Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6633 resultaten


ID: 24613 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Drabstraat 37-39 (Gent)
Zeer markant Lodewijk XVI-hoekhuis van drie bouwlagen met schilddak, volgens archiefstukken opgetrokken in 1774. Negen traveeën brede bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met natuurstenen plint, voorzien van een vooruitspringende middenrisaliet van drie traveeën gemarkeerd door kolossale pilasters op de bovenverdieping, bekroond door middel van een een driehoekig fronton. Zijgevel van drie traveeën. Hoeknis uitgespaard op tweede bouwlaag met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Een gedenkplaat op voorgevel vermeldt dat Professor Doctor J. Vercouillie (1857-1937) in dit herenhuis geleefd en gewerkt heeft.


ID: 24624 | Bouwkundig element

Herenhuis in empirestijl

Drongenhof 8-16, 8A (Gent)
Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, kern vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw met aangepaste voorgevel in empirestijl uit de eerste helft van de 19de eeuw. Rechthoekige deur in monumentale, hardstenen omlijsting uit de 18de of de 19de eeuw.


ID: 25007 | Bouwkundig element

Achterhuis

Drongenhof 11, Kaatsspelplein (Gent)
Achterhuis van burgerhuis, opgevat als een classicistisch-getint volume met twee bouwlagen, één travee en zadeldak, daterend uit 1784. Bepleisterde lijstgevel met bekronend driehoekig fronton.


ID: 25343 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Drongenhof 40-50, Lange Steenstraat 60-72 (Gent)
Hoekhuis met drie bouwlagen en afgewolfd dak. Huidig aspect daterend van de eerste helft van de 19de eeuw, maar met oudere kern, mogelijk bouwaanvraag in 1785.


ID: 26321 | Bouwkundig element

Hoeve De Lindebulk

Droogveldeweg 10 (Gent)
Boerenwoning met gecementeerde voorgevel onder zadeldak gericht naar de erfzijde, daterend uit het eind van de 18de of begin van de 19de eeuw. Ten oosten aanleunend bakstenen stalletje onder doorlopend zadeldak.


ID: 26576 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Durmstraat 14 (Gent)
Begraasd voorerf toegankelijk via ijzeren hek tussen geschilderde bakstenen pijlers. Voormalig boerenhuis (ten westen) uit de tweede helft van de 18de eeuw, schuin ingeplant ten opzichte van de straat.


ID: 83704 | Bouwkundig element

Nieuw Convent

Edmond Boonenstraat 4-6, Hippoliet Lammensstraat 2-6 (Gent)
Nieuw Convent van het begijnhof Sint-Elisabeth, opgevat als een verankerde bak- en zandsteenbouw met trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, gedateerd 1660 via de muurankers. Rechts aanleunende reconstructies uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Linkerzijgevel van zeven traveeën en achtergevel uitgewerkt als een verankerde tuitgevel. Bakstenen zijaanbouw met zadeldak, gedateerd 1789 door middel van muurankers op de voorpuntgevel.


ID: 24634 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Edward Anseeleplein 1-2, 1A (Gent)
Breedhuizen van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak. Bepleisterde lijstgevels oorspronkelijk beide opgetrokken in Lodewijk XVI-stijl in spiegelbeeld, volgens archiefstukken daterend van 1762. Het rechtse pand bewaart een brede schouderboogdeur, afgedekt met gebogen druiplijst en voorzien van een rocaillevormige cartouche boven de deur. De gevel van de linkse woning werd vermoedelijk in de loop van de 19de eeuw aangepast. Linker zijgevel opgevat als een verankerde en beschilderde bakstenen puntgevel met muurvlechtingen. Aanbouw van twee bouwlagen en twee traveeën met bepleisterde lijstgevel in de Garensteeg.


ID: 26960 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Eedstraat 58 (Gent)
Achterin gelegen, heden opgeknapte boerenwoning met losse stallen en omhaagd erf toegankelijk via een ijzeren hek. Ten oosten, bakstenen woonhuis met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, op de sluitsteen van de deur gedateerd 1793. Ten noorden, ruime eind-18de-eeuwse stallen en ten zuiden, voormalig bakhuis.


ID: 20304 | Bouwkundig element

Herberg De Korenbloem

Ekkergemstraat 30 (Gent)
Vanouds herberg zogenaamd "De Korenbloem", bekend als vergaderplaats van de Sint-Jorisgilde, later nog vergaderlokaal van verschillende verenigingen uit de wijk. Breedhuis van zeven traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk daterend uit het vierde kwart van de 18de eeuw.