Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 88764 | Bouwkundig element

Hoeve Bouchouttehof

Boekhoutestraat 25 (Jabbeke)
Historische hoeve die haar naam verleende aan de straat. De Boekhoutestraat was oorspronkelijk de lange erfoprit vanaf de Kerkeweg naar deze hoeve. Hoeve met 19de-eeuwse witgekalkte bakstenen volumes onder pannen zadeldak, namelijk boerenhuis en schuur. De hoeve is via een lange erfoprit te bereiken en is tussen weiden gelegen.


ID: 88818 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Cathilleweg 159 (Jabbeke)
Historische hoeve van het langgeveltype, gelegen op een deels omhaagd en tussen vierkante bakstenen hekpijlers toegankelijk erf gelegen aan de straat. Gezien de aanduiding op de kaart van Ferraris (1771-1778) is het hoofdvolume, bestaande uit boerenhuis en aansluitende schuur met geïncorporeerde stallen, minimaal 18de-eeuws.


ID: 88809 | Bouwkundig element

Daglonerswoning

Cathilleweg 58 (Jabbeke)
Begin-19de-eeuwse, maar sindsdien vaak aangepaste daglonerswoning van de Watering van Blankenberge, gekenmerkt door een lijstgevel die door pilasters wordt opgedeeld.


ID: 88810 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Cathilleweg 75 (Jabbeke)
Grote burgerwoning van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pannen zadeldak, ontstaan door de samenvoeging (1858) en ophoging (1867) van drie kleine begin-19de-eeuwse woningen.


ID: 88813 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Cathilleweg 85 (Jabbeke)
Ruim burgerhuis in de dorpskern van Stalhille, ontstaan door de gefaseerde samenvoeging van twee woningen die sinds midden 19de eeuw op dit perceel aanwezig zijn. Hoekhuis van twee bouwlagen en vier + vijf traveeën, rode baksteenbouw met sierankers, op gecementeerde plint, onder pannen schilddak.


ID: 88816 | Bouwkundig element

Herenhuis

Cathilleweg 93 (Jabbeke)
Imposante vrijstaande woning, gelegen ten noorden van het kerkhof, haaks op de weg. Het huis gaat terug op een 18de-eeuws basisvolume.


ID: 88808 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Cathilleweg 94 (Jabbeke)
Grote burgerwoning, teruggaand op een 18de-eeuwse brouwerij. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Eenvoudige rode baksteenbouw met houten gootlijst en gecementeerde plint waarin twee keldervensters; eertijds was de gevel gepleisterd en witgeschilderd.


ID: 88724 | Bouwkundig element

Herenhuis

Caverstraat 8A-B (Jabbeke)
Vrijstaande herenwoning in ruime tuin met vijver, teruggaand tot een begin-19de-eeuwse notariswoning die in 1852, 1869 en 1910 wordt vergroot tot het huidige volume. In 1852 geregistreerd als woning van de Jabbeekse notaris Joannes Lauters.


ID: 88854 | Bouwkundig element

Hoeve De Fonteyne

Fonteinebeekdreef 21 (Jabbeke)
Hoeve "De Fonteyne", geïsoleerd gelegen aan de zuidrand van de villaverkaveling "Tafeldijcken" die in de tweede helft van de 20ste eeuw werd aangelegd in de zuidwesthoek van Varsenare. De hoeve ligt op de grens met Snellegem, het erf wordt ten oosten afgegrensd door de Fonteinebeek. Hoeve van het langgeveltype, op een rechthoekig begraasd erf met boomgaard ten noorden en dichte beplanting ten zuiden.


ID: 88862 | Bouwkundig element

Villa De Thiende Uytvanck 1846

Gistelsteenweg 173 (Jabbeke)
Opmerkelijke neoclassicistische woning, in het fronton van naam en jaartal voorzien: "De Thiende Uytvanck 1846". De naam is volgens Franchoo overgenomen van het gelijknamige cijnshuis dat omstreeks 1629 op deze plaats werd opgericht. Een "uytvanck" of "uyttrede" is een uitweg tot de openbare weg van alle hoeves die in het gebied van een bepaalde heer lagen; bij het betreden van de handelsweg diende cijns op vee, vruchten of koren betaald te worden.