Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

793 resultaten


ID: 34290 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Philippus en Jacobus

Kerkstraat 15 (Moerbeke)
De oude kapel werd in 1713 gesloopt en vervangen door de huidige kerk. Van de oude zaalkerk van 1713-1714 rest het bakstenen eenbeukige schip van vijf traveeën met uitspringende torenbouw vooraan. De uitbreiding van de kerk van 1850 werd uitgevoerd naar ontwerp van stadsarchitect J. De Somme-Servais.


ID: 52710 | Bouwkundig element

Herenhuis Het Baxenshuis

Markt 5 (Mol)
Herenhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, in zijn huidige toestand opklimmend tot eind 17de of begin 18de eeuw.


ID: 52751 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Rozenberg 70 (Mol)
Naar verluidt oudste huisje van Mol, opklimmend tot 1712.


ID: 13795 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

St. Hubertusplein (Niel)
Kruisbasiliek in classicistische stijl met vijfbeukig schip van zeven traveeën en ingebouwde westtoren, gebouwd in 1703, vergroot in 1860-61.


ID: 16578 | Bouwkundig element

Schepenhuis met aanhorigheden

Langestraat 83-89 (Nieuwpoort)
Oorspronkelijk schepenhuis, later stadhuis tot voor 1914 (nummer 89); te samen met aanhorigheden van respectievelijk enkelhuis (nummer 87) en poortgebouw (nummer 85, 83), naar ontwerp van architect J. Viérin van 1924. Nummer 89 Bakstenen hoekgebouw van twee bouwlagen met verhoogde begane grond op gemarkeerde sokkel van vermoedelijk deels gerecupereerde zandsteen; getraliede rechthoekige kelderopeningen. Schilddak met centrale achtkantige dakruiter onder ingesnoerde spitsbekroning.


ID: 3144 | Bouwkundig element

Kapel Christus Salvator

Liersesteenweg (Nijlen)
Rechthoekige, bakstenen portiekkapel met overkragend zadeldak op ingekorte halfzuilen van arduin op laatgotische sokkel.


ID: 9376 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

Edingsesteenweg (Ninove)
Gotische kerk verwoest door een brand van 1838. Huidige neoclassicistische kerk opgetrokken van 1838 tot 1842; integratie van behouden laatgotisch koor. De plattegrond ontplooit een deels ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van vijf traveeën en een laatgotisch koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting, geflankeerd door twee latere sacristieën. Omringend kerkhof.


ID: 9244 | Bouwkundig element

Herenhuis

Graanmarkt 35-37 (Ninove)
Herenhuis van zes traveeën en twee verdiepingen onder een mansardedak voorzien van vijf dakkapellen, 1719 gedateerd door middel van muurankers doch later aangepast. Korfboogpoort uit 1719 in een later gecementeerde omlijsting, gemarkeerd door imposten en in de druiplijst opgenomen gecanneleerde sluitsteen.


ID: 9251 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Kerkplein (Ninove)
Mooie en imposante barokkerk, waarvan de meermaals onderbroken bouwgeschiedenis bijna honderd jaar duurde. Eerste steenlegging in 1635. Kruisbasiliek met driebeukig schip van vijf traveeën, een vlak gesloten transept van twee traveeën, een koor van vier traveeën met driezijdige koorsluiting geflankeerd door twee lagere zijkoortjes en een traptorentje; toren achter de koorsluiting. Deels ommuurd met kerkhof ten noordoosten.


ID: 9517 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie met tuin

Sint-Marcellusstraat 11 (Ninove)
Pastorie in bak- en zandsteenstijl, mooi gelegen midden de weiden, in een deels omwalde beboomde tuin. Eénlaags dubbelhuis van negen traveeën onder een schilddak met metalen klokkenruiter, door middel van resterende muurankers gedateerd 1(7)23.