Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2153 resultaten


ID: 83677 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Hendrik Geeraertplein 6 (Nieuwpoort)
Parochiekerk gelegen binnen de voormalige vestingen, in het meest zuidelijke stadsgedeelte in nabijheid van de vroegere zuidelijke stadspoort. Reconstructie van circa 1922 van in oorsprong gotische hallenkerk met neogotische toren naast het noordelijke transept, omgeven door omhaagde grasperken afgezoomd met linden; natuurstenen zuil met verweerde inscriptie, vermoedelijk afkomstig uit de voormalige 15de-eeuwse kerk, ten zuiden van het huidig kerkgebouw.


ID: 16578 | Bouwkundig element

Schepenhuis met aanhorigheden

Langestraat 83-89 (Nieuwpoort)
Oorspronkelijk schepenhuis, later stadhuis tot voor 1914 (nummer 89); te samen met aanhorigheden van respectievelijk enkelhuis (nummer 87) en poortgebouw (nummer 85, 83), naar ontwerp van architect J. Viérin van 1924. Nummer 89 Bakstenen hoekgebouw van twee bouwlagen met verhoogde begane grond op gemarkeerde sokkel van vermoedelijk deels gerecupereerde zandsteen; getraliede rechthoekige kelderopeningen. Schilddak met centrale achtkantige dakruiter onder ingesnoerde spitsbekroning.


ID: 3144 | Bouwkundig element

Kapel Christus Salvator

Liersesteenweg (Nijlen)
Rechthoekige, bakstenen portiekkapel met overkragend zadeldak op ingekorte halfzuilen van arduin op laatgotische sokkel.


ID: 3151 | Bouwkundig element

Muizenhoeve

Nieuwe Bevelsesteenweg 61 (Nijlen)
Woonstalhuis met aangepast bedrijfsgedeelte, zes + vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, ingemetste gevelsteen 1735 boven de huidige deur.


ID: 9250 | Bouwkundig element

Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus

Abdijstraat 12, Kerkplein 32, Weggevoerdenstraat (Ninove)
Stichting der norbertijnen met zeven monniken van de abdij Park (Leuven), in 1137-38, onder bescherming van de plaatselijke heer, Geraard I, en goedkeuring van de bisschop van Kamerijk. Eerste klooster vermoedelijk nabij de eerste parochiekerk gelegen. Van de voormalige abdijsite resteren nog, behalve de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de ingangspoort, de priorij, een éénlaagse woning van vier traveeën onder een hoog schilddak uit de eerste helft van de 18de eeuw, een veldpoort, een barok poortgebouw uit de 17de eeuw die toegang gaf tot het voormalige neerhof en tot slot de watermolen op de Molenbeek van 1645.


ID: 308403 | Landschappelijk element

Trompetboom bij Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus

Abdijstraat 12 (Ninove)
De tijdens de 19de eeuw aangelegde tuin bij het voormalige gasthuis van de abdij omvat onder andere een merkwaardige trompetboom (Catalpa bignonioides Walter). De stamomtrek bedraagt 284 cm (gemeten op 5 maart 1991).


ID: 9489 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Brakelsesteenweg (Ninove)
Kleine arduinen pijlerkapel met rondboogvormige nis met kroonlijst bekroond door middel van een vernieuwd of later sierkruis. Bovenaan gedateerd 1749.


ID: 9449 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Brusselseheerweg 77 (Ninove)
Voormalige hoeve, gesloten type met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf. Breedhuis met twee verdiepingen onder een gebogen zadeldak. Bak- en zandsteenbouw uit de 17de eeuw met latere aanpassingen. Verankerde en geschilderde voorgevel van zes traveeën, heden zeven op de begane grond. Rechts bijbouw met anderhalve verdieping en twee traveeën onder een zadeldak op daklijstbalkjes, 1730 gedateerd op een sluitsteen.


ID: 9376 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

Edingsesteenweg (Ninove)
Gotische kerk verwoest door een brand van 1838. Huidige neoclassicistische kerk opgetrokken van 1838 tot 1842; integratie van behouden laatgotisch koor. De plattegrond ontplooit een deels ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van vijf traveeën en een laatgotisch koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting, geflankeerd door twee latere sacristieën. Omringend kerkhof.


ID: 9477 | Bouwkundig element

Hof ten Baandries

Godeystraat 2 (Ninove)
Hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf met treurwilg. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in het oostelijk gelegen dienstgebouw. Boerenwoning, dubbelhuis van tien traveeën, twee en een halve bouwlaag met centrale bouwnaad. Rechter zijpuntgevel van zuidelijke stal gedateerd 1844 door middel van baksteenkoppen. Ten westen, gedateerd 1886.