258 resultaten
ID: 4654 | Bouwkundig element
Vlasmarkt 3 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis oorspronkelijk met trapgevel van twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak, uit het vierde kwart van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.
ID: 4664 | Bouwkundig element
Vlasmarkt 31 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis met trapgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit het vierde kwart van de 16de eeuw.
ID: 4665 | Bouwkundig element
Vlasmarkt 33 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis met trapgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit het vierde kwart van de 16de eeuw. Winkelpui door Eugène Dieltiëns uit 1903.
ID: 4676 | Bouwkundig element
Vlasmarkt 36 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis oorspronkelijk met trapgevel op de hoek van Hoogstraat en Vlasmarkt, uit het laatste kwart van de 16de of het eerste kwart van de 17de eeuw. Onze-Lieve-Vrouw met kind, toegeschreven aan Jan Engelbert Pompe, uit het vierde kwart van de 18de eeuw.
ID: 4749 | Bouwkundig element
Vleeshouwersstraat 15, Zirkstraat 2 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis op de hoek van Vleeshouwersstraat en Zirkstraat, van drie bij zes traveeën en drie bouwlagen met insteekverdieping onder een zadeldak, door jaarankers gedateerd 1577.
ID: 81602 | Bouwkundig element
Juliaan Claerhoutstraat (Anzegem)
Georiënteerde dorpskerk gelegen binnen een rechthoekig ommuurd kerkhof tegrond met in het zuidoosten 17 graven van slachtoffers van het Gemenebest. In 1818 wordt de huidige laat-classicistische kerk gebouwd, ter vervanging van de in verval geraakte vroeg-gotische kerk, naar de plannen van Lodewijk Vuylsteke.
ID: 81785 | Bouwkundig element
Vichteplaats 46-48 (Anzegem)
Volledig omwalde site, toegankelijk via relatief korte, gekasseide dreef uitgevend op bakstenen boogbrug, met op het einde imposant poortgebouw. Omwald opperhof met kasteel op motte. Neerhof met woonhuis, stalvleugel, schuur en duiventoren.
ID: 79273 | Bouwkundig element
Kruisstraat 14 (Avelgem)
Historische Voldersvelthoeve, waarvan het woongedeelte en een deel van het poortgebouw gelijkenissen vertonen met de oudste afbeelding van de hoeve in Sanderus' Flandria Illustrata uit 1641. Laat 16de-eeuws boerenhuis, bestaande uit twee parallelle beuken onder zadeldak. Dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldaken met traptoren aan de noordwestgevel. Monumentale bakstenen ingangspoort onder pannen zadeldak geschraagd door telkens twee pilasters met natuurstenen kapitelen. Korfbogige doorgang geaccentueerd door wisselend gebruik van bak- en natuursteen. Schuur en stallen ten noorden en ten zuiden van het erf met oude kernen.
ID: 46388 | Bouwkundig element
Loveren 2 (Baarle-Hertog)
Gelegen in de zeer kleine enclave zogenaamd De Loversche Akkers. Voormalige herberg en hoeve, in kern minstens opklimmend tot 1585, in huidige vorm vermoedelijk uit het laatste kwart van de 18de eeuw.
ID: 21415 | Bouwkundig element
Markt 6 (Beringen)
Basilicale kruiskerk met ingebouwde westelijke toren. De oorspronkelijke kerk werd in 1467 verwoest door de Bourgondische troepen; de heropgebouwde kerk werd in 1584 nogmaals door brand geteisterd en in 1592 heropgericht.