1521 resultaten
ID: 24750 | Bouwkundig element
Graslei 1-2, 3, 3A-B, 2A (Gent)
Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met kelderverdieping onder zadeldak met twee schuin geplaatste zijtrapgevels, uit de eerste helft van de 17de eeuw, maar gewijzigd in 1690 en gedateerd 1690 door middel van een cartouche. Voorgevel met barokke trapgevel van baksteen en elementen in Franse steen, wederopgebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van J. De Waele.
ID: 24759 | Bouwkundig element
Graslei 11 (Gent)
Tolhuisje, waar in de 17de en 18de eeuw de taksen op het graan geïnd werden door stedelijke ambtenaren. Enkelhuisje van twee traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, gedateerd 1682 aan de hand van cartouche op geveltop, hersteld in 1912 zoals vermeld op gevelsteen. Verankerd trapgeveltje in traditionele stijl opgetrokken uit bak- en kalkzandsteen.
ID: 24760 | Bouwkundig element
Graslei 12 (Gent)
Het Cooremetershuys is een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een vormentaal en constructiemethode eigen aan de 13de eeuw. De huidige gevel van het Cooremetershuys dateert van 1698 en werd gebouwd voor het Steen wat zijn uitzonderlijke breedte verklaart. Het huidige dubbelhuis telt drie bouwlagen en zes traveeën met een zadeldak en een verankerde bakstenen trapgevel. De gevel werd door architect J. De Waele in 1906-1907 gereconstrueerd naar de toestand van 1698. De zijgevel in het Hazewindstraatje is een verankerde en deels blinde lijstgevel van baksteen en onregelmatig gekapte Doornikse kalksteen.
ID: 20343 | Bouwkundig element
Gravin Johannastraat (Gent)
Oorspronkelijk deel van het Convent Sint-Christina, vanaf het vierde kwart van de 19de eeuw zogenaamd begijnenhuis In de gouden pen. Huis van twee bouwlagen en drie traveeën, met zadeldak. Verankerde bakstenen trapgevel, gedateerd 1655 door middel van muurankers tussen de bovenvensters. Linker zijgevel, bakstenen lijstgevel met twee bouwlagen en drie en een halve travee.
ID: 24840 | Bouwkundig element
Groentenmarkt 17-18 (Gent)
Burgerhuis met trapgevel, eertijds gedateerd 1667. Bakstenen gebouw van vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak.
ID: 26350 | Bouwkundig element
Heiebreestraat 2 (Gent)
Hoeve zogenaamd "De Eremijt". Gelegen op de hoek met de Beekstraat. Eertijds omwald boerenhuis met ten zuidoosten losstaande stallingen, omgeven door weilanden en bereikbaar via een oprit ten zuiden.
ID: 26793 | Bouwkundig element
Herlegemstraat 13 (Gent)
Overblijvende hoevegebouwen met voornamelijk historisch belang, gesitueerd op de hoek van de Dendermondsesteenweg en de Herlegemstraat vlakbij de grens met de gemeente Destelbergen. Voormalig boerenhuis met losse haaks ingeplante schuur opklimmend tot eind 17de eeuw, ingeplant op een grotendeels ingebouwd driehoekig terrein met een door een rij populieren afgezette gekasseide toegangsweg.
ID: 20386 | Bouwkundig element
Hippoliet Lammensstraat 10A-B (Gent)
Voorheen deel uitmakend van het zogenaamd Convent ter Wijngaerde van het begijnhof Sint-Elisabeth. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak en met een traditionele, verankerde bak- en zandstenen trapgevel volgens archiefstukken van 1664-1665.
ID: 20387 | Bouwkundig element
Hippoliet Lammensstraat 10C-D (Gent)
Voorheen deel uitmakend van het zogenaamde Convent ter Wijngaerde in het begijnhof SInt-Elisabeth. Half vrijstaand breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak, volgens archiefstukken van 1664-1665. Lijstgevel met enkelhuisopstand en getrapt dakvenster boven de twee middentraveeën, in traditionele bak- en zandsteenstijl. Linker zijgevel, opgevat als een verankerde bakstenen puntgevel.
ID: 24938 | Bouwkundig element
Hoogpoort 53-55, 55A (Gent)
Twee stadswoningen met traditionele trapgevels met drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, uit vierde kwart 17de eeuw. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen. Het rechtse pand heeft een gepleisterde en verankerde achterpuntgevel van twee traveeën.