Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

38907 resultaten


ID: 280 | Bouwkundig element

Spinnerij Filature du Canal

Dr. André Sierensstraat 10-11, 13, Vaartstraat 6 (Aalst)
Voormalige spinnerij, te situeren in het eerste kwart van de 20ste eeuw, waarvan het hoogste deel gekenmerkt wordt door enorme vensters tussen smalle penanten en borstweringen, afgestemd op maximale verlichting van het productieproces.


ID: 34 | Bouwkundig element

Herenhuis in art nouveau

Esplanadeplein 19 (Aalst)
Art-nouveauherenhuis uit circa 1905, naar verluidt ontworpen door architect L. Moonens, voor apotheker en schepen De Valkeneer.


ID: 31 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef

Esplanadeplein 4C (Aalst)
De Sint-Jozefkerk is een niet georiënteerde neogotische kerk met basilicale aanleg waarvan de bouw startte in 1868 en die pas in 1908 afgewerkt was. Het voorontwerp van architect Joostens werd aangepast en uitgevoerd door architect M. De Noyette.


ID: 36 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Esplanadestraat 1 (Aalst)
Burgerhuis met lijstgevel van witte en gele baksteen; kelderverdieping van arduin. Twee traveeën en drie bouwlagen boven de kelderverdieping, afgedekt met een zadeldak, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 37 | Bouwkundig element

Herenhuis

Esplanadestraat 3 (Aalst)
Herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, uit begin 20ste eeuw. Bepleisterde lijstgevel op arduinen plint; horizontale belijning door middel van imitatiebanden, doorlopende lekdrempels, puilijst, cordon en kroonlijst.


ID: 8 | Bouwkundig element

Hoeve

Frans Roucelstraat 1 (Aalst)
Hoeve met dienstgebouw afgelijnd met getrapte baksteenfries en voorzien van poort onder houten latei en achterin gelegen boerenwoning van twee verdiepingen onder zadeldak met beraapte gevels; noordelijke zijgevel met beschilderd jaartal 1903.


ID: 39 | Bouwkundig element

Zeepziederij Dhondt

Gentse steenweg 47 (Aalst)
Voormalige zeepziederij Dhondt, zogenaamd in 1812 - alhoewel andere gegevens naar circa 1880 wijzen - opgericht. De huidige gebouwen, gelegen rondom een binnenkoer achter een woonhuis aan straatzijde, dateren praktisch alle uit eind 19de eeuw tot begin 20ste eeuw, met latere verbouwingen.


ID: 346 | Bouwkundig element

Sint-Jozefskerk

Geraardsbergsesteenweg 79 (Aalst)
Zuidoostelijke georiënteerde moderne kerk, opgetrokken in 1934 naar ontwerp van architect V. De Smet, in Boomse baksteen en bedaking met schaliën.


ID: 302586 | Landschappelijk element

Linde als vredesboom

Gijzegem-Dorp (Aalst)
Ten noordwesten van de kerk staat op het kerkhof de vredesboom die in 1919, bij het einde van de Eerste Wereldoorlog, werd geplant. Het is een zilverlinde met een stamomtrek van 321 cm (2016). Op het moment van de inventarisatie werd vastgesteld dat de kruin op een hoogte van 3 meter hoog was afgebroken. De resterende stam loopt opnieuw uit en heeft mogelijks nog voldoende kracht om het verdere bestaan van de vredesboom te verzekeren.


ID: 353 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Gijzegem-Dorp 20 (Aalst)
Classicistische pseudobasilicale naar ontwerp van Philippus Gobert, augustijnermonnik te Gent, 1772 gedateerd op een gevelsteen in de westgevel rechts en gelegen op een hoogte, middenin ommuurd tuintje met Vrijheidsboom van 1919, ter plaatse van het oorspronkelijk kerkhof. Gietijzeren hek met postamenten van hardsteen voor de westgevel.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.