Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

793 resultaten


ID: 16876 | Bouwkundig element

Hoeve Het Blauwhuis

Blauwhuisstraat 3 (Veurne)
Nog deels omwalde hoeve met gesloten opstelling van de verankerde bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken rondom rechthoekige binnenplaats met bakstenen stoepen en circulaire loopgang van vroegere "paardenmanege". Ten noorden en noordwesten, met bomen afgezoomde resten van omwalling onder meer achter en langs het herenboerenhuis.


ID: 16905 | Bouwkundig element

Hoeve

Boonakkerstraat 4 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom deels verhard erf. Grastuintje voor het boerenhuis. Ten westen, bomen langs gedempte omwalling.


ID: 16696 | Bouwkundig element

Burgerhuis Die Swaene

Grote Markt 22 (Veurne)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Wederopbouwarchitectuur van kort na Eerste Wereldoorlog.


ID: 16702 | Bouwkundig element

Hoofdgebouw van het gildehof der handboogschutters

Handboogstraat 3 (Veurne)
Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 16de eeuw - eerste kwart van de 17de eeuw (?); aangepaste rechthoekige muuropeningen uit 19de en 20ste eeuw.


ID: 17070 | Bouwkundig element

Hoeve De Slove

Kwadestraat 26 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard, deels begraasd erf met boerenhuis op lage terp en hondenhok. Ten noordoosten en ten zuiden, deels met bomen afgezoomde resten van omwalling. Onverharde erfoprit.


ID: 16748 | Bouwkundig element

Schoolcomplex Latijnse en Vlaamse School

Noordstraat 21, Smissestraat 1-3 (Veurne)
Gedeelte van het Koninklijk Atheneum. Gebouwd op de plaats van het voormalig Gavegasthuis, gesticht in 1324 door Joannes van Dendermonde, kanunnik van de Sint-Walburgakerk. In 1578 door het kapittel overgedragen naar de stad: ingericht tot school wanneer eind 16de eeuw de verschillende Veurnse gasthuizen in het Sint-Jansgasthuis samensmelten.


ID: 16797 | Bouwkundig element

Burgerhuis gedateerd 1706

Pannestraat 26 (Veurne)
Huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met hanggoot, gedateerd 1706 via jaarankers van de steigergatvullingen.


ID: 16800 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pannestraat 38 (Veurne)
Burgerhuis van het type breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 18de eeuw of ouder (?) te oordelen naar steile dakhelling; 19de-eeuwse gevelordonnantie.


ID: 16895 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Vinkemstraat (Veurne)
Altaar onder patronaat van de Augustijnenabdij van Lo vanaf 1174 tot 1803. In 1968 samengevoegd met parochie Wulveringem. Laat-gotische kerk met rijzige westtoren naar het typisch kerkschema van de kuststreek; bewaarde gedeelten van de vroegere romaanse kerk in zijbeuken en transept. Roepsteen in oksel van westelijke torengevel met zuidelijke steunbeer. Calvarie van 1732 tegen zuidelijke transeptgevel. Omhaagd kerkhof.


ID: 17083 | Bouwkundig element

Kasteel Beauvoorde met omwalling

Wulveringemstraat 10 (Veurne)
Kasteel Beauvoorde Ingeplant midden het dorp, ten noorden van de kerk. Omwald kasteel in regionale Vlaamse-renaissancestijl midden op zijn beurt omwalde beboste tuin. Twee toegangshekken aan straatzijde. Gekasseide toegangsdreef. Ten zuidwesten, voormalige tuinierswoning en koetsgebouw, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.