Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2342 resultaten


ID: 216832 | Bouwkundig element

Duitse militaire post

Schaapbaliedreef (Langemark-Poelkapelle)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken in het Vrijbos. De Duitsers bouwden het Vrijbos uit tot een goed gecamoufleerd depot. In het bos werden tal van depots voor materialen, munitie en allerhande voorraden ingericht.


ID: 213561 | Bouwkundig element

Restanten van twee Duitse bunkers Schaapbalie

Stadensteenweg (Langemark-Poelkapelle)
Twee Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog, die getuigen van de zware Duitse verdedigingswerken die op en rond het Houthulstbos waren uitgebouwd. De bunkers waren opgetrokken op een strategische plaats, met name langs de voormalige spoorlijn Ieper-Torhout, ter hoogte van de zuidelijke rand van het Houthulstbos.


ID: 213421 | Bouwkundig element

Duitse militaire post

Stroombeekstraat (Langemark-Poelkapelle)
Betonnen militaire post, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door Duitse militaire eenheden.


ID: 213560 | Bouwkundig element

Vier Duitse militaire posten Canopus Trench

Wijngaardstraat (Langemark-Poelkapelle)
Vier Duitse betonnen militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakten van eenzelfde stelling, de 'Albrechtstellung' of 'Canopus Trench' geheten. In deze loopgraven werden de betonnen constructies nagenoeg tegen elkaar opgetrokken. Zowel tijdens de Tweede als Derde Slag bij Ieper als tijdens het Duitse Lente-Offensief zou in deze regio zwaar gevochten worden. Eens veroverd door de geallieerden tijdens de Derde Slag bij Ieper, werden de bunkers aangepast aan de nieuwe frontsituatie.


ID: 47673 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dendermondsesteenweg 1 (Lebbeke)
Oorspronkelijk woning met slachthuis, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1915 door Van den Berghe. Eclectisch gebouw opgetrokken uit baksteen met hardstenen plint, cordons, speklagen, hoek- en sluitstenen, twee bouwlagen en pseudomansardedak met oeils-de-boeuf.


ID: 47872 | Bouwkundig element

Villa

Trieststraat 7 (Lebbeke)
Villa als bloemistenhuis gebouwd in 1914 door de familie Van Varenbergh, ingeplant achter een ondiep voortuintje afgesloten door laag gewit ijzeren hekwerk. Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en waarvan het drie traveeën brede hoofdvolume vooraan is afgedekt door twee snijdende wolfsdaken.


ID: 200678 | Bouwkundig element

Ledeghem Military Cemetery

De Kempkens (Ledegem)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats met gebogen voormuur, een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en enkele rijen met witte grafstenen.


ID: 216997 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Groene Jagerstraat (Ledegem)
Eén van twee nabijgelegen Duitse mitrailleurposten, die deel uitmaakten van de tweede lijn van de 'Flandern I Stellung', die in de winter van 1917-1918 werd aangelegd.


ID: 216996 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Groene Jagerstraat 2 (Ledegem)
Eén van twee nabijgelegen Duitse mitrailleurposten uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakten van de tweede lijn van de 'Flandern I Stellung', die in de winter van 1917-1918 werd aangelegd.


ID: 216998 | Bouwkundig element

Duitse commandopost 'Lord Farm'

Industrieweg (Ledegem)
Duitse commandopost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken bij een boerderij die op Britse militaire stafkaarten aangeduid werd met 'Lord Farm'. De constructie lag op het tracé van de 'Flandern I Stellung' die na de Derde Slag bij Ieper (31 juli – 10 november 1917) werd aangelegd.