Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2153 resultaten


ID: 55993 | Bouwkundig element

Classicistisch burgerhuis

Rijselstraat 10 (Menen)
Vroeg 18de-eeuwse classicistische lijstgevel. Vermoedelijk oorspronkelijk bredere gevel confer de gehalveerde pilasters links en rechts. Stilistisch sluit de gevel aan bij de Rijselse architectuur. Deels gepolychromeerd en decoratief uitgewerkt parement confer hoofdgestel van witte natuursteen met geprofileerde kroonlijst en fries met loofwerk.


ID: 40329 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve Hof te Hamme

Biesboslaan 7, 7A-B, Lindestraat 32 (Merchtem)
Het huidige Hof te Hamme is de pachthoeve van het gelijknamige, historische goed, dat een afhankelijkheid was van de abdij van Affligem. De pachthoeve is in haar huidige vorm bewaard als een semigesloten hoeve rond een binnenplaats, waarvan de bebouwing dateert uit de 18de en 19de eeuw, en vanaf de late 20ste eeuw werd gerestaureerd en herbestemd tot een wooncomplex.


ID: 40300 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Torenhof

Brussegemkerkstraat 1-3 (Merchtem)
De gesloten hoeve Torenhof, voorheen zogenaamd Hof ten Alboome of Hof ten Abeele, omvat een gebouwenbestand rond een geplaveide binnenplaats met kern uit de 17de eeuw en latere aanpassingen uit de 18de en 19de eeuw. Zo bewaart het beeldbepalende ensemble een poortdoorgang en een boerenburgerhuis met 17de-eeuwse kern, een boerenwoning met dienstgedeelte uit de 18de eeuw, een aangepaste stalvleugel en een 19de-eeuwse schuur, met integratie van oudere elementen.


ID: 40246 | Bouwkundig element

Verbrand Hof

Hunsberg 100 (Merchtem)
Hoeve met losse bestanddelen, zogenaamd Verbrand Hof, waarvan de huidige bebouwing in kern teruggaat tot het tweede kwart van de 18de eeuw. De site bewaart haar historische inplanting, maar de gebouwen ondergingen verbouwingen.


ID: 40333 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Lindestraat 114 (Merchtem)
Eénlaags boerenhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën, door voorgevelverankering gedateerd AN 1703. Gebogen pannen zadeldak op fraai bewerkte houten modillons met rozetmotief ter versiering.


ID: 40334 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Lindestraat 123 (Merchtem)
Boerenhuis met anderhalve verdieping en pannen zadeldak, gedateerd A 1718 in de volledig gecementeerde voorgevel met recente muuropeningen, zodat niets rest van het bouwjaar.


ID: 40267 | Bouwkundig element

Hoevetje in L-vorm

Mieregemstraat 184 (Merchtem)
L-vormig hoevetje met geplaveid erf en beschaduwd door een notelaar bij de gemetselde waterput. Boerenhuis met één verdieping van zes traveeën en steil zadeldak (pannen), daterend uit 17de, begin 18de eeuw.


ID: 40314 | Bouwkundig element

Watermolen Cortvrindtmolen of Neerkammolen

Neerkamstraat 1 (Merchtem)
De Neerkam- of Cortvrindtmolen is een graanwatermolen op de Grote Molenbeek. Het huidige molengebouw met bijhorende molenaarswoning gaat vermoedelijk terug tot het tweede kwart van de 18de eeuw, maar onderging aanpassingen in het derde kwart van de 19de eeuw en tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw. Het is een goed bewaard voorbeeld van een graanmolen die naderhand met een turbine werd uitgerust en waarvan de maalinrichting volledig is bewaard.


ID: 40320 | Bouwkundig element

Landhuis Hof ter Logien

Poverstraat 11 (Merchtem)
Het landhuis Hof ter Logien klimt op tot circa 1630, maar onderging verscheidene aanpassingen, voornamelijk in 1706 en tijdens het derde kwart van de 18de en 19de eeuw. Het landhuis vormt een karakteristiek ensemble met een vrijstaande, poorttoren (vroege 18de eeuw?) en het omliggende, uitgestrekte park in landschappelijke stijl. Aan de straatzijde bevinden zich nog 19de-eeuwse bijgebouwen naar ontwerp van architect Schadde.


ID: 134068 | Landschappelijk element

Domein van het Kasteel van Ossel

Poverstraat 11 (Merchtem)
In 1705 tot 'huis van plaisantie' verbouwde hoeve omgeven door landgoed van circa 14 hectare, omvattende een gedeeltelijk ommuurde moes- en fruittuin en een een park in landschappelijke stijl met een als 'rivier' opgevatte waterpartij, aangelegd in verschillende fasen tussen 1851 en 1889; bijgebouwen uit 1867 naar ontwerp van architect Joseph Schadde.