724 resultaten
ID: 26316 | Bouwkundig element
Drongenplein (Gent)
Van de voormalige tweebeukige abdijkerk van vijf traveeën, evenals van het abdijkoor bleven enkele schaarse sporen en de toren van 1732-34 bewaard. De huidige decanale kerk in neobarokstijl dateert van 1858-59 en is opgetrokken uit baksteen naar ontwerp van architect F. Cardon, iets meer noordwaarts dan de oude kerk.
ID: 83704 | Bouwkundig element
Edmond Boonenstraat 4-6, Hippoliet Lammensstraat 2-6 (Gent)
Nieuw Convent van het begijnhof Sint-Elisabeth, opgevat als een verankerde bak- en zandsteenbouw met trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, gedateerd 1660 via de muurankers. Rechts aanleunende reconstructies uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Linkerzijgevel van zeven traveeën en achtergevel uitgewerkt als een verankerde tuitgevel. Bakstenen zijaanbouw met zadeldak, gedateerd 1789 door middel van muurankers op de voorpuntgevel.
ID: 19141 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Fratersplein 9, 9A, Groenebriel 3 (Gent)
Het klooster Sint-Jan in Eremo werd gesticht in 1456 door de fraters van de Derde Orde van Sint-Franciscus. In de 17de eeuw werd het klooster hersteld en uitgebreid: onder prior Justus de Nokere (1651-1661) werd onder andere een nieuwe kapel gebouwd en een afzonderlijke woning voor de prior. In 1797 richtte Lieven Bauwens in het klooster tijdelijk een katoenspinnerij in. In de 19de en 20ste eeuw ondergingen de gebouwen aanpassingen. In 1907 werd aan Groenebriel naar ontwerp van architect V. Vaerewyck een woning gebouwd voor de geestelijke directeur. De huidige plattegrond van het klooster vertoont een ommuurd domein met een in twee verdeelde rechthoekige binnenplaats. Deze binnenplaats is aan noordzijde begrensd door een U-vormig complex. Volgende gebouwen bevatten de oude kern van het voormalige kartuizerklooster: de voormalige woning van de prior, de verbindingsvleugel met de kapel en de kapel.
ID: 20343 | Bouwkundig element
Gravin Johannastraat (Gent)
Oorspronkelijk deel van het Convent Sint-Christina, vanaf het vierde kwart van de 19de eeuw zogenaamd begijnenhuis In de gouden pen. Huis van twee bouwlagen en drie traveeën, met zadeldak. Verankerde bakstenen trapgevel, gedateerd 1655 door middel van muurankers tussen de bovenvensters. Linker zijgevel, bakstenen lijstgevel met twee bouwlagen en drie en een halve travee.
ID: 24840 | Bouwkundig element
Groentenmarkt 17-18 (Gent)
Burgerhuis met trapgevel, eertijds gedateerd 1667. Bakstenen gebouw van vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak.
ID: 20386 | Bouwkundig element
Hippoliet Lammensstraat 10A-B (Gent)
Voorheen deel uitmakend van het zogenaamd Convent ter Wijngaerde van het begijnhof Sint-Elisabeth. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak en met een traditionele, verankerde bak- en zandstenen trapgevel volgens archiefstukken van 1664-1665.
ID: 20387 | Bouwkundig element
Hippoliet Lammensstraat 10C-D (Gent)
Voorheen deel uitmakend van het zogenaamde Convent ter Wijngaerde in het begijnhof SInt-Elisabeth. Half vrijstaand breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak, volgens archiefstukken van 1664-1665. Lijstgevel met enkelhuisopstand en getrapt dakvenster boven de twee middentraveeën, in traditionele bak- en zandsteenstijl. Linker zijgevel, opgevat als een verankerde bakstenen puntgevel.
ID: 20439 | Bouwkundig element
Hoogstraat 1, Oude Houtlei 2A-G (Gent)
Hoekhuis met de Oude Houtlei. Het huis kreeg een stenen gevel ter vervanging van een houten gevel (1650-51). Bepleisterde en beschilderde zandstenen trapgevel van thans twee traveeën en twee bouwlagen afgedekt met zadeldak. Bepleisterde en beschilderde zijgevel van twee traveeën uitgebreid met een onderkelderde achterbouw van vijf traveeën.
ID: 20507 | Bouwkundig element
Hoogstraat 161 (Gent)
Trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen gedateerd op cartouches 1663.
ID: 20464 | Bouwkundig element
Hoogstraat 41 (Gent)
De huidige gebouwen van de voormalige leprozerie, of zogenaamd Rijke Gasthuis later Benedictinessenabdij en vervolgens Dominicanenklooster, klimmen op tot de 16de en 17de eeuw. Kloostergebouwen met galerijen en bovenverdieping in traditionele bak- en zandsteenstijl daterend van 1637-1665, omringen de vierkante binnentuin. De huidige hoofdingang aan de Hoogstraat is een in 1957 aangepast gebouw met gedecapeerde 19de-eeuwse lijstgevel van 1862 naar ontwerp van J.B. Hauman. Tot de site behoort ook een pseudo-basilicale, neogotische kerk in de Holstraat, door Jan Baptiste Van de Cappelle junior. Ten noorden van de site bevindt zich het voormalige abdishuis, uitgewerkt als een beschilderde en verankerde bak- en zandsteenbouw uit het derde kwart van de 17de eeuw, en een brouwerij, opgevat als een zandstenen gebouw met een verankerde trapgevel, vermoedelijk uit de tweede helft van de 16de eeuw.