Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 88749 | Bouwkundig element

Van Oosterhoeve

Krauwerstraat (Jabbeke)
Begin-19de-eeuwse kleine hoeve op begraasd erf, gelegen tegen de snelweg aan. Genoemd naar de familie Van Oost die hier begin 20ste eeuw woonde.


ID: 88750 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kroondreef 58 (Jabbeke)
19de-eeuwse hoeve met losse donkerrode bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, geschikt op een onverhard erf, met aan beide zijden van de oprit een boomgaard en ten noorden van het huis een moestuin. Erf toegankelijk via een hek tussen ijzeren pijlers.


ID: 88783 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kwetshagestraat 13 (Jabbeke)
Begin-19de-eeuwse hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken.


ID: 88869 | Bouwkundig element

Hoeve Nieuwenhove

Legeweg 14 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen in de bocht van de Legeweg, teruggaand op een middeleeuwse heerlijkheid. De bestanddelen zijn in L-vorm omheen een onverhard erf geplaatst. Bomen zomen de toegang vanaf de Legeweg en het erf deels af. Ten noorden van het erf is een deel van de vroegere walgracht bewaard. Op het binnenerf, een mestvaalt. Ten westen, het boerenhuis dat aansluit bij het langgestrekte type door de geïncorporeerde stal.


ID: 88751 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Legeweg 19 (Jabbeke)
Imposante historische hoeve met drie losse, in U-vorm opgestelde bakstenen gebouwen met 17de- en 19de-eeuwse kern: stalvolume aan straatkant, ten noorden een schuur met aansluitende stallen en ten zuiden het 17de-eeuwse boerenhuis. Ten zuiden van dit ensemble, een 20ste-eeuws woonhuis.


ID: 88785 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Legeweg 27 (Jabbeke)
19de-eeuwse hoeve van het langgeveltype, gelegen op een onverhard erf met grote boomgaard voor het huis. Hoeve van het langgeveltype, samengesteld uit een begin-19de-eeuws boerenhuis van drie traveeën in donkere baksteenbouw, een links aansluitende witgekalkte paardenstal van twee traveeën van 1886 en een stalvolume van zes traveeën dat in 1931 in oranje baksteen werd aangebouwd.


ID: 88837 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Walle

Mosselstraat 7 (Jabbeke)
Hoeve in de dorpskern, gelegen op een groot begraasd erf ten zuiden van de parochiekerk Sint-Vedastus. Hoeve met losse bestanddelen op een ruim begraasd erf, met resten van boomgaard en deels met knotwilgen omzoomd. Het huidige uitzicht van de hoeve werd bepaald in 1908, toen de eigenaar alle bestaande gebouwen liet vergroten en een nieuwe schuur liet bouwen; alle gebouwen kregen hierdoor buitenmuren die hoofdzakelijk in dezelfde geelbruine baksteen zijn opgetrokken, ze zijn gevat onder pannen zadeldaken.


ID: 88788 | Bouwkundig element

Site van Boerenmolen met gasmotor en omgeving

Oude Bruggeweg 3 (Jabbeke)
De Boerenmolen maakt deel uit van een uitzonderlijke molensite. Kenmerkend is de hoge ensemblewerking tussen de hoge romp van een stellingmolen van 1854-1858, in 1886 uitgerust met een gasmotor, en de molenaarswoning. Deze woning werd rond 1922 ondergebracht in de in 1840 gebouwde, vroegere watermolen op de kronkelende Waalbeek.


ID: 88879 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van Varsenare met tuin

Oude Dorpsweg 58 (Jabbeke)
Imposante voormalige pastorie van Varsenare, gelegen op een vierkant omgracht perceel binnen een ruime beboomde en omheinde, openbaar toegankelijke tuin. Sinds 2000, na een grondige renovatie naar ontwerp van architecten I. Decoster en M. Verhelst, in gebruik als deelgemeentehuis van Varsenare.


ID: 88882 | Bouwkundig element

Villa Avondrust

Oude Dorpsweg 80 (Jabbeke)
19de-eeuwse villa in ruime omheinde tuin ten westen van de parochiekerk.