Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

431 resultaten


ID: 24570 | Bouwkundig element

Metselaarshuis

Cataloniëstraat 1, Sint-Niklaasstraat 2-6, 6A-C (Gent)
Het Metselaarshuis is in oorsprong een 13de-eeuwse stadswoning, waarvan de achter- en zijgevels waren opgetrokken in onregelmatige stukken Doornikse kalksteen. De voorgevel werd in 1526 vervangen door een zandstenen parement in laatgotische stijl. De voorgevel werd grotendeels heropgebouwd bij de restauratie in de jaren 1980.


ID: 26227 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en Heilige Cyprianus met kerkhof

Desteldonkdorp (Gent)
Oorspronkelijke éénbeukige georiënteerde kerk van vier traveeën, uit begin veertiende eeuw. Koor heropgebouwd in 1541, uitbreidingen omstreeks 1597 en verscheidene herstellingen in de 17de eeuw. Volgens kadastergegevens van 1904 werd de kerk bij de restauratiewerken, die vermoedelijk circa 1900 plaats vonden, vergroot. Ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie van 19de en 20ste-eeuwse graftekens, een ereperk voor de gesneuvelden uit beide Wereldoorlogen en een imposante bakstenen grafkapel met ervoor een calvarie.


ID: 20298 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Einde Were 2 (Gent)
De Sint-Martinusparochie is bekend als één der oudste parochies van Gent, gesticht in de 10de eeuw. De vroegste elementen in de huidige kerk dateren slechts uit het laatste kwart van de 12de eeuw. Belangrijke verbouwingswerken in de eerste helft van de 16e eeuw. Na grote vernieling door de beeldenstormers in 1577-78, geleidelijke wederopbouw in de loop van de 17de eeuw. Grondige restauraties in 1903-1907 onder leiding van architect Modeste De Noyette. De huidige plattegrond vertoont een hallenkerk met drie gelijke beuken van vijf traveeën, een kruisingstoren en niet-uitspringende transepten.


ID: 24714 | Bouwkundig element

Hoekhuis De Fonteyne

Goudenleeuwplein 7 (Gent)
Drie bouwlagen hoog hoekhuis in bak- en zandsteen met zadeldak, gedateerd 1539. De vijf traveeën brede voorgevel is een bepleisterde en verankerde renaissancegevel met in- en uitgezwenkte top gemarkeerd door horizontale lijsten. Zijgevel aan de zijde van de Stadhuissteeg en achtertrapgevel. Bepleisterde en beschilderde bijbouw van acht traveeën met 19de-eeuwse ordonnantie.


ID: 24761 | Bouwkundig element

Gildehuis der Vrije Schippers

Graslei 14 (Gent)
Huis zogenaamd "Windas" in 1530 gekocht door deken van de gilde der Vrije Schippers die een nieuwe gevel liet ontwerpen door bouwmeester Christoffel van den Berghe. Eigenlijke huis, zij- en voorgevel vernieuwd door Elooi de Key. Voorgevel gerestaureerd in 1904 door S. Mortier en A. Van Hoecke, en totaalrestauratie door Callebaut-architecten voltooid in 2019. Trapgevel volledig opgetrokken uit Balegemse zandsteen in Brabantse gotiek. Dubbelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, gedateerd 1531 op banderol boven deur. Zijgevel opgevat als een verankerde bakstenen lijstgevel en achtergevel met een verankerde bakstenen trapgevel van vier traveeën en drie bouwlagen.


ID: 24756 | Bouwkundig element

Korenmetershuis

Graslei 9 (Gent)
Eerste Korenmetershuis, van 1435 tot 1540 gildehuis van de korenmeters. Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 16de eeuw, wederopgebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens. Verankerde trapgevel in traditionele stijl opgetrokken uit bak- en witte natuursteen. Aanbouw achteraan, namelijk klein diephuis van drie bouwlagen onder afgewolfd schilddak, met kern vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw doch met latere aanpassingen uit de 19de eeuw.


ID: 24838 | Bouwkundig element

Gildehuis der Visverkopers

Groentenmarkt 14 (Gent)
Gildehuis der Visverkopers, later ook zogenaamd Wit huys, daterend van 1506. Hoekhuis met trapgevel met vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak, opgetrokken uit Balegemse zandsteen, voorzien van een toegangsdeur met 18de-eeuwse arduinen spiegelboogomlijsting. De zijgevel aan de kant van de Leie, is een lijstgevel van drie traveeën in dezelfde stijl. Linker zijgevel met verspringend aantal traveeën op verschillende bouwlagen hoogte, en een achtertrapgevel.


ID: 24850 | Bouwkundig element

Stadswoning

Grootkanonplein (Gent)
Diephuisje van drie traveeën en twee bouwlagen met zadeldak vermoedelijk uit eerste helft 16de eeuw, met een trapgeveltje, opgetrokken uit Balegemse zandsteen.


ID: 24492 | Bouwkundig element

Grote- en Achtersikkel

Hoogpoort 64 (Gent)
Voormalig middeleeuws steen zogenaamd naar de patriciërsfamilie Van der Zickelen. Ingrijpende restauratie tussen 1900 en 1908 door architect Van Hamme en ingericht als muziekconservatorium naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe met nieuwe vleugels in een aansluitende stijl aan de Biezekapelstraat. De Grote Sikkel omvat twee trapgevels van 1481, bij de restauratie gereconstrueerd in Doornikse kalksteen. Gelijkaardige zijgevel van zes traveeën in de Biezekapelstraat en achtertrapgevel. Aan Hoogpoort sluit de vroegere "Zael" aan, voorzien van een lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. De Achtersikkel omvat verscheidene gebouwen, voornamelijk te dateren van eerste helft 14de eeuw tot 16de eeuw, en uit verschillende materialen opgetrokken, ingeplant rondom een open pleintje, van de Biezekapelstraat afgesloten door een ijzeren hek. Deze gebouwen omvatten onder meer een bakstenen en kalkzandstenen toren, een oostvleugel met arcaden en een gotische kapel.


ID: 20511 | Bouwkundig element

Lusthof Emmaüskasteeltje

Hoveniersberg (Gent)
Zogeheten Emmaüskasteeltje, gelegen op de vrij steile oosthelling van de Blandijnberg, te midden van groenbeplanting. Omvat rechts het zogeheten lusthofje, daterend uit de eerste helft van de 16de eeuw met, naar het water toe, een hard gerestaureerde zandstenen trapgevel, aan de westzijde een manke bakstenen trapgevel en ronde aanleunende traptoren. Links, in het derde kwart 19de eeuw aangebouwde bakstenen gebouwen van de voormalige Brasserie et Glacière du petit Château d'Emmaüs, namelijk brouwerij en ijskelder. Voorgevel van drie bouwlagen met twee verspringende traveeën en ronde hoektoren. Een vermoedelijk uit de 16de eeuw daterend bijgebouwtje met tuitgevel onder steil zadeldak bevindt zich links ervan.