Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1519 resultaten


ID: 34998 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat 26 (Aalter)
Het kasteel van Poeke, een waterkasteel in neoclassicistische stijl, bevindt zich een uitgestrekt park met verschillende dienstgebouwen en doorsneden door talrijke dreven. In kern dateert het kasteel van 1750, het werd aangepast in 1872. Het uitgestrekte kasteeldomein blijft herkenbaar als een laat 19de-eeuws adellijk landgoed met hier en daar een accent uit de 20ste eeuw.


ID: 33403 | Bouwkundig element

Berkenkapel, omgeven door linden

Kruisstraat (Aalter)
Kapel door linden omgeven en ingeplant in een knik van de straat die de verbinding vormt tussen de wijken Vrekkem en Berken, te midden van de velden. Oorspronkelijke kapel van 1664, in 1872-80 vernieuwd.


ID: 34830 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Kromeke

Markettestraat 6 (Aalter)
Afgezonderde hoeve met losse bestanddelen van 1681 in boomgaard, afgesloten door ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Boerenwoning ten noorden van één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 33409 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Medardus

Urseldorp (Aalter)
Ingeplant op een hoogterug in de westtip van een vermoedelijk tot de Frankische periode opklimmende driehoekige dries. Omringend kerkhof en ijzeren omheining verdwenen bij de verbreding van de Eekloseweg circa 1966.


ID: 41432 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Schoonhoven

Diestse steenweg 10 (Aarschot)
Neoclassicistisch landhuis met U-vormige plattegrond gebouwd omstreeks 1777 op omgrachte site voorzien van een ijzerzandstenen toegangsbrug; kasteeldomein teruggaand op site van voormalige middeleeuwse burchtmotte tussen vijvers; relicten van grootschalige aanleg met toegangsdreef afgesloten door gesmeed ijzeren hek.


ID: 41427 | Bouwkundig element

Sint-Elisabethgasthuis

Elisabethlaan 103A-C, Gasthuisstraat 18, 22-24 (Aarschot)
Heden burgergasthuis. Middeleeuwse instelling die bijna volledig verwoest werd tijdens de troebelen van 1578. Wederopbouw aangevat tijdens tweede helft 17de eeuw, toen het beheer van het gasthuis overgedragen werd aan de grauwzusters.


ID: 41461 | Bouwkundig element

Heimolen

Molenheidestraat (Aarschot)
De Heimolen is een 17de-eeuwse korenmolen, type houten staak- of standaardmolen met open voet, waarvan de bouw in 1662 werd aangevat.


ID: 200987 | Bouwkundig element

Moedermeule met molenaarswoning

Waterloosstraat 1 (Aarschot)
De Moedermeule van Gelrode is een tot de 17de eeuw opklimmende korenmolen, van het type houten staak- of standaardmolen met open voet. De molen was afkomstig van Mechelen en werd in 1830 verplaatst naar een heuvel in Gelrode. De molenaarswoning getuigt van vakwerkbouw.


ID: 12436 | Bouwkundig element

Kasteel Cleydael

Cleydaellaan 36 (Aartselaar)
Vierkant waterkasteel met trapezoïdaal neerhof aan de noordzijde. Gelegen in de vallei van de Struysbeek, meer bepaald op een eiland gevormd door de splitsing van de Vliet, vanaf dit punt de Struysbeek genaamd.


ID: 12417 | Bouwkundig element

Bruynboordhoeve

Kontichsesteenweg 62 (Aartselaar)
In U-vorm geplaatste hoeve bestaande uit woonhuis met kern uit het tweede kwart van de 17de eeuw. Haakse stallingen met in het verlengde een langsschuur en wagenhuis.