Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

724 resultaten


ID: 25251 | Bouwkundig element

Huis De Fluitspeler

Kraanlei 81 (Gent)
Barok hoekhuis met twee bouwlagen en zadeldak, op een cartouche gedateerd 1669. Gerestaureerd in 1917-18 en in 1931 door Amandus Robert Janssens. Voorgevel van drie traveeën met in- en uitgezwenkte top. Rijk versierde borstweringen met terracotta reliëf in panelen die de allegorieën van de zintuigen voorstellen, en geveltop versierd met terracotta beelden en reliëfpanelen. De zijtrapgevel is blind. Het bijgebouw is een lijstgevel met één travee hoger opgetrokken tot een dakvenster met trapgevelvorm.


ID: 19428 | Bouwkundig element

Kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye

Lange Violettestraat (Gent)
Heropbouw van de kerk in laatrenaissance-, vroege barokstijl aangevat in 1658. De barokke voorgevel dateert van 1720. De huidige kerk ontvouwt een driebeukige basilicale plattegrond met schip van acht traveeën tussen zijbeuken met rechte sluiting en koor van één travee met driezijdige sluiting.


ID: 19430 | Bouwkundig element

Heilige Grafkapel

Lange Violettestraat (Gent)
Kleine kapel, gedateerd 1662 in een cartouche op de voorgevel. Opgetrokken ter vervanging van een oudere en grotere kapel in de nabijheid van de ingangspoort van het Klein Begijnhof. Baksteenbouw op een hoge plint van natuursteen, onder een zadeldakje, met voorpuntgevel van Balegemse zandsteen in barokstijl.


ID: 19438 | Bouwkundig element

Convent Ter Bruineghem

Lange Violettestraat 193, 193A-F (Gent)
Het Convent Ter Bruineghem, heden Huis Heilige Bruno, is volgens archiefstukken opgetrokken in 1663. Samengesteld uit een breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, waarachter een U-vormige aanbouw en links vooraan, vooruitspringend ten opzichte van het hoofdgebouw, een kleiner breedhuis van twee traveeën met rechts zijtrapgevel. Voortuin afgesloten door een muur met rechthoekige poort.


ID: 19441 | Bouwkundig element

Convent Heilige Familie of Convent Huyshove

Lange Violettestraat 231 (Gent)
Convent in het Klein Begijnhof, opgevat als een complex met U-vormige plattegrond, volgens archiefstukken opgebouwd in 1652. Ommuurde voortuin midden voorzien van een bepleisterd trapgeveltje waarin een korfboogvormige poort. Gerestaureerde voorgevel van acht traveeën met dubbelhuisopstand, gedateerd 1662.


ID: 19433 | Bouwkundig element

Groothuis

Lange Violettestraat 235 (Gent)
Huis van de grootjuffer van het Klein Begijnhof, opgevat als een dubbelhuis op L-vormige plattegrond, van twee bouwlagen, volgens archiefstukken opbouw begonnen in 1661 doch voorste vleugel daterend van 1738. Bakstenen voorgevel van zeven traveeën, met de allure van een herenhuis, opgetrokken in classicerende barok.


ID: 19442 | Bouwkundig element

Sint-Begga Convent

Lange Violettestraat 239 (Gent)
Convent in het Klein Begijnhof, volgens archiefstukken van 1663. Breedhuis van zeventien traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak.


ID: 21209 | Bouwkundig element

Convent Ten Durpe

Mathias Gesweinstraat 1A, Sophie Van Akenstraat 3, 3A-E (Gent)
Twee gelijklopende huizen met links in omheiningsmuur arduinen steekboogpoortje in rococodeuromlijsting met schelpvormige sluitsteen, uit midden 18de eeuw. Trapgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1617, maar voorzien van jaarankers 1721, verwijzend naar gevelaanpassingen. Ernaast, gelijkaardige trapgevel van drie traveeën, door middel van muurankers gedateerd 1667. Zijgevel van twee traveeën met twee aanleunende bijbouwen onder gelijklopende zadeldaken, waaronder lijstgevel van vier traveeën.


ID: 25382 | Bouwkundig element

Burgerhuis met trapgevel

Meerseniersstraat 3-5 (Gent)
Traditionele trapgevel in bak- en zandsteen met vier traveeën, drie bouwlagen en zadeldak, 1663 gedateerd op een cartouche.


ID: 25396 | Bouwkundig element

Stadswoning

Nederpolder 8-10 (Gent)
Diephuis met gelede trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak, uit het derde kwart van de 17de eeuw: gedateerd 1657 in gevelsteen met cartouche. Traditionele bak- en zandstenen constructie met mogelijk oorspronkelijk vier traveeën.