Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2153 resultaten


ID: 52585 | Bouwkundig element

Prinskensmolen

Prinskensmolenweg (Meerhout)
De Prinskensmolen is een 18de-eeuwse houten korenwindmolen van het type Kempische standaardmolen met halfopen voet. De molen werd grondig hersteld of heropgebouwd in 1728 door meester-molenmaker Jan Willems van Dessel en meestersmid Jan Mertens van Meerhout.


ID: 40159 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Brusselsesteenweg 44 (Meise)
Pastorie in traditionele bak- en zandsteenstijl, bestaande uit twee aaneensluitende parallelle vleugels waarvan het oostelijke volume dateert uit de 17de eeuw en het westelijke uit de 18de eeuw. Een grondige restauratie gebeurde in 1902 naar de plannen van architect Jules Barbier, leerling van J.J. Van Ysendyck. De pastorie is omgeven door een tuin van 55 are met sporen van een 18de-eeuwse, regelmatige lusttuin met vijver en paviljoen; de tuin werd gedeeltelijk heraangelegd als parkeerterrein rond 1960.


ID: 40203 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw  Behoudenis der Kranken

Dreef (Meise)
Barokke kapel in bak- en zandsteen van 1707, gelegen op het einde van een dreef met aansluitend bosgebied, maar ook vlak bij de A12. De oorspronkelijke kapel van 1695 is vandaag in gebruik als sacristie.


ID: 305459 | Bouwkundig element

Baggemolen op de Molenbeek

Heidestraat 6 (Meise)
De Baggemolen is een graanwatermolen op de Molenbeek, waarvan de oorsprong minstens opklimt tot het begin van de 15de eeuw. De omgeving van de Baggemolen wordt omwille van de hoogte en de waterrijke omgeving meermaals geciteerd als mogelijke oudste bewoningskern van Wolvertem.


ID: 40215 | Bouwkundig element

Pastorie van Onze-Lieve-Vrouw-Boodschapparochie

Meusegemstraat 84 (Meise)
Pastorie in classicerende barok, gebouwd in 1733 (zie gevelsteen), ten tijde van pastoor Joannes Baptist Provoost. De voortuin van de pastorie omvat meerdere alleenstaande bomen waaronder enkele taxussen.


ID: 36207 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Potter d'Indoye

Brusselsesteenweg 190-192 (Melle)
Vermoedelijk gaat deze site met walgracht in oorsprong terug op een oudere landbouwnederzetting. Op een kaart van 1572 vermeld als speelgoed. Bak- en natuurstenen kasteel in neotraditionele stijl met laatgotische stijlelementen, gebouwd naar ontwerp van architect J. de Waele en daterend van 1897. Omgevend park en toegangspoort met boogvormig aansluitende paardenstallen gesitueerd in de zuidoosthoek van het aanvankelijk omgrachte voorhof van het vroegere waterkasteel. Voormalige kasteelhoeve en heden hovenierswoning, gesitueerd buiten de vroegere kasteelomgrachting. Achtzijdige gloriëtte van 1764 in Lodewijk XV-stijl.


ID: 36228 | Bouwkundig element

Gloriëtte

Brusselsesteenweg 428 (Melle)
Tot woonhuis vergrote gloriëtte, oorspronkelijk horend bij het Kasteel de Bueren en ingeplant bij het begin van de platanendreef die leidt naar dit kasteel. Achtzijdige bakstenen gloriëtte uit midden 18de eeuw onder tentvormig mansardedak. Lijstgevels met gepikte plint, geelbepleisterde imitatiehoekkettingen en platte band onder de omlopende daklijst. Links en achter aangebouwd woonhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 73731 | Bouwkundig element

Klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Benediktinessenstraat 9 (Menen)
Klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede zusters benediktinessen. Huidig, deels ommuurd complex voornamelijk bestaande uit verschillende 19de-eeuwse vleugels.


ID: 55754 | Bouwkundig element

Herenhuis

Grote Markt 30 (Menen)
Herenhuis uit het begin van de 18de eeuw, bepleisterde en geschilderde lijstgevel op grijsgeschilderde plint van geblokte natuursteen en licht getoogde muuropeningen.


ID: 55804 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Franciscus

Ieperstraat 32 (Menen)
Voormalige kloosterkerk van het kapucijnenklooster, sinds 1603 gevestigd te Menen. Vanaf 1873 parochiekerk. Sobere eenbeukige zaalkerk van zes traveeën met smaller koor van één travee en rechte sluiting; geïncorporeerde sacristie. Verankerde baksteenbouw; roodgekaleide voorgevel op geblokte natuurstenen plint. Leien zadeldak met ten westen dakruiter onder ingesnoerde leien spits.