Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 18800 | Bouwkundig element

Stadswoning

Abrahamstraat 1, 1A (Gent)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde lijstgevel, daterend van 1793.


ID: 18816 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1796

Abrahamstraat 42-44 (Gent)
Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1796.


ID: 18806 | Bouwkundig element

Classicistisch burgerhuis

Abrahamstraat 9 (Gent)
Lodewijk XVI-enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak; bepleisterde en beschilderde lijstgevel volgens bouwaanvraag daterend van 1776. Beschilderde, 17de-eeuwse achtertrapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen.


ID: 26711 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Achterstraat 178 (Gent)
Schuin op de straat gesitueerde kleine boerenwoning, van hetzelfde type als nummer 158, doch waarschijnlijk ouder (einde 18de eeuw). Lage korfboogdeur in gewitte bakstenen omlijsting met druiplijstje.


ID: 26206 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist met kerkhof

Afsneedorp (Gent)
Zeer schilderachtig gelegen plattelandskerkje aan de linker Leie-oever met gedeeltelijk ommuurd kerkhof en omringende beplanting. Eerste vermelding van een kerk in 939 doch vermoedelijk nog vroeger opklimmend. Het huidige kerkje is echter het resultaat van talrijke verbouwingen. Romaanse kern uit eind 12de eeuw in de vorm van een Latijns kruis met kruisingstoren.


ID: 26207 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Jan Baptistparochie met tuin

Afsneedorp 9 (Gent)
Alleenstaand dubbelhuis van zes traveeën met twee bouwlagen en zadeldak en ommuurde tuin. Huidig gebouw met oude kern vermoedelijk aangepast en uitgebreid circa 1769 in opdracht van de Sint-Pietersabdij onder leiding van J. Van Duerne, bouwmeester. Verankerde bakstenen voorgevel met classicistische inslag, horizontaal gemarkeerd door geschilderde banden.


ID: 24421 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Ajuinlei 11, 11A-C (Gent)
Herenhuis van drie bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, in Lodewijk XVI-stijl. Achterbouw van het huis van graaf van Heems en Severen, onderbaljuw van Gent, gelegen in de Onderbergen en volgens archiefstukken daterend van 1786. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel gemarkeerd door een bredere en uitspringende tweede poorttravee.


ID: 20170 | Bouwkundig element

Burgerhuis met brouwerijen en stokerij

Akkerstraat 82-84, 84A-M, Brugsepoortstraat 1-11 (Gent)
Rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder aangepast(?) pseudomansardedak, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw en aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. Erachter resten van een complex dat vanaf het vierde kwart van de 19de eeuw minstens twee brouwerijen, deze van de Gebroeders Van Bambeke en de Brouwerij Vanderhaegen, en een stokerij van de Gebroeders Van Bambeke conglomereert.


ID: 301346 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Coupure en omgeving

Albert Baertsoenkaai, Bijlokekaai, Bijlokestraat, Bijlokevest, Brioolstraat, Contributiestraat, Coupure, Ekkergemstraat, Hospitaalstraat, Iepensteeg, Iepenstraat, Jan van Hembysebolwerk, Krommenelleboog, Lieven de Winnestraat, Lindenlei, Maurice De Weertstraat, Papegaaistraat, Pieter Colpaertsteeg, Roderoestraat, Theresianenstraat, Twaalfkameren, Waldamkaai (Gent)
De Coupure wordt afgeboord door bomenrijen van lindes en platanen. De Sint-Agnetabrug en de sluiskom vormen het zuidoostelijke uiteinde van de Coupure waar het kanaal aansluit bij de Leie.


ID: 18981 | Bouwkundig element

Herenhuis met koetshuis

Alphonse de Hollainhof, Brusselsepoortstraat 69, 69A-E (Gent)
Classicistisch herenhuis, gebouwd op de plaats van het in 1784 gesloopte deel van het Sint-Machariuspesthuis en aansluitend bij de grote paardenvolkskazerne. Het herenhuis is samen met het achterliggende koetshuis, eveneens uit het vierde kwart van de 18de eeuw, het enige restant van het grootschalige complex van de kazerne de Hollain.