Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9656 resultaten


ID: 209432 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Stijn Streuvelsstraat (Zedelgem)
Ligging op de wijk De Leeuw. De kapel ligt aan een grasperk, afgezoomd door haagbeuk, en is toegankelijk via een paadje met betonklinkers, waarlangs enkele zitbanken, geflankeerd door knotwilgen. De kapel is opgericht in 1848. Bouwheren zijn Jean-Baptiste en Vincent Coppieters, kasteelheren van het "Vijverskasteel" die hoopten de hongersnood bij de arme bevolking te doen keren tijdens de crisis van de jaren 1840. De kapel werd in 1852 door de Brugse bisschop J.B. Malou ingewijd. Bij een herziening van een BPA moeten de kapel en enkele huizen wijken. Na enige polemiek over het al dan niet slopen en heropbouwen wordt geopteerd voor een integrale verplaatsing van de kapel naar de huidige ligging. De hele operatie gebeurt op 8 februari 2001, nadien wordt de kapel door bisschop Roger Van Gheluwe heringewijd. Opgetrokken in rode, verankerde baksteen boven dito plint en onder licht geknikt zadeldak (leien) bekroond door een eenvoudig, smeedijzeren kruis.


ID: 209995 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Torhoutsesteenweg 3A (Zedelgem)
Opgetrokken circa 1848. Beeldbepalend en vrijstaand volume bestaande uit een hoger deel van drie traveeën en een laagbouw van vijf traveeën. Witbeschilderde, verankerde baksteen bepleisterd bij het hogere deel, boven een grijze, bepleisterde plint en onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 210022 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Loo

Torhoutsesteenweg 52 (Zedelgem)
Historische hoeve, neerhof van het zogenaamd goed "Ter Loo" (nummer 56) zie metalen opschrift op de toegangshekken gevat in witbeschilderde pijlers bekroond met bollen. Achterin gelegen en toegankelijk via een bekiezelde oprit. Het leengoed ter Loo wordt reeds vermeld in 1322. Het is niet duidelijk wanneer de hoevegebouwen voor het eerst zijn opgetrokken. In 1551 is er in elk geval al sprake van een hofstede. In 1847 wordt de woning ver- of herbouwd. De stalling dateert volgens kadastergegevens van 1884. Hoeve met losse bestanddelen in een U-vorm rond een deels gekasseid, deels begraasd erf gelegen. Gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Woonhuis ten noordwesten van het erf. Dubbelhuis boven een grijze, bepleisterde plint en met recentere rechthoekige muuropeningen onder lateien. Schuurstalvolume ten zuidwesten deels met gewijzigde muuropeningen. De dwarsschuur ten noordoosten (zie nummer 52A) is sedert 1993 afgescheiden van het erf.


ID: 210023 | Bouwkundig element

Dwarsschuur goed Ter Loo

Torhoutsesteenweg 52A (Zedelgem)
Voormalige dwarsschuur bij het neerhof van het goed "Ter Loo" waartegen een moderne glazen inkom. De schuur is opgericht in "1846" en thans in gebruik als centrum voor eigentijdse kunst door de vzw "Kunsthalle Lophem". Schuur in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), rechthoekige traveenissen, vernieuwde poorten en asemspleten. Zonnerad in de zuidgevel.


ID: 210024 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ter Loo

Torhoutsesteenweg 56-58 (Zedelgem)
Kasteeldomein (voormalige zetel heerlijkheid Loppem) dat doorheen de jaren ingrijpende veranderingen heeft doorgemaakt. Landhuis op een hoogte gelegen in een park en toegankelijk via een onverharde oprit met bijhorende en achterin gelegen voormalig noviciaat met kapel van 1949. Park in landschappelijke stijl met licht verzonken, kronkelende paden en kleine kunstmatige reliëfverschillen, gazons, vijver, hoogstamboomgaard en merkwaardige bomen op de rand van het bos en als solitair aangeplant. Kasteel van drie bouwlagen op quasi rechthoekige plattegrond, onder schilddak. Ten zuiden van het kasteel staat een grote geënte beuk met een achttal vertakkingen van deels rode en deels groene beuk. Het leengoed reeds vermeld in 1322. In 1551, wanneer het goed gekocht wordt door Daniël de Schietere, is er in elk geval al sprake van een hofstede. Het kasteel is te zien op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571). Omstreeks 1845 wordt het kasteel volledig ver- of herbouwd.


ID: 210147 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Vlasaardstraat 2 (Zedelgem)
Rechts van de oprit naar de achterin gelegen hoeve nummer 4. Toenmalige pachtwoning gesitueerd op de wijk Hooge veld, in kern teruggaand tot 1838 en tussen 1858 en 1864 tijdelijk als tweewoonst ingericht.


ID: 210148 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Vlasaardstraat 8 (Zedelgem)
Gelegen tegenover een straatbocht. Toenmalige pachtwoning gesitueerd op de wijk Hooge veld, in kern teruggaand tot 1838.


ID: 209798 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zabekestraat 3 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een geasfalteerde oprit. Het kadaster registreert in 1838 de bouw van een kleine woning. Circa 1910 vergroting van de woning. Woonhuis met geïncorporeerde stalling in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 209799 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zabekestraat 8 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een geasfalteerde oprit. De site gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Het kadaster registreert in 1864 een vergroting van het woonhuis. Woonhuis ten noordwesten van het erf. Bruine, verankerde baksteen boven een grijze plint en witbepleisterde erfgevel onder zadeldak (mechanische pannen). Stalling ten oosten van het erf in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 210029 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Klokhof en omgeving

Zeedijkweg 20 (Zedelgem)
Hoeve, ontstaan uit het opperhof van de nabijgelegen hofstede Pierlapont, opklimmend tot de 15de eeuw. De bouwvallige gebouwen worden door Charles van Tieghem afgebroken en volledig herbouwd in 1820. Gaaf bewaarde hoeve met een U-vormige opstelling van losse bestanddelen in verankerde, oranje baksteen onder kort overstekende zadeldaken en met vlechtingen in de zijgevels. De gebouwen omvatten de boerenwoning ten noord, dwarsschuren ten oosten en westen, en een bakhuisje ten noordoosten. Site toegankelijk aan de zuidkant via een populierendreef en metalen hekken gevat in overhoeks geplaatste vierkante bakstenen pijlers. Erf afgescheiden door een meidoornhaag, aan de westzijde resten van een omwalling.