Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 4740 | Bouwkundig element

Herenhuis in Louis-Philippestijl

Zand 17 (Antwerpen)
Herenhuis in Louis-Philippestijl op de hoek van Zand en Stoofstraat, volgens de bouwaanvraag uit 1849 opgetrokken in opdracht van Hubert Havenith-Pauwels. Deze liet het pand in 1859 door de architect Heliodore Leclef verhogen met een tweede verdieping.


ID: 10828 | Bouwkundig element

Windmolen Westmolengeest

Zandvlietsesteenweg (Antwerpen)
De korenwindmolen Westmolengeest of Buitenmolen, één van de twee resterende in de Antwerpse Noordpolders, is een stenen bovenkruier (stellingmolen) van 1822.


ID: 4745 | Bouwkundig element

Gulden Haze

Zirkstraat 25 (Antwerpen)
Samenstel van twee traditionele diephuizen uit de tweede helft van de 16de eeuw. In opdracht van de wijnkoopman J.-C. Devries verbouwde de schrijnwerker Pierre Joseph De Hert in 1839 de dubbele trapgevel tot de huidige neoclassicistische lijstgevel.


ID: 4762 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Zwartzustersstraat 13 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak, uit de eerste helt van de 19de eeuw. Mogelijk traditionele kern uit de 17de eeuw.


ID: 4299 | Bouwkundig element

Herenhuis in Lodewijk XIV-stijl

Zwartzustersstraat 27-29 (Antwerpen)
Herenhuis in Lodewijk XIV-stijl uit de eerste helft van de 18de eeuw, mogelijk met oudere kern. Toenmalig eigenaar Geleys liet in 1811 de vensters aanpassen. In opdracht van Rottiers voegde de aannemer Arnoldus Josephus Hertogs in 1837 de tweede verdieping toe.


ID: 81737 | Bouwkundig element

Hoeve Schaliënhof

Deerlijkstraat 21 (Anzegem)
Historisch waardevolle hoeve. Heden deels omwalde 17de-eeuwse hoeve met semigesloten opstelling bestaande uit gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Oostelijke erftoegang via bakstenen brugje en poortgebouw. Ten noorden, het woonhuis, ten westen de schuur, stalvleugel ten zuiden en later opgetrokken (begin 19de eeuw) nutsgebouw ten oosten. Woonhuis. Gewitte verankerde baksteenbouw, zes traveeën onder leien schilddak doorbroken door drie dakkapellen.


ID: 81393 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist en Eligius

Dorpsplein (Anzegem)
Hoger gelegen georiënteerde driebeukige hallenkerk, omgeven door druippad, omlopend pad afgezoomd door leilinden. Ten zuiden van de kerk, parkje met Lourdesgrot afgezet door ijzeren hekje. Van de oorspronkelijk romaanse kruiskerk van eind 12de, begin 13de eeuw, resteert de vieringtoren met rechthoekig grondplan, het opgaand metselwerk van de transeptvleugels en delen van het in 1686 verbouwde koor. Het driebeukige schip is een wijziging uit de jaren 1820, naar ontwerp van architect L. Vuylsteke.


ID: 92250 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Dorpsplein (Anzegem)
In de kerk werd een nieuw orgel gebouwd door Pierre (jr) van Peteghem, van 1845 tot 1847. In 1965 werd al het pijpwerk weggenomen door de firma Loncke, die een 6-tal registers verwerkte in een nieuw positieforgel dat beganegronds in de zijbeuk geplaatst werd. Al het overige van het doksaalorgel werd buiten gebruik ter plaatse gelaten. In 1992 bouwde Jean Bruggeman een nieuw koororgel, in de plaats van het Loncke-positief, en hergebruikte opnieuw de 6 Van Peteghem-registers.


ID: 81409 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grote Leiestraat 104 (Anzegem)
Aan de straat gelegen hoeve met laat 18de-eeuwse of vroeg 19de-eeuwse kern. Losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een verhard erf. rftoegang gemarkeerd door ijzeren hek en lindeboom. Ten noorden het woonhuis, ten oosten klein stalletje, schuur ten zuiden.


ID: 81535 | Bouwkundig element

De Jonggezellenmolen van Yvegem en hoeve

Heirbaan 2 (Anzegem)
Molenromp van de Jonggezellenmolen van Yvegem, gebouwd in 1848 als een stenen windmolen van het type grondzeiler, horend bij een hoeve met 19de-eeuws uitzicht met een bewaarde molenaarswoning en schuur- en stalvleugel.