258 resultaten
ID: 83393 | Bouwkundig element
Peperstraat 1-3, 3A-B (Brugge)
Jeruzalemkerk en Huis Adornes, deel uitmakend van het complex gebouwd in opdracht van de patriciërsfamilie Adornes gelegen op de hoek van de Peperstraat met de Balstraat. Complex bestaande uit ten oosten de kapel, ten westen het woonhuis, een verbindingsgalerij tussen beide, twee vleugels met kleine godshuizen ten noorden en het eigenlijk kloosterdomein ten zuiden. Ervoor pleintje gevormd door het samenlopen van Jeruzalemstraat, Molenmeers, Rodestraat, Stijn Streuvelstraat en Balstraat.
ID: 79708 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Lenardsstraat (Brugge)
De huidige overblijfselen van de voormalige Sint-Leonarduskerk zijn de zuidelijke traptoren en de zuidelijke scheimuur van de westbouw, opklimmend tot tweede helft 12de eeuw. De huidige kerk is een georiënteerd bedehuis aansluitend bij het type van een hallenkerk uit de 17de eeuw. De kerk werd in het derde kwart van de 19de eeuw verlengd naar plannen van Pierre François Buyck. Gele en rode baksteenbouw onder leien zadeldaken. Omringend kerkhof omhaagd door middel van verschillende hagen. Ten westen, kasseien kerkpad, noord-zuid georiënteerd en geflankeerd met dubbele rij leilinden.
ID: 29708 | Bouwkundig element
Sint-Maartensplein (Brugge)
Gelegen ten oosten van het plein, ten noorden deels afgebakend door de Hoornstraat, deels door de voormalige kerktuin, ten oosten door de kerkhoftuin en de "Oranjerie Sint-Walburga", de voormalige brouwerij van het jezuïetencomplex, en ten zuiden door de schoolvleugel van het "Lyceum Hemelsdaele". Georiënteerde jezuïetenkerk van het basilicale type maar zonder transept. Fraai doch sober voorbeeld van typische contrareformatorische barokkerk uit de Zuidelijke Nederlanden van de 17de eeuw.
ID: 77185 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Trudostraat 62 (Brugge)
Heden vrij gaaf bewaarde, agrarische site met verdoken ligging achter een aan de straat gelegen, recent gebouwde huizenrij. De voormalige Sint-Trudohoeve is heden opgesplitst in twee landbouwuitbatingen, respectievelijk Sint-Trudostraat nummer 62 en 66. De oorspronkelijke trapezoïdale omwalling is bewaard ten oosten en ten zuiden en er zijn nog restanten van de boomgaarden met hoogstammige fruitbomen.
ID: 29747 | Bouwkundig element
Spanjaardstraat (Brugge)
Samenstel van twee diephuizen van zes + vijf/zes traveeën en respectievelijk drie en twee bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken (Vlaamse pannen).
ID: 29782 | Bouwkundig element
Spinolarei 19 (Brugge)
Oorspronkelijk twee diephuizen, rechter pand met tuitgevel, zie bouwnaden, telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; samenvoeging van twee panden resulteert in het huidige dubbelhuis.
ID: 29806 | Bouwkundig element
Steenstraat 30-32 (Brugge)
Twee diephuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Twee identieke laatgotische trapgevels, nummer 30 van 1596, nummer 32 grotendeels verbouwd.
ID: 29812 | Bouwkundig element
Steenstraat 38 (Brugge)
Voormalig ambachtshuis van timmerlieden, sedert 1762 bij keizerlijk decreet verenigd met het ambacht van de schrijnwerkers. Monumentaal breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien en Vlaamse pannen), gebouwd in 1763-1765 onder leiding van E. van Speybrouck, deken, vinder en gouverneur van het ambacht.
ID: 82190 | Bouwkundig element
Visspaanstraat 46-60 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van acht huizen met Vlaamse gevels van één bouwlaag uit de 16de eeuw; jaartal "1582" aangeduid op een gevelsteen in het dakvenster van nummer 60. Eenkamerwoningen van twee traveeën onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen) met markante schoorsteenschachten.
ID: 82252 | Bouwkundig element
Wijngaardstraat 24-26 (Brugge)
Huizen van drie/drie (nummer 24) traveeën en drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken. Verbouwing van woonhuis tot horecazaak en twee woongelegenheden tijdens "Kunstige Herstelling" van 1988-1990 naar ontwerp van architect E. Vyncke (Brugge).