1521 resultaten
ID: 302301 | Bouwkundig element
Sasstraat (Ieper)
Het kanaal Ieper-Boezinge-De Knocke, dat reeds sinds de 13de eeuw gekanaliseerd was, werd tussen 1636 en 1641 tot een kanaal van 30 meter breedte herwerkt. Tussen Boezinge en Steenstrate werd een sas gebouwd dat het oud systeem van de vier overdrachten verving.
ID: 51389 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Patrick Sercudreef 43-45 (Izegem)
Het huidige kasteel is gelegen te midden van een park in landschappelijke stijl en is te bereiken via een dreef in het westen en één in het zuiden. De nog deels behouden omwalling ten westen, wordt gevoed door de Kasteelbeek.
ID: 88751 | Bouwkundig element
Legeweg 19 (Jabbeke)
Imposante historische hoeve met drie losse, in U-vorm opgestelde bakstenen gebouwen met 17de- en 19de-eeuwse kern: stalvolume aan straatkant, ten noorden een schuur met aansluitende stallen en ten zuiden het 17de-eeuwse boerenhuis. Ten zuiden van dit ensemble, een 20ste-eeuws woonhuis.
ID: 88827 | Bouwkundig element
Spanjaardstraat 54 (Jabbeke)
Historische hoeve van het langgeveltype. Haaks op de straat ingeplant langgestrekt volume onder pannen zadeldaken. Witgekalkt woonhuis van vier traveeën onder zadeldak met opklimmend dakvenster + twee opkamertraveeën onder zadeldak met hogere nok.
ID: 88759 | Bouwkundig element
Torhoutweg 22 (Jabbeke)
Indrukwekkende hoeve met losse bakstenen bestanddelen geschikt rond een vierkant gekasseid binnenerf met grote treurwilg. Ten zuiden, woonhuis op L-vormig grondplan, volgens de literatuur in kern eind-17de-eeuws, maar met belangrijke uitbreidingen van circa 1864 en recent gerenoveerd, deels als gastenkamers. Ten westen, grenzend aan de straat, de schuur, in zijpuntgevel uit 1822 gedateerd. Ten noorden het opvallend lange stalvolume, deels 18de-eeuws, ten westen met uitbreiding van circa 1864.
ID: 88891 | Bouwkundig element
Vaartdijk-Noord 1 (Jabbeke)
Strak gerenoveerde hoeve, volgens Franchoo teruggaand op de in 1674 opgerichte "Hofstede Leentie Claes", een these die Desmedt ontkent. Vanaf de 18de eeuw uitgebaat als herberg, eerst onder de naam "Leentje", later als "De Katte", dat tot 1925 bleef bestaan. De hoeve is gelegen in het laagste gedeelte van de Moere, en ligt lager dan het waterpeil van het kanaal Brugge-Oostende. Hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), witgekalkte muren met gepekte plint.
ID: 88908 | Bouwkundig element
Westernieuwweg 98 (Jabbeke)
Historische hoeve met losse, in U-vorm opgestelde bakstenen gebouwen in het noorden van Varsenare. Hoeve met losse bestanddelen, waarvan de oudste in U-vorm op het deels verharde erf zijn geplaatst: 17de-eeuws boerenhuis ten noorden van het erf, haaks op de straat, ten zuiden daarvan, langs de straat, het stalvolume, en ten slotte ten zuiden het erf aflijnend en evenwijdige met het huis, de beplankte schuur.
ID: 39883 | Bouwkundig element
Bukenstraat 24 (Kampenhout)
In zijn huidige vorm, resulterend van verbouwingen uit de eerste helft van de 19de eeuw, ontvouwt de plattegrond een ingebouwde toren, een koor met driezijdige apsis en drie traveeën met aanpalende sacristieën, en een driebeukig schip van vier traveeën.
ID: 39904 | Bouwkundig element
Laarstraat 40 (Kampenhout)
Hoeve met geplaveide binnenplaats, met twee parallelle vleugels, een inrijpoort en bijgebouwtje en een zandstenen omheiningsmuur; het geheel dateert uit de tweede helft van de 17de eeuw en het tweede kwart van de 18de eeuw.
ID: 39866 | Bouwkundig element
Pastorijstraat 3 (Kampenhout)
Ommuurde pastorie met kern uit de tweede helft van de 17de eeuw vergroot en aangepast tijdens de 19de eeuw. In de omheiningsmuur overluifelde inrijpoort geflankeerd door zandstenen steunbeertjes.