Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1521 resultaten


ID: 50823 | Bouwkundig element

Stadhuis Eeklo

Markt 34 (Eeklo)
Oud schepenhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl opgetrokken in 1650-1654. Restauratie en uitbreiding met administratieve vleugel en belfort in aangepaste neotraditionele stijl in 1930-1932, naar ontwerp van architect Amand Robert Janssens, uitgevoerd door aannemer Edouard Heene en zonen.


ID: 85218 | Bouwkundig element

Hoeve

Pastoor Bontestraat 35 (Eeklo)
Voormalig boerenhuis ten noorden op het erf, met ervoor recenter huis, vermoedelijk uit het interbellum, nu in gebruik als stalling. Oorspronkelijk huis van één bouwlaag onder zadeldak (pannen). Zijgevels afgewerkt met vlechtingen. Gecementeerde voorgevel met aangepaste muuropeningen. Bewaarde jaartalankers van 1663.


ID: 47990 | Bouwkundig element

Hoeve Het Goed Altena

Veldekens 23 (Eeklo)
Voorheen omwalde hoeve van het Brugse Sint-Janshospitaal ingeplant op de oostelijke oever van de Lieve, later vervangen door het Schipdonkkanaal. In 1654 liet het hospitaal een nieuw woonhuis bouwen op de hoeve.


ID: 51863 | Bouwkundig element

Klooster en kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn

Zuidmoerstraat 125 (Eeklo)
Het huidige klooster- en scholencomplex met kapel van Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn is een indrukwekkend ensemble waarvan de geschiedenis teruggaat tot het midden van de 15de eeuw en die innig verbonden is met de stad.


ID: 8255 | Bouwkundig element

Hoeve Het Kloosterhof

Aaigemdorp 84 (Erpe-Mere)
Vrij grote gesloten hoeve, gelegen in de dorpskom, ten zuidwesten van de kerk. Aaneengesloten hoevegebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenkoer met tuin. Eenlaagse boerenwoning met vier traveeën onder zadeldak met klokkenruiter, uit de tweede helft van de 17de eeuw, met latere aanpassingen.


ID: 33784 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Doornzele Dries 3 (Evergem)
Hoeve met losstaande bestanddelen gelegen aan een aardeweg naar Doornzelemolen en toegankelijk aldaar via een ijzeren hek.


ID: 200762 | Bouwkundig element

Schandpaal

Dorpsplein (Evergem)
Arduinen zuil, heropgericht en voorzien van wapenschild van de bisschop van Gent, heer van Evergem, in 1698. Voorheen ingeplant midden het dorpsplein naast de zogenaamde Sint-Christoffelput.


ID: 33925 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Stoepe met beboomd kapelhof en ommegang

Kapelhof (Evergem)
Rondom de diocesane bedevaartkapel van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid van Stoepe bevindt zich een beboomd kapelhof met ommegang van vijftien bakstenen kapelletjes met de mysteries van Onze-Lieve-Vrouw in terracotta; geschonken na een miraculeuze genezing door J. Van Kerckvoorde in 1731. Bedevaartkerkje opklimmend tot de eerste helft van de 15de eeuw; meermaals vergroot en aangepast.


ID: 33928 | Bouwkundig element

Brouwerij Den Engel

Lindenlaan 1 (Evergem)
Voormalige brouwerij, reeds gekend van eind 17de eeuw. Grote brouwerswoning in neoclassicistische stijl van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannendak, vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw. Rondboogdeur met ijzeren waaier, waarin de brouwersattributen verwerkt zijn, in een schouderboogvormige omlijsting met kroonlijst. Brouwerijgebouwen uitziend op gekasseide binnenplaats.


ID: 33967 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie met tuin

Pastoorshoek 22 (Evergem)
Pastorie van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gelegen in rechthoekige omgrachte tuin. Reeds in het eerste kwart van de 17de eeuw op deze plaats vermeld, vernieuwd in 1685, 1750, 1767 en 1781 en hersteld na oorlogsschade van de Tweede Wereldoorlog naar ontwerp van architect T. De Smet in de jaren 1950.