9659 resultaten
ID: 209581 | Bouwkundig element
Faliestraat 98 (Zedelgem)
Pachthoeve volgens zegsman een 'moerashuisje', horend bij het kasteel "Litterveld". Staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadaster (circa 1830) is bebouwing te zien. De eerste schets van 1847 en legger maken gewag van de bouw van een huis in 1838. In 1847 wordt de schuur bijgebouwd, in 1933 woning vergroot. Huisje en schuur gelegen in een bosrijke omgeving palend aan het kasteeldomein en met deels begraasd erf. Dubbelhuis met vroeg 19de-eeuws uitzicht. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw van anderhalve verdieping boven een gepekte plint en onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen). Schuur met geïncorporeerde stalling ten zuiden van het erf. Verankerde, deels witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen).
ID: 209323 | Bouwkundig element
Groenestraat 29 (Zedelgem)
Opgericht in 1905 in een bestaand omgebouwd notarishuis van circa 1840 en een in 1905 aangebouwde vleugel met achteraan een dwarsvleugel. De linkervleugel (oorspronkelijk notarishuis) aan de straatzijde heeft op de begane grond de indeling van circa 1840 met zeven traveeën en de deur in de derde travee bewaard. Zadeldak met links het dakschild van het oorspronkelijke dak (mechanische, zwarte pannen). De verdieping heeft slechts vijf traveeën. Rechtervleugel van 1905 in bruine, verankerde baksteen. De straatgevel is geritmeerd door geprofileerde traveenissen onder korfboog, zeven traveeën.
ID: 209884 | Bouwkundig element
Heidelbergstraat 23 (Zedelgem)
Lage boerenarbeiderswoning mogelijk opklimmend tot het begin van de 19de eeuw, staat aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830). Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met links een opkamer.
ID: 209887 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Heidelbergstraat 29, 29A, Zeedijkweg 11 (Zedelgem)
Kasteeldomein met laatclassicistisch landhuis van 1848, mogelijk met oudere kern (late 18 eeuw). Park ontstaan in het begin van de 19de eeuw en heraangelegd in landschappelijke stijl vanaf circa 1848 met gazons, padennetwerk, solitaire bomen, bomengroepen en een parkbos. In de grote vijver ligt een eiland met een kunstmatige grot en aanmeerplaats, bereikbaar via een houten tuinbrug. In het park staat een klein kapelletje en enkele sokkels voor beelden. Het kasteel heeft rechthoekige plattegrond en drie bouwlagen, verhoogde begane grond boven een kelderverdieping en onder schilddak (leien). Bepleisterde en witbeschilderde gevels met rechthoekige muuropeningen. Ten westen ligt het vroegere washuis, ten oosten een grote ovalen ommuurde moestuin waarvan de ingang door bakstenen pijlers bekroond met siervazen geflankeerd wordt. Rond bakstenen kippenhok binnen ommuurde kippenren met poel. De monumentale stalling werd omgebouwd tot woning.
ID: 209893 | Bouwkundig element
Ieperweg 63 (Zedelgem)
Lage boerenarbeiderswoning met voortuin. Eventueel opklimmend tot het begin van de 19de eeuw, staat aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830). Verankerde baksteenbouw met gecementeerde gevels (imitatievoegen in de voorgevel) onder zadeldak (mechanische pannen) met brede dakrand.
ID: 209894 | Bouwkundig element
Ieperweg 87 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een geasfalteerd erf, aan de noordwestkant begrensd door de spoorlijn Brugge-Kortrijk (sedert 1846), aan de noordoostkant door de autosnelweg E40/A10. De oudst gekende vermelding dateert van 1719. Tussen 1828 en 1832 worden de gebouwen vergroot en verbetered. De bijgebouwen krijgen een grondige aanpassing onder meer met een verstening van de houten schuur en aanzienlijke uitbreidingen in de tweede helft van de 20ste eeuw. Langgestrekte boerenwoning met 18de-eeuwse kern terug te vinden in het middelste deel (bewaarde vlechtingen in de vroegere rechterzijgevel), geflankeerd door 19de-eeuwse uitbreidingen. Huidig uitzicht van circa 1830 wanneer de lage woning (onder mansardedak) met een halve verdieping wordt verhoogd getypeerd door de halfronde vensters en onder zadeldak (Vlaamse pannen) gebracht. Verankerde baksteenbouw met witbeschilderde erfgevel boven een gepekte plint.
ID: 209896 | Bouwkundig element
Kapellestraat (Zedelgem)
Op de hoek met de Ieperweg. Opgetrokken in 1846 als processiekapel voor de processie met het Heilig Sacrament die in de 19de eeuw langs de Ieperweg verloopt. Herstelled en van een nieuw dak voorzien in 1895. Nogmaals hersteld in 1979. Bruine baksteenbouw boven een gecementeerde plint en onder hoog, overkragend zadeldak (leien), aan de voorkant steunend op houten consoles en bekroond door een smeedijzeren kruis. Dubbele houten en gedeeltelijk betraliede toegangsdeur.
ID: 209337 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kerkplein 5 (Zedelgem)
Driebeukig neoclassicistisch bedehuis met 14de-eeuwse westtoren. Toren en kerk met roerende goederen beschermd, en gelegen binnen een gaaf bewaarde kerkomgeving. Rondom het kerkhof staat een rij gekandelaarde leilindes.
ID: 209346 | Bouwkundig element
Koornemoezen 8 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve bereikbaar via een lange, bochtige grindweg. Het kadaster registreert in 1849 de bouw van een kleine woning. Circa 1911 wordt er tegenover een nieuwe woning opgericht. Boerenhuis met aangebouwde stalling, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Het huis heeft witbepleisterde muren met imitatievoegen, de stalling werd in de loop van de 20ste eeuw verbouwd.
ID: 209659 | Bouwkundig element
Krinkelweg 1 (Zedelgem)
De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) binnen een omhaagd perceel met boomgaard. Was een pachthoeve van de familie de Pélichy. Circa 1830 wordt het woonhuis volledig heropgebouwd, de landgebouwen uitgebreid en een bakhuisje vlak achter het woonhuis opgericht. In 1956 wordt een gedeelte van het erf ingepalmd door de aanleg van de Noordstraat. Gerenoveerde gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) op een groot deels bekiezeld erf, nu aangelegd als tuin. Woonhuis ten zuiden van het erf met achteraan een dwarsvleugel met links een opkamer. Verankerde, bruine baksteenbouw met segmentboogvormige muuropeningen onder strekken. Grote stalling ten noorden van het erf met brede dakoverstek en met segmentboogvormige muuropeningen onder strekken, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Monumentale dwarsschuur met wagenhuis ten oosten van het erf, brede korfboogpoorten en asemspleten.