Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 24430 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Ballenstraat, Haringsteeg (Gent)
Drie verdiepingen hoog hoekhuis met respectievelijk vijf en drie traveeën in verankerde voor- en zijgevel uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 24435 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Barrestraat 11 (Gent)
Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën waarvan de middelste hoger opgetrokken en bekroond is met driehoekig fronton met rocailleversiering onder zadeldak, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 25508 | Bouwkundig element

Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek met oorlogsmonument

Baudelohof 6, Baudelostraat 50, Beverhoutplein 15-20, 22, Bibliotheekstraat 1-7, Ottogracht 4 (Gent)
Voormalige abdij van Baudeloo, later Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek. Sinds 1259 bevond zich aan de Ottogracht een refugiehuis voor de cisterciënzers van de abdij van Baudeloo bij Sinaai. Vanaf 1602 werd het klooster uitgebreid en werd een nieuwe kapel gebouwd. Het merendeel van de kloostergebouwen is opgetrokken in de eerste helft van de 17de eeuw, uitbreidingen in de tweede helft 17de eeuw en 18de eeuw. Kloostercomplex omgevormd tot centrale school in 1797 en kapel tot Tempel der Rede. Van 1800 af bibliotheken van alle kloosters van de stad ondergebracht in de kapel en sinds 1819 tot circa 1935 getransformeerd tot universiteitsbibliotheek: ten behoeve van de bibliotheek werden ten zuiden van de kapel nieuwe gebouwen opgetrokken. Sinds 1832 wordt het oude klooster ingenomen door het Koninklijk Atheneum.


ID: 24463 | Bouwkundig element

Huis Toussyns

Baudelostraat 36 (Gent)
L-vormig herenhuis met hardstenen gevels; in 1781 in de Korte Ridderstraat gebouwd en bij het verdwijnen van deze straat overgebracht naar de Baudelostraat in 1907. Lijstgevels van twee traveeën, twee bouwlagen en een mansardedak met vier dakkapellen. Rijker uitgewerkte straatgevel met benadrukte bovenverdieping gemarkeerd door vlakke pilasters met Ionische kapitelen. Aanleunende portiek met rondboogvormige inrijpoort. De bijbouw, haaks op de eerste vleugel, heeft één travee van vier bouwlagen met een plat dak.


ID: 26276 | Bouwkundig element

Hoeve

Beekstraat 25, 25A (Gent)
Lage boerenwoning, vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Ten westen aanleunend stalletje en ten zuiden ruime dwarsschuur onder zadeldak.


ID: 26278 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve Keuje

Beekstraat 38 (Gent)
Langgestrekte hoeve, vermoedelijk in kern opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw. Witgeschilderd woonhuis en stalletjes op gepikte plint onder zadeldak en links hoger opgetrokken aanbouwsel met schuur. Er tegenover dienstgebouwtje met aanleunend bakhuis.


ID: 26281 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve Rijckhof of Oostgavere

Beekstraat 48 (Gent)
Omwalde hoeve met knotwilgen aan de walgrachten. Woonhuis met voorgevel gericht naar de boomgaard aan de straatkant, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ten westen, brede dwarsschuur onder zadeldak met in het dak verhoogde doorritpoort. Duiventoren gelegen in de boomgaard voor het woonhuis en opgetrokken in 1931. De duiventil bevindt zich op de verdieping boven de paardenstal en doet heden dienst als hooizolder. Witgeschilderde gebouwtjes op gepikte plint.


ID: 26273 | Bouwkundig element

Hoeve

Beekstraat 6, 6A-B (Gent)
De hoeve is een kenmerkend voorbeeld van de traditionele hoevebouw met losse bestanddelen uit de 18de eeuw in het Gentse. Het boerenhuis is traditiegetrouw ingeplant ten noorden van het met gras begroeide erf. De hoeve bewaart nog een langgerekt bakstenen bedrijfsgebouw onder zadeldak met pannen waarin stallen, schuur en wagenhuis zijn ondergebracht.


ID: 26282 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Beekstraat 78 (Gent)
Ten noorden van voorliggend erf gelegen boerenhuis van negen traveeën onder licht overkragend zadeldak, in kern uit het laatste kwart van de 18de eeuw.


ID: 20055 | Bouwkundig element

Stadswoning

Begijnengracht 14-16 (Gent)
Breedhuis van vier traveeën met drie bouwlagen en zadeldak volgens archiefstukken met aangepaste voorgevel van 1783 en behouden oudere kern, heden opgesplitst in twee woningen.