Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9659 resultaten


ID: 209798 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zabekestraat 3 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een geasfalteerde oprit. Het kadaster registreert in 1838 de bouw van een kleine woning. Circa 1910 vergroting van de woning. Woonhuis met geïncorporeerde stalling in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 209799 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zabekestraat 8 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een geasfalteerde oprit. De site gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Het kadaster registreert in 1864 een vergroting van het woonhuis. Woonhuis ten noordwesten van het erf. Bruine, verankerde baksteen boven een grijze plint en witbepleisterde erfgevel onder zadeldak (mechanische pannen). Stalling ten oosten van het erf in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 210029 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Klokhof en omgeving

Zeedijkweg 20 (Zedelgem)
Hoeve, ontstaan uit het opperhof van de nabijgelegen hofstede Pierlapont, opklimmend tot de 15de eeuw. De bouwvallige gebouwen worden door Charles van Tieghem afgebroken en volledig herbouwd in 1820. Gaaf bewaarde hoeve met een U-vormige opstelling van losse bestanddelen in verankerde, oranje baksteen onder kort overstekende zadeldaken en met vlechtingen in de zijgevels. De gebouwen omvatten de boerenwoning ten noord, dwarsschuren ten oosten en westen, en een bakhuisje ten noordoosten. Site toegankelijk aan de zuidkant via een populierendreef en metalen hekken gevat in overhoeks geplaatste vierkante bakstenen pijlers. Erf afgescheiden door een meidoornhaag, aan de westzijde resten van een omwalling.


ID: 210033 | Bouwkundig element

Hoeve Merkemveld

Zeedijkweg 40 (Zedelgem)
Naar verluidt circa 1850 gebouwd. Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een verhard erf en toegankelijk via een rechte, aarden oprit. Het twee traveeën brede, hoger opgaand deel zou veertig jaar geleden zijn bijgebouwd. Woonhuis met geïncorporeerde stalling in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldaken (mechanische pannen).


ID: 209803 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zeeweg Zuid 4 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een groot, onverhard erf. Toegankelijk via een lange kronkelweg. Gelegen op de Ichteghem hoek in het westelijk deel van Aartrijke dicht tegen de grens met Ichtegem. Staat niet op de Ferrariskaart (1770-1778) maar gaat wel terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). De schets van 1941 toont ingrijpende wijzigingen van vóór 1932 onder andere met toevoegen van enkele landgebouwen achter het woonhuis en ten oosten van het erf. Boerenhuis met geïncorporeerde stalling ten noorden van het erf, circa 1800. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (gesmoorde Vlaamse pannen). Achter en tegen het huis een langgestrekt en dwarsgeplaatste stalling. Kleine stalling ten westen van het erf. Monumentale dwarsschuur, ten zuidwesten van het erf, daterend uit de late 19de eeuw.


ID: 83853 | Bouwkundig element

Boerenwoning

A. Van der Moerenstraat 60 (Zele)
Achterin gelegen grondig gerenoveerd boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder steil zadeldak, gebouwd in 1815, vrijstaande stalvleugel uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 89686 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Begijnhof 7 (Zele)
Arbeiderswoning van drie traveeën en anderhalve bouwlaag, opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, nu met 20ste-eeuws voorkomen, rechts jonger bakstenen bedrijfsgebouw met doorrit.


ID: 83867 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel wijk Heikant

Bosstraat (Zele)
Bedevaartkapel in neoclassicistische stijl, gebouwd in 1813 en beschaduwd door twee lindebomen.


ID: 83866 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Bosstraat 100 (Zele)
Hoeve met boerenburgerhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, gebouwd circa 1846, schuur annex stal, haaks ten opzichte van de woning.


ID: 83873 | Bouwkundig element

Café met lokaal Koninklijke Harmonie

Bosstraat 182 (Zele)
Boerenhuis van drie traveeën, in kern opklimmend tot 1830, vergroot in 1880, rechts een klein huisje van twee traveeën met poort.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.