Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 209659 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Noordhof

Krinkelweg 1 (Zedelgem)
De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) binnen een omhaagd perceel met boomgaard. Was een pachthoeve van de familie de Pélichy. Circa 1830 wordt het woonhuis volledig heropgebouwd, de landgebouwen uitgebreid en een bakhuisje vlak achter het woonhuis opgericht. In 1956 wordt een gedeelte van het erf ingepalmd door de aanleg van de Noordstraat. Gerenoveerde gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) op een groot deels bekiezeld erf, nu aangelegd als tuin. Woonhuis ten zuiden van het erf met achteraan een dwarsvleugel met links een opkamer. Verankerde, bruine baksteenbouw met segmentboogvormige muuropeningen onder strekken. Grote stalling ten noorden van het erf met brede dakoverstek en met segmentboogvormige muuropeningen onder strekken, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Monumentale dwarsschuur met wagenhuis ten oosten van het erf, brede korfboogpoorten en asemspleten.


ID: 209669 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Lepe

Kronemolenstraat 37, Moubekestraat 42 (Zedelgem)
Hoger gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf en met uitzicht op de vallei van de Moubeek. Eigendom van het Brugse Sint-Janshospitaal reeds vermeld in 1528, was nog in 1971 in het bezit van de Brugse Commissie van Openbare Onderstand. In 1843 wordt het woonhuis aanzienlijk vergroot. Vóór 1932 wordt het schuurstalvolume palend aan het woonhuis vergroot. Woonhuis in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (blauwe, Vlaamse pannen). In de voorgevel jaarankers "1843". Schuurstalvolume onder lagere nok met jaartal "1887" in de linkerzijgevel. Verankerde, bruine baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen, enkele bewaarde, licht getoogde muuropeningen onder strekken. Stalling ten westen van het erf met jaartal "1855" in de rechterzijgevel. Verankerde, bruine baksteen onder zadeldak (golfplaten).


ID: 210123 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Lepemolenstraat 5 (Zedelgem)
Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat op deze plaats bewoning afgebeeld. Het kadaster registreert in 1849 de afbraak van de woning en het optrekken van een nieuwe ter vervanging van een landgebouw. Laag dubbelhuis in witbeschilderde, verankerde baksteen, gecementeerde plint en zadeldak (daktegels).


ID: 210124 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lepemolenstraat 59 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een begraasd erf. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) zijn twee woningen afgebeeld die circa 1846 worden vervangen door de huidige bebouwing. Het kadaster registreert vergrotingen in 1943 en 1969. Parallel geplaatst woonhuis en schuur palend aan en dwars op de straat georiënteerd en in verankerde oranje baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Woonhuis met oudere kern (1846) in linkerdeel, rechthoekige muuropeningen onder strekken. Schuur gedeeltelijk met beplanking, poort met bewaard schrijnwerk.


ID: 209369 | Bouwkundig element

Hoeve De Pleyne

Loppemsestraat 52 (Zedelgem)
Hoeve, in een bocht van de Loppemsestraat, met losse bestanddelen, gelegen rond een begraasd erf. Erftoegang aan de oostzijde gemarkeerd door vierkante, bakstenen hekpijlers.


ID: 209399 | Bouwkundig element

Sint-Laurentiushoeve

Sint-Laurentiusstraat 20-22 (Zedelgem)
Rijhuizen van circa 1840 aan de straat in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Het dak is later verhoogd, nummer 24 heeft nog de oorspronkelijke dakhelling.


ID: 209401 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Laurentiusstraat 24 (Zedelgem)
Halfvrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak met dakschild (zwarte, mechanische pannen). Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier bebouwing, op een kadastrale kaart (1808-1810) en op het primitief kadasterplan (circa 1830) ziet men identieke opstelling op de plaats van de huidige nrs. 20-24, namelijk een woonhuis aan de straatkant en een achterin gelegen landgebouw. In 1840 registreert het kadaster een vervanging van het woonhuis door drie aaneengesloten wooneenheden (samen met het huidige nrs. 20-22). Nr. 24 heeft als enige van de drie huizen het oorspronkelijke dak en kordon behouden. Twee landgebouwen worden achteraan opgetrokken, respectievelijk vóór 1879 en 1908. Circa 1938 registreert het kadaster een uitbreiding achteraan het woonhuis. De cementering van de voorgevel, versierd met geometrische motieven, dateert wellicht uit deze periode. Eenvoudige, rechthoekige muuropeningen.


ID: 209744 | Bouwkundig element

Romp van de Termotemolen met dorpswoning

Steenstraat 9-11 (Zedelgem)
Van de graan- en oliemolen Termotemolen, een torenkotmolen van 1837 die later mogelijk verhoogd werd tot een bakstenen stellingmolen, rest vandaag nog de romp. Mogelijk is ze afgeknot. De romp is achterin gelegen in de tuin van Steenstraat nummer 11, maar werd gebouwd op het perceel van de latere woning Steenstraat nummer 9. Deze lage dorpswoning met naar de straat gerichte voorgevel dateert wellicht uit het einde van de 19de eeuw. Het dubbelhuis in donkere, verankerde baksteen is gevat onder een zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209432 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Stijn Streuvelsstraat (Zedelgem)
Ligging op de wijk De Leeuw. De kapel ligt aan een grasperk, afgezoomd door haagbeuk, en is toegankelijk via een paadje met betonklinkers, waarlangs enkele zitbanken, geflankeerd door knotwilgen. De kapel is opgericht in 1848. Bouwheren zijn Jean-Baptiste en Vincent Coppieters, kasteelheren van het "Vijverskasteel" die hoopten de hongersnood bij de arme bevolking te doen keren tijdens de crisis van de jaren 1840. De kapel werd in 1852 door de Brugse bisschop J.B. Malou ingewijd. Bij een herziening van een BPA moeten de kapel en enkele huizen wijken. Na enige polemiek over het al dan niet slopen en heropbouwen wordt geopteerd voor een integrale verplaatsing van de kapel naar de huidige ligging. De hele operatie gebeurt op 8 februari 2001, nadien wordt de kapel door bisschop Roger Van Gheluwe heringewijd. Opgetrokken in rode, verankerde baksteen boven dito plint en onder licht geknikt zadeldak (leien) bekroond door een eenvoudig, smeedijzeren kruis.


ID: 209995 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Torhoutsesteenweg 3A (Zedelgem)
Opgetrokken circa 1848. Beeldbepalend en vrijstaand volume bestaande uit een hoger deel van drie traveeën en een laagbouw van vijf traveeën. Witbeschilderde, verankerde baksteen bepleisterd bij het hogere deel, boven een grijze, bepleisterde plint en onder zadeldaken (Vlaamse pannen).