Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

38908 resultaten


ID: 429 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Maaldershofstraat 15 (Aalst)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, daterend uit eind 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw en gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats; toegang via een ijzeren hek op de hoek ten westen.


ID: 156 | Bouwkundig element

Hopmagazijn A. & M. Fache

Majoor Charles Claserstraat 8 (Aalst)
Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.


ID: 426 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Walburga met kerkhof

Meldert-Dorp 2A (Aalst)
Gotische pseudobasiliek met transept, opgetrokken uit Meldertse zandsteen, gelegen op een lichte verhevenheid, bij het kruispunt van de hoofdstraten van het dorp. Omgeven door een kerkhof met bak- en zandstenen muur; neoclassicistische hekpijlers ten noorden en graftekens op het kerkhof.


ID: 424 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Meldert-Dorp 3 (Aalst)
Huis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak met Vlaamse pannen. Rechthoekige deur met natuurstenen omlijsting, en rechthoekige vensters met natuurstenen dorpels.


ID: 438 | Bouwkundig element

Nedermolen

Nedermolenstraat 3 (Aalst)
Molenhuis van één bouwlaag en heden vier traveeën, onder zadeldak. Aan de beekzijde hoog opgetrokken zandstenen onderbouw en zandstenen rechthoekig venstertje. Later aangebrachte gevelsteen gedateerd 1688. .Sinds 1377 bekend als Nedermolen, eigendom van de Abdij van Affligem. Herbouwd in 1599, 1688 en vernieuwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 198 | Bouwkundig element

Maalderij

Nestor de Tièrestraat 42 (Aalst)
Achter monumentale poort met neoclassicistische inslag, de resten van een voormalige mechanische maalderij, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 209 | Bouwkundig element

Klooster en school De Dames van Maria

Onderwijsstraat 2 (Aalst)
Klooster en school opgericht in 1817, door E.H. Van Crombrugghe, met verschillende uitbreidingen in 1871, 1884, 1897, 1901 en 1905. Hoofdgebouw, voorheen met drie bouwlagen en dertien traveeën, in streng neoclassicistische stijl, uit de 19de eeuw: verhoogd met één bouwlaag in de 20ste eeuw.


ID: 212436 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument parochie Mijlbeek

Onze Lieve Vrouwplein (Aalst)
Het oorlogsmonument werd in 1920 opgericht vóór de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in de parochie Mijlbeek. Bronzen beeldengroep van een Christus die een knielende moeder met kind en een soldaat zegent. In smekende houding vragen zij de bescherming van het Heilig Hart. De representatieve figuratieve voorstelling en de symboliek passen binnen het oeuvre van beeldhouwer Aloïs De Beule.


ID: 200930 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandparochie met tuin

Onze Lieve Vrouwplein 10 (Aalst)
De pastorie werd samen met de kerk opgetrokken in 1902 door architect Jules Goethals naar zijn ontwerp uit 1899. Naar stijl en materiaalgebruik getuigen beide panden van de late neogotiek. De pastorie bezit achteraan een beboomde siertuin.


ID: 174 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Onze Lieve Vrouwplein 25 (Aalst)
De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk is een neogotische basilicale kerk met voorplein, opgetrokken in 1902 naar ontwerp van architect Jules Goethals. DNet georiënteerde kerk met driebeukig schip van vijf traveeën, een transept van twee traveeën en drie koren.