258 resultaten
ID: 77185 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Trudostraat 62 (Brugge)
Heden vrij gaaf bewaarde, agrarische site met verdoken ligging achter een aan de straat gelegen, recent gebouwde huizenrij. De voormalige Sint-Trudohoeve is heden opgesplitst in twee landbouwuitbatingen, respectievelijk Sint-Trudostraat nummer 62 en 66. De oorspronkelijke trapezoïdale omwalling is bewaard ten oosten en ten zuiden en er zijn nog restanten van de boomgaarden met hoogstammige fruitbomen.
ID: 29745 | Bouwkundig element
Spaanse Loskaai 1, Spanjaardstraat 16 (Brugge)
Het Huis de la Torre, maakt deel uit van het voormalige natiehuis van Castilië en Leon. Diephuis met een 13de-eeuwse kern, zie dakspant, van vier traveeën, souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak, achter een hoge gekanteelde schermgevel van circa 1500 met verankerd, zandstenen parement met Brugse travee van type I. Rechts, renaissancepoort in Euvillesteen uit midden 16de eeuw, die oorspronkelijk links van de natuurstenen schermgevel gebouwd was als hoofdinkom van het Huis de la Torre.
ID: 29752 | Bouwkundig element
Spiegelrei 5 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, fasegewijs tot stand gekomen. De oudste kern met woontoren uit de eerste helft 13de eeuw werd opgericht als refugehuis van de abdij Ten Duinen in Koksijde. Huidig uitzicht resultaat van verbouwingen tussen 15de en 17de eeuw. In 1851 werd de trapgevel verbouwd tot de huidige bepleisterde schermgevel.
ID: 83072 | Bouwkundig element
Torenbrug 1 (Brugge)
Monumentaal hoekpand, bestaande uit een diephuis, een breedhuis en een tuinvleugel. Het diephuis aan de Gouden-Handrei gaat mogelijk terug tot circa 1300, zie kelder. Circa 1500 wordt het huis verbouwd: het breedhuis aan de straatkant wordt waarschijnlijk dan toegevoegd. Omstreeks 1834 werd het diephuis wellicht met één bouwlaag verhoogd en de gevels verbouwd zie huidige toestand. Haaks op het breedhuis staat een tuinvleugel, mogelijk met middeleeuwse kern zie kelder maar verhoogd tijdens het interbellum. Dubbelhuistype op L-vormige plattegrond van vijf en vijf traveeën onder zadeldaken, al dan niet afgewolfd. Verankerde, witbeschilderde bakstenen lijstgevels.
ID: 29883 | Bouwkundig element
Vlamingstraat 11, 11A (Brugge)
Gotisch diephuis van vijf traveeën, een hoge gelijkvloerse verdieping en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen) en achterliggend diephuis. Gevel met grotendeels vernieuwd kalkzandstenen parement opklimmend tot eind 15de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" in 1952 naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge).
ID: 29588 | Bouwkundig element
Vlamingstraat 2 (Brugge)
Laatgotisch diephuis van drie + drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, van circa 1500; consoliderende Kunstige Herstelling van 1882. Verankerde, witbeschilderde bakstenen tuitgevel met schouderstukken, verticaal geaccentueerd door indeling volgens Brugse travee. Hoeknis met Mariabeeld.
ID: 29897 | Bouwkundig element
Vlamingstraat 35 (Brugge)
Beeldbepalend hoekpand bij Grauwwerkersstraat. 18de-eeuws ogende classicistische penantengevel onder driehoekig fronton, in 1947 naar ontwerp van architect J. Priem (Brugge) teruggevoerd naar de gotische toestand.
ID: 29932 | Bouwkundig element
Wijnzakstraat 2 (Brugge)
Imposant gotisch diephuis van vier + vijf traveeën - dubbelhuisopstand - en drie bouwlagen onder zadeldak (tichelen), van de tweede helft van de 15de eeuw.
ID: 29944 | Bouwkundig element
Wollestraat 13 (Brugge)
Huidig uitzicht resultaat van verfraaiende en historiserende "Kunstige Herstelling" in 1990 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge). Oorspronkelijke gevel van circa 1500, in de loop van de 17de eeuw uitgebreid met achterhuis van twee bouwlagen onder zadeldak.
ID: 29997 | Bouwkundig element
Zilverstraat 38, 38B (Brugge)
Domein op rechthoekig grondplan; aan straatzijde, een diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, en rechts, bakstenen muur rond voorhofje; aansluitende vleugel uit de 16de eeuw op L-vormige plattegrond met in de oksel, ommuurde tuin.