einde van de 19de eeuw met geïntegreerde gotische toren en koor van circa 1500.
ID: 305008 | Bouwkundig element
Herman Teirlinckplein (Beersel)
Twee grafmonumenten van de Heren van Witthem uit de 15de en 16de eeuw.
ID: 38873 | Bouwkundig element
Lotsestraat 63-65 (Beersel)
Vlakteburcht van circa 1300, op onregelmatige, ellipsvormige plattegrond gemarkeerd door drie gesloten muurtorens en omringd met een slotgracht. Defensieve ligging als voorpost van Brussel en Brabant.
ID: 17413 | Bouwkundig element
Kerkplein 23X (Beveren)
Ruime, georiënteerde kerk, gelegen te midden van de dorpskom en omgeven door een plantsoen. Kruiskerk met vierkante voorgeveltoren en houten dakruiter op de viering. Benedenkerk van vijf traveeën; rechthoekige transeptarmen van één travee.
ID: 86025 | Bouwkundig element
Kerkplein (Bocholt)
Gotische kruisbasiliek, waarvan de toren dateert van 1411 en het schip van 1476. De bouw van de kerk begon vroeger, want er bleef een pauselijke bul bewaard van 1390, waarin aangedrongen wordt op de snellere voltooiing van de kerk.