Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

257 resultaten


ID: 24607 | Bouwkundig element

Herenhuis Deleu

Drabstraat 12 (Gent)
Het herenhuis Deleu is een ruim huis van acht traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak uit de 16de eeuw, meer bepaald opgetrokken in 1577. Het rechterdeel van de voorgevel onderging een geveltransformatie door Charles Vandenhove ter gelegenheid van de kunsthappening Chambres d’Amis in 1986. Het pand heeft een tweedelige overwelfde kelder op zuilen met knopkapitelen, vermoedelijk uit de 13de eeuw.


ID: 26316 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gerulfus

Drongenplein (Gent)
Van de voormalige tweebeukige abdijkerk van vijf traveeën, evenals van het abdijkoor bleven enkele schaarse sporen en de toren van 1732-34 bewaard. De huidige decanale kerk in neobarokstijl dateert van 1858-59 en is opgetrokken uit baksteen naar ontwerp van architect F. Cardon, iets meer noordwaarts dan de oude kerk.


ID: 25855 | Bouwkundig element

Alexianenklooster - Sint-Amanduscollege

Ingelandgat 34, Oude Houtlei 13A-H, Sint-Michielsstraat 13A-B, Watergraafstraat 2-4, 10 (Gent)
Sinds de eerste helft van de veertiende eeuw verbleef de broedergemeenschap van de Alexianen aan de Houtlei. In 1863 werden hun kloostergebouwen door de broeders van de Christelijke Scholen omgevormd tot Sint-Amanduscollege. Het complex, dat begin 21ste eeuw grotendeels door het aanpalende Sint-Lucasinstituut is overgenomen, bestaat uit een belangrijke 17de-eeuwse bouwfase met de kapel en een barok poortje, neogotische gebouwen uit de periode 1863-1914 en een contrasterende modernistische bouwfase van 1959-1963 naar ontwerp van architect Pierre Pauwels.


ID: 21199 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Pietersabdij en Sint-Pieterskerk

Kantienberg 5, 9, 9A-C, Sint-Pietersplein 9-12, 13-15 (Gent)
De Sint-Pietersabdij werd gesticht in de 7de eeuw door de Aquitaniër Amandus of een van zijn volgelingen. De abdij werd op korte tijd bijzonder machtig en verwierf ook buiten Gent grote bezittingen. De gebouwen getuigen van de verschillende bloei- en wederopbouwperiodes die de Sint-Pietersabdij doormaakte. We vinden er stijltechnisch romaanse, gotische, renaissance- en voornamelijk barokelementen in terug. Het gebouwencomplex wordt gedomineerd door de imposante abdijkerk, die vanaf 1629 in pure barokstijl opgetrokken werd en waarvan het ontwerp toegeschreven wordt aan Pieter Huyssens.


ID: 25080 | Bouwkundig element

Gildehuis Wijnschroedershuis

Kleine Vismarkt 2-4, Kraanlei 2 (Gent)
Oud gildehuis der Wijnschroeders of Kraankinderen midden 18de eeuw deels gesloopt en na verbreding van de Kraanlei in 1755 heropgebouwd. Het Wijnschroedershuis, naar ontwerp van architect David 't Kindt, is opgevat als een herenhuis in rococostijl met brede voorgevel uitziend op de Leie van elf traveeën en twee bouwlagen. Haaks op de achtergevel van het Wijnschroedershuis, bevindt zich het in 1912 gereconstrueerde lokaal van de gilde der Kraankinderen naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens.


ID: 25083 | Bouwkundig element

Twee burgerhuizen met winkelpuien

Kleine Vismarkt 5-11, 9A, Sint-Veerleplein 1 (Gent)
Twee burgerhuizen van elk zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met aandak, opgetrokken in 1581 en hersteld in 1908. Verankerde voorgevels van bak- en zandsteen met gelede in- en uitgezwenkte top. Zijgevels van acht traveeën.


ID: 19416 | Bouwkundig element

Stadswoning

Lange Violettestraat 43 (Gent)
Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak van circa 1600. Verankerde bakstenen trapgevel met 7 treden en een topstuk. Benedenverdieping met houten 19de-eeuwse winkelpui.


ID: 131555 | Landschappelijk element

Oude etagelinde bij de Grote Hofstede

Oostdonkstraat 5 (Gent)
Op het erf van de Grote Hofstede staat aan de straatzijde een oude lindeboom. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 445 cm. De structuur van de kruin heeft de kenmerken van een etagelinde.


ID: 25650 | Bouwkundig element

Burgerhuis met achterhuis

Poel 25 (Gent)
Breedhuis met zes traveeën, twee bouwlagen, afgedekt met een zadeldak, in cartouches verkeerd gedateerd ANNO 1693, vermoedelijk 1593 met aanpassingen van 1693. Bak- en zandsteenbouw, waarbij de bovenverdieping uitloopt op twee in- en uitgezwenkte geveltoppen. 16de-eeuws achterhuis oorspronkelijk uitziend op de gedempte Houtlei.


ID: 19644 | Bouwkundig element

Klooster en godshuis van Sint-Magdalena

Rodelijvekensstraat 19 (Gent)
Voormalig "Klooster en godshuis van Sint-Magdalena", later "Rode Lijvekensschool" en thans "Secundair Kunstinstituut". De kloostergebouwen klimmen op tot eind 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Ze zijn opgevat als twee verdiepingen hoge vleugels onder zadeldaken en uitgewerkt in baksteenbouw. In de loop van de tweede helft van de 19de eeuw uitgebreid naar het westen met twee dwarsvleugels van één bouwlaag.