1521 resultaten
ID: 88422 | Bouwkundig element
Donkerputstraat 36 (Waasmunster)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen met mogelijk een in oorsprong ouder boerenhuis, nu globaal met laat 18de-eeuws voorkomen en jongere aanpassingen.
ID: 88462 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteelstraat 18-22 (Waasmunster)
Het in de periode 1696-1716 heropgebouwd kasteel toont aan dat de site geëvolueerd is naar een tweeledige vorm bestaande uit een opperhof met voorhof binnen een dubbele omgrachting. Met de wisselende eigenaars onderging het 18de-eeuwse kasteel ook herhaaldelijk transformaties. Tot het domein behoor ook een poortgebouw met aanpalende aanhorigheden, vermoedelijk voormalige kasteelhoeve, met koetshuis en stallen van het kasteel van Sombeke, nu met een gerenoveerde conciërgewoning en woonhuis, opgevat als een 18de-eeuwse constructie. Kasteeldomein met 18de-eeuwse hekpijlers en een door tuinarchitect Jacques Wirtz in het begin van de 1990 aangelegde tuin.
ID: 88710 | Bouwkundig element
Kerkstraat (Waasmunster)
Spaanse Poort, overblijfsel van het gelijknamige huis, voorheen ook wel De Gouden Poort genaamd. Brede 17de-eeuwse rondboogvormige poort gevat in een zandstenen omlijsting met kwarthol profiel, uitgespaard in een bakstenen muur met toegevoegde rij kantelen en recent voorzien een grove bepleistering.
ID: 88506 | Bouwkundig element
Kerkstraat 55 (Waasmunster)
Burgerhuis behorend bij de oudst bewaarde bebouwing aldaar en samengesteld uit twee parallelle panden. Een breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen, uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Rest van zandstenen rondboogpoort. De poort verleende toegang tot het aanleunende achterhuis van drie traveeën onder mank pannen zadeldak tussen aandaken met vlechtingen, uit de 17de eeuw.
ID: 88548 | Bouwkundig element
Oudeheerweg-Ruiter (Waasmunster)
Kleine rechthoekige wegkapel daterend uit eind 17de – begin 18de eeuw. Eenvoudige gecementeerde baksteenbouw met schijnvoegen onder pannen zadeldak. Verankerde voorpuntgevel bekroond door ijzeren topkruis met IHS monogram.
ID: 88561 | Bouwkundig element
Rodendries 55 (Waasmunster)
Baksteenbouw van zeven traveeën breed en één bouwlaag onder pannen zadeldak en met lagere achterbouw onder het deels opgetrokken en verlengd achterdakschild, daterend uit het midden van de 17de eeuw met verbouwingen in het laatste kwart van de 18de eeuw.
ID: 88568 | Bouwkundig element
Smoorstraat 12 (Waasmunster)
Schandpaal van de heerlijkheid Sombeke. Links opgesteld in de voortuin van woning nummer 12. Oorspronkelijke standplaats niet met zekerheid bekend, doch er wordt aangenomen dat de schandpaal zoals gebruikelijk stond opgesteld tegenover de kerk en de vierschaar, dit was voor Sombeke op Sombekedries. Arduinen schandpaal op de voet van de bekroning voorzien van jaartal 1699 en staand op een brede achthoekige getrapte basis met drie treden.
ID: 92357 | Bouwkundig element
Desselgem (Waregem)
Vóór 1870 was er reeds een orgel aanwezig; er is weinig over bekend, behalve dat eraan gewerkt werd door de orgelmakers De Rijckere uit Kortrijk (activiteit te situeren tussen 1769 en 1791), en door Ch.-L. van Houtte (Waregem) in 1851. Volgens zijn eigen getuigenis kreeg Peter Benoit zijn eerste muzieklessen op dit orgel. In 1870 werd een orgel aangekocht dat in 1680 door Jan en Guilielmus van Belle (Ieper) gebouwd werd voor de abdijkerk van Zonnebeke.
ID: 32584 | Bouwkundig element
Hertenstraat (Wellen)
Het georiënteerde bedehuis, hogerop gelegen ten opzichte van het straatniveau en omringd door het ommuurde kerkhof, ligt in het dorpscentrum.
ID: 89962 | Bouwkundig element
L. Vander Zijpenstraat 31 (Wemmel)
Dorpswoning, zeldzaam restant van 17de-eeuwse bebouwing te Wemmel, heden bepleisterd en met deels gewijzigde muuropeningen.