Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13661 resultaten


ID: 196 | Bouwkundig element

Burgerhuis gedateerd 1900

Molenstraat 52 (Aalst)
Eclectisch getint huis van drie traveeën en drie bouwlagen, 1900 gedateerd op een gevelsteen. Middentravee geaccentueerd door middel van balkon op bovenverdieping. Gevelaflijning door middel van opengewerkte attiek.


ID: 457 | Bouwkundig element

Herenhuis en brouwerij De Meyer

Moorsel-Dorp 3 (Aalst)
Achter statig herenhuis van twee bouwlagen, vier traveeën onder zadeldak, met in eerste travee links zware poort, bevindt zich de voormalige Brouwerij De Meyer, opgericht in 1884, en buiten werking sedert 1932.


ID: 212 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Onderwijsstraat 1, Oude Vismarkt 13 (Aalst)
Het complex omvat een aantal gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met circa 200-jarige beuk, met neogotische westvleugel en poort van 1878; ten oosten complex met georiënteerde kapel uit het eerste kwart van de 15de eeuw met mogelijke oudere kern en latere aanpassingen; ten noorden, de kloostergang en conventgebouwen uit het vierde kwart 15de eeuw en de 17de eeuw, en ten zuiden, het 17de-eeuws hospitaal met latere uitbreidingen.


ID: 171 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Paddenvijverstraat 4 (Aalst)
L-vormig hoevetje met tuintje, aansluitend bij nummer 2. Boerenhuis met één bouwlaag van vijf traveeën onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 470 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Pee Klakstraat 38 (Aalst)
Eénlaagse boerenwoning van zes traveeën en één poorttravee onder mank zadeldak met haakse stal onder zadeldak, uit eind 19de eeuw.


ID: 214 | Bouwkundig element

Arbeidershuisje

Peperstraat 15 (Aalst)
Eenvoudig arbeidershuisje van twee bouwlagen met drie traveeën onder zadeldak uit laat 19de eeuw, representatief voor de vroegere bebouwing.


ID: 222 | Bouwkundig element

Neogotisch herenhuis

Pontstraat 31 (Aalst)
Groot neogotisch herenhuis gebouwd voor baron P.V.J. de Béthune in 1875 naar ontwerp van zijn broer architect Jean-Baptiste de Béthune. Het enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken wordt gekenmerkt door een gemarkeerde poorttravee, met loggia op de bel-etage en een hoger opgetrokken topgevel en een dakvenster boven de derde travee.


ID: 395 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Pontweg (Aalst)
De neogotische kapel werd in 1873 opgericht. Bakstenen gebouw van één travee met driezijdige sluiting. De voorgevel is tot aan de gevelpunt uitgewerkt met een in kruisverband uitgewerkt patroon van geglazuurde bakstenen. Een kleine klok, in 1769 te Leuven door Andreas Van Den Gheyn vervaardigd, werd in 1976 opgehangen in een klokkentorentje dat hiertoe achter de kapel werd opgetrokken.


ID: 200899 | Bouwkundig element

Heilige Barbarakapel

Pontweg (Aalst)
De kleine bakstenen, op geteerde plint en wit bepleisterde wegkapel, werd op het einde van de 19de eeuw opgetrokken.


ID: 179 | Bouwkundig element

Boerenarbeidershuis

Popperodedries 49 (Aalst)
Boerenarbeidershuisje met één bouwlaag van vier traveeën onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.