9660 resultaten
ID: 74044 | Bouwkundig element
Pottenberg 12 (Brakel)
Gesloten bakstenen hoeve met min of meer vierkante aanleg, gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw ter vervanging van een kleinere hoeve. Ten zuiden, grootste bouwvolume gevormd door dubbele dwarsschuur van acht traveeën onder wolfsdak. Ten noorden, boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag met twee links aanpalende traveeën onder links afgewolfd zadeldak. Ten westen en oosten, stallen. Op het achtererf, bakhuis van het tweedelige type.
ID: 308553 | Bouwkundig element
Pullem 14 (Brakel)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning in de vallei van de Sassegembeek, opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. De witgeschilderde, verankerde baksteenbouw is gevat onder een pannen zadeldak.
ID: 308555 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Pullem 16 (Brakel)
Semigesloten hoeve op het Primitief Plan van 1830-1833 aangeduid als een rechthoekig volume, maar geëvolueerd naar een U-vormige opstelling. De vermoedelijk oorspronkelijke erftoegang is geflankeerd door twee gekandelaarde lindes.
ID: 73970 | Bouwkundig element
Reepstraat 7 (Brakel)
Zijdelings aan de straat palend burgerhuis waarvan elementen getuigen van een vroegere woning, opklimmend tot het tweede kwart van de 19de eeuw; in de tweede helft van de 19de eeuw uitgebreid en aangepast. Huidig uitzicht echter in historiserende stijl bepaald door nieuw gevelparement van bak- en zandsteen, aangebracht circa 1970. Siertuin omheind door behouden bakstenen muur uit de tweede helft van de 19de eeuw; bakstenen tuinpaviljoen. Fraai ijzeren toegangshek.
ID: 74012 | Bouwkundig element
Ronsesestraat 226 (Brakel)
Hoeve met gesloten aanleg, naar verluidt voor 1925 tevens een afspanning. Bakstenen hoevegebouwen onder snijdende zadeldaken, als semigesloten hoeve opgericht circa 1845, in het derde kwart van de 19de eeuw door uitbreiding gewijzigd tot gesloten hoeve.
ID: 74013 | Bouwkundig element
Ronsesestraat 265 (Brakel)
Het Hof ten Bossche is een imposante historische hoeve, die zich situeert in een landschappelijk opmerkelijke omgeving in de zuidwestelijke uithoek van Opbrakel, op de hoge kouterrug nabij het Brakelbos. De geïsoleerde hoevesite is vanuit het westen bereikbaar via een tot voor de hoeve lopende gekasseide toegangsweg waarvan het tracé minstens opklimt tot de 17de eeuw. De kasseiweg passeert langs een bijhorende boomgaard en lager gelegen vijver. De gesloten configuratie van de overwegend gewitte bakstenen hoevegebouwen op gepikte plint gaat minstens terug tot het midden van de 17de eeuw, omvat een architecturaal waardevol gebouwenbestand uit de 17de eeuw, de jaren 1790-1791, 1793 en 1805.
ID: 43737 | Bouwkundig element
Rovorst (Brakel)
Verankerde rechthoekige bakstenen wegkapel onder zadeldak, mogelijk opklimmend tot midden 19de eeuw. Gevelcementering met schijnvoegen uit de eerste helft van de 20ste eeuw.
ID: 43739 | Bouwkundig element
Rovorst 56 (Brakel)
Grote gesloten hoeve met fraai volume, overhoeks ingeplant aan de straat tegenover markerende rij van vier linden. Bakstenen gebouwen met vrijwel vierkante aanleg onder snijdende zadeldaken met twee afgewolfde uiteinden, uit de eerste helft van de 19de eeuw, wellicht in het vierde kwart van de 19de eeuw uitgebreid. Ruime gekasseide binnenplaats met centrale mestvaalt.
ID: 73976 | Bouwkundig element
Schudewee 13 (Brakel)
Zijdelings aan de straat palend boerenarbeidershuis van zes traveeën onder rechts afgewolfd en mank pannen zadeldak, in kern minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw doch duidelijk deels gerenoveerd. Overdekte steenput op het voorerf onder overstekend pannen zadeldak. Klein losstaand bijgebouw.
ID: 73870 | Bouwkundig element
Serpentestraat 11 (Brakel)
Burgerhuis met art-decogevel van 1928, naar ontwerp van architect De Pessemier; in kern minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw; later aangepast. Breedhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder snijdende schild- en zadeldaken.