Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2153 resultaten


ID: 27560 | Bouwkundig element

Restanten gotische kerk

Armenlos 3 (Oudenaarde)
Vroeger parochiekerkje voorin gedeeltelijk ommuurde grote beboomde tuin gelegen, naar het zuiden georiënteerd. In 1828 worden kerk, omringende ommuurde kerkhof en andere kerkgoederen verkocht. Toren werd afgebroken in 1830; schip tot woningen verbouwd. Twee zandstenen zuilen uit de 16de eeuw bleven deels bewaard.


ID: 27363 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Linden

Biesvijverstraat 2 (Oudenaarde)
Gesloten, voorheen omgrachte hoeve op vierkante plattegrond, ingeplant in een knik van de landelijke weg, bij de ingang op de zuidwesthoek gemarkeerd door twee grote linden. Verankerde bakstenen gebouwen met één bouwlaag onder aaneensluitende pannen zadel- en schilddaken, opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw, naar verluidt van 1715.


ID: 27768 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Boembeekstraat 1 (Oudenaarde)
Kleine gesloten bakstenen hoeve, deels verbouwd. Rest van vroeger poortgebouw aan Volkegemberg, verdwenen poort voorheen met jaartal 1737. Rondboogvormige gevelniskapel in rode bakstenen omlijsting onder dito kruis. Laag 18de-eeuws boerenhuis achterin parallel aan de Boembeekstraat. Bakstenen bedrijfsvleugel met houten verankeringen in de achtergevel.


ID: 27069 | Bouwkundig element

Burgerhuis van brouwerij De Tanghe

Broodstraat 35 (Oudenaarde)
Hoekhuis met Burgschelde, voorheen gelegen aan brug, van vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak; oudere kern, minstens uit de 1ste helft van de 18de eeuw. Sedert 19de eeuw bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint. Op hoekpenant zandstenen beeldnis in renaissancestijl met piëta in zandsteen. Oorspronkelijke achterbouw vervangen door nieuwe bouw circa 1978.


ID: 27075 | Bouwkundig element

Drie boerenarbeiderswoningen

De Ham 2-3, 4 (Oudenaarde)
Aan een zijpad achter nummer 5 gelegen aaneengebouwde huisjes van één bouwlaag onder zadeldaken (pannen), vermoedelijk reeds bestaand in de eerste helft van de 18de eeuw, zie reliëfplan van 1746.


ID: 27769 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

De La Kethulleplein (Oudenaarde)
Oudste vermelding van de kerk daterend van 1110, toen het patronaatsrecht samen met de kerk in het bezit kwam van de Sint-Salvatorsabdij van Ename. De behouden beuk van een eenbeukig romaans zaalkerkje van Doornikse steen wordt aanzien als een bouwwerk uit eind 11de eeuw tot begin 12de eeuw. Kerk nadien, eind 15de eeuw tot begin 16de eeuw vergroot.


ID: 27605 | Bouwkundig element

Hoeve

Duisbeke 12 (Oudenaarde)
Leegstaande hoeve van het semigesloten type met vierkant erf, zou in oorsprong teruggaan tot begin 18de eeuw, diverse latere wijzigingen onder meer van de bijgebouwen in 1940. Lange boerenwoning met de achtergevel aan de straat palend; vijf traveeën en anderhalve bouwlaag met rechts aanpalende schuur onder één rechter afgewolfd zadeldak.


ID: 27761 | Bouwkundig element

Hof Ketele

Duytstraat 1 (Oudenaarde)
Grote gesloten hoeve rond vierkant gekasseid erf uit de eerste helft van de 18de eeuw en wellicht aangepast in 1819. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.


ID: 27439 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius

Eineplein (Oudenaarde)
Georiënteerde, in kern romaanse collegiale kerk met crypte en omringend ovaalvormig onderverdeeld kerkhof, volgens het tracé van de middeleeuwse omgrachting. Op het kerkhof, open Calvariekapel wellicht uit de 18de eeuw onder schilddak met kruisbeeld boven imitatierots en aan weerszij een laag muurtje en twee taxusbomen. In 1882 werd een nieuw bakstenen knekelhuis ten noordoosten op het kerkhof opgericht.


ID: 27095 | Bouwkundig element

Café Oud België

Einestraat 12 (Oudenaarde)
Diephuis met voortuitgevel en oude kern; jaartal 1723 op voorgevel vroeger; van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Heden aangepaste verankerde gecementeerde gevel op plint van arduinblokken.