1521 resultaten
ID: 46563 | Bouwkundig element
Vrijheid 110-112 (Hoogstraten)
Brouwershuis met achterin gelegen mouterij/brouwerij; teruggaande op een oude herberg De Fortuyn, opgericht in 1675.
ID: 74196 | Bouwkundig element
Sint-Kornelisplein (Horebeke)
Oorspronkelijk romaans of vroeggotisch eenbeukig kerkje, volledige heropbouw van het schip met nieuwe westgevel en -toren in 1751-54 naar ontwerp van architect Jan Baptist Simoens, aansluitend op het behouden koor van 1724-26. Pseudo-basilicale kerk met driebeukig schip van vier traveeën met ingebouwde vierkante westtoren, koor van twee traveeën en driezijdige sluiting, geflankeerd ten zuiden door sacristie en ten noorden door berging-stookplaats. Omringend kerkhof afgesloten door eenvoudige lage bakstenen kerkhofmuur van 1780-81, ten westen met geblokte arduinen hekpijlers.
ID: 80547 | Bouwkundig element
Lillo Steenweg (Houthalen-Helchteren)
Zuidwest-noordoost georiënteerd bedehuis van twee traveeën, daterend van 1617, confer jaartalankers, alhoewel er al in 1595 sprake was van een bedehuis op deze plek.
ID: 13230 | Bouwkundig element
Sint Laureysplein (Hove)
Uit witte zandsteen opgetrokken laatgotische kruiskerk met westtoren; vroeger kerkhof vervangen door pleinaanleg met grasperken en parkeerterreinen.
ID: 13235 | Bouwkundig element
Wouwstraat 44 (Hove)
Kasteel op rechthoekige plattegrond, ingeplant in beboomde tuin met grasperk aan zuidzijde.
ID: 43311 | Bouwkundig element
Kapelbergstraat 28 (Huldenberg)
Hoeve, vermoedelijk uit einde 17de of begin 18de eeuw doch met latere uitbreidingen en verbouwingen. Baksteen met schaars gebruik van zandsteen.
ID: 43295 | Bouwkundig element
St.-Rochusstraat 11 (Huldenberg)
Ommuurde pastorie. Het twee verdiepingen hoog woonhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl is gedateerd ANNO 1664 op de linkerzijpuntgevel.
ID: 30669 | Bouwkundig element
Dikkebusvijverdreef (Ieper)
Op noordelijke oever van Dikkebusvijver, zogenaamde Vaubantoren, gebouwd in 1684 als versterking ter verdediging van de Ieperse waterbevoorrading en als sashuis voor de valsluis die de watertoevoer vanuit de vijver van Dikkebus naar Ieper moest regelen. Oprichting van modern pomp- en waterzuiveringsstation naar ontwerp van in Sandron, in 1926, in onmiddellijke nabijheid.
ID: 30784 | Bouwkundig element
Groenejagerstraat 15 (Ieper)
Thans, langgestrekte hoeve met voorliggend onverhard erf; aflijnende kasseistrook voor stal- en schuurgedeelte; moestuin ten zuidoosten aan straatzijde; moes- en siertuintje voor de opkamer; drenkplaats afgezet met knotwilgen en -populieren, ten zuidwesten.
ID: 126651 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rijselstraat (Ieper)
Van de Vaubanvestingen, uitgebouwd op 14de-eeuwse kern, resten twee derden van de gebastioneerde binnenversterking met gracht en drie halve manen, fragmenten en/of tracé van het buitenwerk, en sporen van een oorspronkelijk overstromingsgebied. Naoorlogse inbreng van nieuwe constructies in plaats van verdwenen stadspoorten, waaronder het bekende Britse oorlogsgedenkteken door R. Blomfield als poortgebouw ontworpen ter vervanging van de vroegere Menensepoort. De beboomde natuurwandeling naar ontwerp van L. Fuchs sluit aan bij een in de 19de eeuw ontstane "promenade"-traditie.