Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 88772 | Bouwkundig element

Herberg Halfweghuis

Halfweghuisstraat 9 (Jabbeke)
Voormalige herberg "Halfweghuis", gelegen op het kruispunt van de oorspronkelijke Gistelsteenweg met de Kasteeldreef, precies halfweg tussen Brugge en Gistel, wat de naam verklaart. De herberg werd eind 18de of begin 19de eeuw gebouwd. Behalve het hoofdvolume aan de straat, werden alle bijgebouwen meermaals verbouwd. In 1834 registreert het kadaster herbergier Pieter Samey als eigenaar. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de herberg duidelijk afgebeeld en benoemd als "Halfweghuis, cabaret".


ID: 88834 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hellegathof

Hellegatstraat 3 (Jabbeke)
Hellegatstraat nr. 3. Hoeve zgn. "'t Hellegathof", monumentale 19de-eeuwse hoeve waarnaar de straat is genoemd. Historiek. Een ommeloper uit 1478 beschrijft een hoeve afhankelijk van de Rijke Klaren uit Brugge op deze plaats. De Rijke Klaren verkopen de hoeve in 1732 aan de pachter, Gillis Deketelaere. Een kaart uit 1783 geeft de hoeve weer als bestaande u


ID: 88863 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hof van Straeten

Hof Van Straeten 1 (Jabbeke)
Domein "Hof van Straeten", oorspronkelijk de residentie van de invloedrijke Heren van Straten, die in de 12de eeuw een burcht lieten bouwen ten noorden van de kerk van Varsenare en van daaruit een erg belangrijke heerlijkheid uitbouwden. Nu nog bestaande uit een omwald, en door hekkens tussen mooie neoclassicistische, hardstenen pijlers afgesloten parkdomein met centrale onregelmatige vijver, een woning uit 1971 op de fundamenten van het 19de-eeuwse kasteeltje en verbouwde resten van de bijgebouwen als de oranjerie, de ijskelder en het koetshuis.


ID: 88864 | Bouwkundig element

Hoeve De Warande

Hof Van Straeten 3 (Jabbeke)
Hoeve "De Warande", in de 19de eeuw in opdracht van de familie van Caloen als neerhof bij en ten zuiden van het "Hof van Straeten" opgericht. Hoeve met losse geel-bruine bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een grotendeels verhard erf. De kleurschakeringen van de bakstenen wijzen op latere verhogingen en wijzigingen. Boerenhuis (in kern van 1836) met ten oosten aansluitende stal en schuur (1868) aan noordzijde van het erf, haaks op de straat. Ten oosten en ten westen van het hoofdvolume, een schuur (nok haaks op huis), respectievelijk van 1868 en 1860.


ID: 88865 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Leye

Hogeweg 5 (Jabbeke)
Historisch leengoed langs de voormalige "Oudbrugghewech", belangrijke middeleeuwse verbindingsweg tussen Oudenburg en Brugge. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, waarvan de drie oudste volumes (huis, schuur en paarden/koeienstal) minimaal tot de 18de eeuw opklimmen en geschikt zijn rondom een onverhard binnenerf.


ID: 88773 | Bouwkundig element

Hoeve Ydenpraethove

Isenbaertstraat 32 (Jabbeke)
De naam van de hoeve verwijst naar een toponiem in de buurt. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, haaks op elkaar geschikt op een omhaagd, deels verhard erf aan de straat, met ten noorden een poel.


ID: 88820 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Kalsijdeweg 16 (Jabbeke)
Haaks op de weg ingeplante lage woning van het langgeveltype, gebouwd in 1819 als eerste gemeenteschool van Stalhille. In 1827-1828 hebben werken plaats voor de aanbouw van een schoollokaal en onderwijzerswoning. In 1854 wordt het gebouw sterk uitgebreid aan noordzijde. Wanneer in 1874 de nieuwe gemeenteschool in de Cathilleweg wordt gebouwd, wordt het oude schoolgebouw volledig tot veldwachterswoning omgebouwd.


ID: 88746 | Bouwkundig element

Klooster, kapel en school

Kapellestraat 16 (Jabbeke)
Vrije basisschool "De Klimtoren", bestaande uit de oorspronkelijke kloostergebouwen van de zusters Apostolinnen uit 1838-1839, de kapel uit 1869, de gebouwen van de meisjesschool uit 1951 die er ten zuiden werden aan toegevoegd, en het veelhoekige schoolgebouw uit 1989 ten noorden.


ID: 88747 | Bouwkundig element

Torenvormige behuizing van de pompmachine van melkerij Ferdinand D'hondt

Kastanjebosstraat (Jabbeke)
Torenvormige behuizing van de pompmachine bij de voormalige melkerij die Ferdinand D'hondt in 1936 nabij de Korte Zerkegemstraat oprichtte.


ID: 88779 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kerkeweg 2 (Jabbeke)
Gelegen aan de hoek met Bosweg. Mooie dorpswoning gelegen tegenover de ingang van de parochiekerk Sint-Eligius.