9660 resultaten
ID: 73964 | Bouwkundig element
Nieuwpoort (Brakel)
Herhaaldelijk herbouwde kapel, mogelijk teruggaand op kapel uit het eerste kwart van de 19de eeuw die een oudere kapel uit de omgeving verving. Eenvoudige rechthoekige kapel onder pannen zadeldak met dakkruisje.
ID: 74103 | Bouwkundig element
Nieuwstraat 8 (Brakel)
Molenaarswoning, gebouwd in 1847 door molenaar Pieter Velde links van zijn watermolen opgericht in 1842; korenwatermolen in 1920 gewijzigd van bestemming tot landgebouw en verenigd met huis; later deels afgebroken en molen verdwenen. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak.
ID: 73861 | Bouwkundig element
Oude Blekerijstraat 1 (Brakel)
Hoeve met U-vormige aanleg aan ijzeren hek, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw; boerenwoning in het vierde kwart van de 19de eeuw vergroot in oostelijke richting en circa het tweede kwart van de 20ste eeuw voorzien van dwarsschuur.
ID: 74041 | Bouwkundig element
Oudenaardsestraat (Brakel)
Hoge open kruiskapel, schuin ingeplant op omhaagd hoekperceel met Loofweg. Rechthoekige bakstenen wegkapel onder pannen zadeldak, uit het tweede kwart van de 19de eeuw, met monumentaal bruingeschilderd houten kruis met geschilderd houten Christusbeeld.
ID: 74042 | Bouwkundig element
Oudenaardsestraat (Brakel)
Ingekorte, ronde bakstenen molenromp van een stenen korenwindmolen, type bovenkruier, gebouwd in 1841 op de hoogste plek van Elst in de wijk Ooievaar en na de Tweede Wereldoorlog aangevuld met een maalderij.
ID: 43734 | Bouwkundig element
Oudenaardsestraat 121 (Brakel)
Burgerhuis met verheven ligging ten opzichte van het straatniveau en een opvallend bouwvolume, uit de jaren 1840. Lang dubbelhuis van twee bouwlagen en acht traveeën onder zadeldak. Rechts aan de straat, naast gekasseid voorerf: L-vormig bijgebouw onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 74043 | Bouwkundig element
Perlinkweg 1 (Brakel)
Voormalige hoeve met geïntegreerde watermolen. Uitzonderlijk oude watermolensite, namelijk reeds vermeld in 868-869. Huidige semigesloten aanleg door uitbreiding uit de tweede helft van de 19de eeuw tot de eerste helft van de 20ste eeuw van een hoeve met losse bestanddelen opklimmend tot begin 19de eeuw.
ID: 308548 | Bouwkundig element
Pevenage 10 (Brakel)
Hoevesite, in jaarankers “1803” gedateerd, bestaande uit een zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis met een haaks schuur- of stalvolume.
ID: 308557 | Bouwkundig element
Pieter Hoelmanstraat 53 (Brakel)
Semigesloten hoeve met U-vormige opstelling, door zijn iets hogere ligging beeldbepalend. De hoeve met boomgaard en tuinperceel werd voor het eerst aangeduid op het Primitief Plan van 1830-1833. Oorspronkelijk éénlaagse woning met aansluitend L-vormige dwarsschuur en verankerde roodbakstenen gevels met uitkragende baksteenfries. Houten kapelletje met Mariabeeld. Aan de westelijke zijde lange stalvleugel.
ID: 74010 | Bouwkundig element
Pieter Hoelmanstraat 54 (Brakel)
Hoeve van het semigesloten type met huidig uitzicht voornamelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw en deels in aanleg uit de 19de eeuw. Grotendeels gekasseide rechthoekige binnenplaats waarvan deels geopende zijde aan de straat afgesloten door smeedijzeren hek. Achterin gelegen boerenwoning van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, in kern waarschijnlijk opklimmend tot circa 1800. Eenvoudig rechthoekig open wegkapelletje, gebouwd in het begin van de 20ste eeuw.