Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 86321 | Bouwkundig element

Burgerhuizen en weverij van de familie Ovelacq

Hoogstraat 130-136 (Deerlijk)
Voormalige woningen en weverij van de familie Ovelacq. Aangetrokken door de goedkope arbeidskrachten en vakmanschap van de Deerlijkse wevers wordt in 1853 een Belgische tak van het bedrijf Descamps-Ovelacq uit Roubaix, opgericht. In 1920 wordt de fabriek sterk uitgebreid. In 1945 worden het magazijn en de motorweverij kadastraal verenigd tot weverij. Voormalige conciërgewoning. Baksteenbouw van twee bouwlagen.


ID: 86352 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Columba

Kerkplein 25 (Deerlijk)
Parochiekerk, toegewijd aan Sint-Columba, maagd-martelares en patrones van de parochie Deerlijk. Georiënteerd classicistisch bedehuis van 1774 ter vervanging van een romaans-gotische kerk. Tegen de zuidelijke en noordelijke zijbeuk, een kapel. Rond de kerk, gedenktekens voor P.J. Renier en Hendrik Conscience, en voor Hugo Verriest.


ID: 86409 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pladijsstraat 12 (Deerlijk)
Burgerwoning uit de eerste helft van de 19de eeuw. Volume reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849). Volgens de kadastrale gegevens wordt de woning in 1879 afgebroken en heropgebouwd. Dubbelhuis met in oorsprong beraapte gevel, op de begane grond vervlakt. Pannen schilddak.


ID: 86445 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve met losse bestanddelen Goed Ter Cruuse

Sint-Elooistraat 15 (Deerlijk)
Als omwalde hoeve met losse bestanddelen afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1849). Aangepaste hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Losse bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom gekiezeld erf. Ten noorden boerenhuis met gereinigd parement. Verankerde lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Aanpalende lagere vleugel onder hoogopgaand pannen dak. Ten westen lage stalvleugel met wagenhuis en ten zuiden dwarsschuur.


ID: 38267 | Bouwkundig element

Goed ter Borcht

Aarseleweg 99 (Deinze)
Nu nog grote hoeve met losse bestanddelen met voornamelijk circa 1846 vernieuwde hoevegebouwen. Woonhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak met klokkenstoel. Ruime stallen met nog deels bewaarde oude kern van na de brand in 1846. Overdekte mestvaalt en houten ren voor het beslaan van paarden. Grote bakstenen dwarsschuur van twaalf traveeën en bakhuis en ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers leidend naar de achterliggende weilanden.


ID: 38092 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Petrus en Paulusparochie

Bachtekerkstraat 48 (Deinze)
Achterin, links van de kerk gelegen huis met grote omhaagde voortuin, vier + één travee en twee bouwlagen onder zadeldak, minstens uit het eerste kwart van de 19de eeuw. In de loop van de tweede helft van de 19de eeuw pastorie, nadien onder meer herberg.


ID: 38093 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Bagattestraat 7 (Deinze)
Goed bewaard dorpshuisje van oorspronkelijk drie, thans vier traveeën onder zadeldak uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 38047 | Bouwkundig element

Twee boerenarbeiderswoningen

Beekstraat 30-32 (Deinze)
Achterin gelegen boerenarbeidershuisjes met voortuin, lage gewitte voorgevel op gepikte plint, onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Haaks ervoor bakstenen stalletjes.


ID: 38048 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Beekstraat 37 (Deinze)
Boerenhuis achter voortuin met centraal ijzeren hekje. Breed ijzeren hek tussen bakstenen pijlers links van het woonhuis.


ID: 35549 | Bouwkundig element

Samenstel van twee boerenarbeiderswoningen

Beentjesstraat 47 (Deinze)
Samenstel van twee gelijke boerenarbeidershuisjes van elk drie traveeën - in spiegelbeeld - gelegen vlak aan de straat, voorbij het kruispunt met de Bredeweg en daterend van circa 1800.