Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9660 resultaten


ID: 90049 | Bouwkundig element

Laat-classicistisch burgerhuis

Meulebeke Plaats 13 (Tielt)
Laat-classicistisch hoekpand minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) en volgens kadaster in 1835 uitgebreid aan de zijde van de Markstraat in opdracht van kleermaker Jos Lefevre. In de eerste helft van de 20ste eeuw wordt hier een "A.D. Delhaize" uitgebaat, zie ongedateerde oude postkaart.


ID: 90128 | Bouwkundig element

Herberg behorend bij de naastgelegen brouwerij

Meulebeke Plaats 4 (Tielt)
Voormalige herberg behorend bij de naastgelegen brouwerij (zie nummer 3), thans café "'t Gasthof", in kern opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw en op het primitief kadasterplan (circa 1830) weergegeven. Vermoedelijk samen met de aanpalende brouwerswoning in 1863 in opdracht van de Meulebeekse brouwer Karel Roelandts aangepast.


ID: 90129 | Bouwkundig element

Herberg

Meulebeke Plaats 7 (Tielt)
Voormalige herberg, later ingericht als onder meer winkelpand en "Nieuwkuis Sirius", in kern opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met als toenmalige eigenaar de Meulebeekse koopman Francis Bruyneel. In 1901 vergroot met achterliggend bijgebouw en deel van de tuin van nummer 8. Laat-classicistisch breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met plein; mechanische pannen); nieuwe gootlijst.


ID: 87140 | Bouwkundig element

Mevrouwmolen met molenaarswoning

Mevrouwmolenstraat 2 (Tielt)
De Mevrouwmolen of Vrouwenmolen met bijhorend molenaarshuis en bijgebouwen is een molensite, bestaande uit losstaande hoevegebouwen en een molen rondom een erf. De molen is een stenen korenwindmolen (tot 1950 ook oliemolen) van het type bovenkruier.


ID: 90050 | Bouwkundig element

Kelder van de 19de-eeuwse brouwerij Le Damier

Mouterijstraat (Tielt)
Kelder van de voormalige 19de-eeuwse brouwerij "Le Damier" of "Het Damberd", later gekend als "brouwerij Goethals". Gerestaureerde en licht uitgediepte ruime, ineenlopende kelders, overwelfd door middel van (thans geschilderde) bakstenen kruisgewelven op natuurstenen zuilen met vlakke afdekplaat; haaks aansluitend, enkele ruimtes onder tongewelf; nieuwe natuurstenen tegelvloer.


ID: 86791 | Bouwkundig element

Laatclassicistische stadswoning

Nieuwstraat 33 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), mogelijk met 18de-eeuwse kern zie bebouwing reeds weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786. Later uitgebreid met kleine achterbouw, volgens kadaster vergroot in 1952.


ID: 87156 | Bouwkundig element

Kapel Van Maele

Ondankstraat (Tielt)
Heilig Hartkapel of "kapel Van Maele", daterend uit het midden van de 19de eeuw. Kapel in donkerrode baksteen, met gebruik van lichtere baksteen voor de voorgevel, onder half schilddak.


ID: 90145 | Bouwkundig element

Hoeve

Ooigemstraat 49 (Tielt)
Hoeve waarvan de gebouwen minimaal opklimmen tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergave op het primitief kadasterplan (circa 1830) van woonhuis, haakse schuurstalvleugel aan de straat en bakhuis, met als toenmalige eigenaar landbouwer François Bruyneel uit Meulebeke. Grotendeels omhaagd en verhard erf met grasperken. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen).


ID: 87157 | Bouwkundig element

Burgerhuis met bijgebouw

Oosthoekstraat 1 (Tielt)
Burgerwoning met bijgebouw, met voortuintje en ommuurde achtertuin. Woonhuis teruggaand tot vóór 1830, bijgebouw uit de periode 1830-1846. Dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. Landgebouw onder schilddak en aansluitende tuinmuur.


ID: 87159 | Bouwkundig element

Molenaarshoeve

Oosthoekstraat 19 (Tielt)
Molenaarshoeve, voormalige molensite van Billiets molen, een stenen stellingmolen opgetrokken in 1823, die dienstdeed als koren- en oliemolen. De gebouwen worden volgens een jaartalsteen gelijktijdig met de molen opgetrokken in 1823; het kadaster registreert de bouw in 1841. Verankerd eenlagig bakstenen molenaarshuis van zes traveeën onder zadeldak met noordelijke haakse achteraanbouw opgevat als stal/schuur.