9659 resultaten
ID: 81688 | Bouwkundig element
Schernaai 7 (Anzegem)
Kleine hoeve met laat 18de-eeuws - begin 19de-eeuws uitzicht. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Gewitte lijstgevels op gepikte plint; aflijnende geprofileerde kroonlijst. Rechthoekige vensters met behouden schrijnwerk, zie schuiframen en luiken. Opkamer links. Getoogde deuropening. Dwars aansluitende stalvleugel.
ID: 81689 | Bouwkundig element
Sint-Arnolduslaan 5 (Anzegem)
Vroeg 19de-eeuwse boerenarbeiderswoning. Volume weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Baksteenbouw van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak.
ID: 81694 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Tiegemberg, Warandedreef 6-10 (Anzegem)
Bedevaartoord en recreatief park. Sint-Arnolduskapel opgetrokken tussen 1864 en 1865 naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison en gewijd in 1866 door bisschop J.J. Faict. Ten noorden van de kapel ligt het zogenaamd Sint-Arnoldusputje, de miraculeuze bron die in de loop der tijd verzonken is in de grond. Voormalig boswachtershuisje en later souvenirwinkel en herberg gelegen ten noorden van de kapel. Ten westen van de hoofdkapel, staat een kleine bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond. Puntgevel bekleed met rotsimitatie en bekroond door kruis. Het park wordt op het eind van de 19de eeuw in opdracht van Vital Moreels aangelegd.
ID: 81632 | Bouwkundig element
Varentstraat (Anzegem)
Vroeg 19de-eeuwse boerenarbeiderswoning. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak bekleed met eterniet (vermoedelijk voorheen stro); gepikte plint. Behouden waterpomp.
ID: 81798 | Bouwkundig element
Westdorp 39-41 (Anzegem)
Eenheidsbebouwing van twee kleine dorpswoningen uit het begin van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder mansardedak, met twee maal drie dakkapellen.
ID: 81594 | Bouwkundig element
Zwevegemstraat 54 (Anzegem)
Aan de straat gelegen 19de-eeuwse hoeve met volumes van rode baksteen onder zadeldaken en met semigesloten opstelling gegroepeerd rond een verhard erf. Zuidoostelijke erfoprit met vernieuwd ijzeren hek geflankeerd door lindeboom en treurwilg. Woonhuis ten noordwesten, schuur ten noordoosten en stal ten zuidoosten. Buiten het erf, bakhuisje ten westen. Dwarsschuur gedateerd met jaaranker 1874 in zijgevel,
ID: 208180 | Bouwkundig element
Ardooisestraat 100 (Ardooie)
Voormalig boerenhuis van kleine hoeve, thans in gebruik als berging van recenter woonhuis.
ID: 207451 | Bouwkundig element
Berlingmolenstraat 64 (Ardooie)
Voormalige maalderij met molenaarshuis van de Berlingmolen of Bergelinkmolen, ook molen Cloet genoemd. In het laatste kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw wordt de Bergelinkmolen opgericht, een tweezolder-staakmolen die zal gebruikt worden als graan- en oliemolen. Woning van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen.
ID: 207466 | Bouwkundig element
Blekerijstraat 2 (Ardooie)
Eenlaagswoning, voormalig blekerijwerkhuis, minstens opklimmend tot het begin van de 19de eeuw.
ID: 207495 | Bouwkundig element
Brugstraat 39 (Ardooie)
Burgerwoning, opklimmend tot het begin van de 19de eeuw. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat).